Hej, tänkte lägga ut lite tankar, idéer och erfarenheter allt eftersom de kommer fram....

Bildbehandling med Capture One 12

Att prova ett nytt bildredigeringsprogram

Lightroom

Jag har använt mig av Lightroom ganska många år och har tyckt att det bara har blivit bättre med tiden, fler reglage som gör redigeringen ganska enkel. Utöver redigeringsverktygen så finns ett ypperligt verktyg för att ha ordning på bilder med nyckelord, klassificering och färgkodning. 

När Lightroom och photoshop blev en prenumerationstjänst tillkom Photoshop till min dator. Photoshop var för mig ett nytt verktyg som jag har provat lite grand efter att jag fick med det i prenumerationen. Oftast har Lightoom räckt till i min redigering men ibland har jag önskat att min kunskap varit bättre i Photoshop.

Capture One 12

Hösten 2018 såg jag att Capture One 12 skulle komma ut med stöd för Fujis råfiler. Detta kändes lite intressant, jag började med att titta på några filmer och i början på December hämtade jag hem en 30 dagars version. Min första erfarenhet om programmet var rörigt, långsamt och svårt. jag tittade på mer filmer, rådfrågade supporten och efter ett par veckor med lite träning kändes programmet mer bekvämt. Men det var fortfarande lite långsammare än Lightroom, bla då jag bläddrar i mina bibliotek eller skall börja lägga nytt lager med pensel. Ytterligare efter en vecka med lite funderingar köpte jag en 12 månaders licens.

          

Varför ?

Varför tycka om ett program som buggar, är långsammare än Lightroom ?

I CO12  har jag en lagerjustering som är riktigt bra, i varje lager kan du sedan justera färger var för sig. Jag kan skapa lager utifrån en färg som jag har valt ut. Jag jobbar mer med nivåverktyget och kurvor och den automatiska vitbalansen tycker jag är bättre än LR.

Jag har format min framkallningsflik utifrån mina behov, den kan jag skräddarsy helt fritt. Efter några veckor nu med det nya programmet har jag börjat vänja mig vid nya reglage och redigeringen går bättre. Slutresultatet av mina redigerade bilder blir bättre, hade jag varit duktigare i Photoshop så skulle jag kunna fixa till det lilla extra som jag nu fixar i CO12. CO12 är som flera skriver ett mellanting mellan LR och PS fast tydligare (närman väl har vant sig vid layouten mm)

När jag hämtade hem programmet så funderade jag på hur mina bilder skulle visas i CO12, min kunskap var (och är) begränsad så jag valde att ladda ner mina nya bilder i LR. I CO12 kan man välja att importera kataloger, jag importerade min katalog från LR. Nyckelord och klassificering följde med in i CO12. Varje gång jag har importerat bilder i LR så har jag fått synkronisera mappen i CO12 och det har fungerat mycket bra. CO12 läser bara av katalogen så det blir inga dubbletter.

Jag har behövt supporter några gånger och de har hjälp mig effektivt och fort. Det finns fortfarande önskemål, buggfix, snabbhet men till viss del beror det på utrustningen. Jag använder en Mac mini med ssd och 16 mb ram och alla bilder ligger på en extern disk. All text är utifrån min erfarenhet och kunskap.

Inlagt 2019-01-28 00:23 | Läst 1460 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?