Möjligen världens mest oregelbundet uppdaterade blogg. Jag borde skriva oftare men kommer antagligen inte att göra det.......

Måste skrivarbläcket kosta 10 000 kr litern?

För två år sen köpte jag bläckstråleskrivaren Epson Stylus Photo R2880, som kan skriva ut upp till A3+ - format, för 3360 kr från printervaruhuset.se. Redan vid köpet reagerade jag på att bläcket var dyrt i förhållande till själva maskinen. Då kostade bläckpatronerna hundra kronor styck. Men jag tänkte i min dumhet och okunskap att de nio små bläckpatronerna säkert skulle räcka längre än man tror….

Så var ju då inte fallet. Några A3-or senare började vissa patroner indikera att de började bli tomma. Det första patronbytet var snart ett faktum. Följden av detta blev mer eller mindre omedvetet att jag skrev ut mindre än jag egentligen ville. För det känns ju inte riktigt rätt att det ska vara betydligt dyrare att skriva ut själv än att beställa utskrifter på sina bilder.

Så slutligen började jag nu i höstas att undersöka vilka alternativ jag egentligen hade till att köpa Epsons 11.4 ml orginalpatroner för 9700kr/liter exklusive frakt. Det fanns till min förvåning inte jättemycket bra information från andra ägare av samma skrivare på nätet. Men snart insåg jag att det finns två gångbara alternativ för att undvika höga bläckkostnader. Det ena är ett CISS (continuous ink supply system), det andra vanliga återfyllningsbara patroner. Med ett CISS har man externa bläckbehållare med bläckslangar som leder in till ett paket patroner i skrivaren. Påfyllningen är enkel, då man bara öppnar den externa behållarens lock och häller i mer bläck. Nackdelen är att det tar mer plats samt att man kan få problem med bläckläckage om behållarna står på fel höjd i förhållande till patronpaketet. Är du far eller mor till en tvåårig åttaarmad bläckfisk som är överallt samtidigt är CISS fel val.

Jag beställde därför nio återfyllningsbara patroner med lika många sprutor och kanyler från Ebay. Kostnaden var 335 kr inklusive frakt.

Påfyllningsbara patroner laddade och på plats i skrivaren.

Nästa steg var att skaffa bläck. Detta var inte lika enkelt. Relativt få personer har skrivit något om sina erfarenheter av bläck som inte är original. Det blir inte lättare att bilda sig en korrekt uppfattning då flera av de kommentarer man stöter på kommer garanterat från personer med anknytning till de stora bläckproducenterna.

Solklart är ju att man ska köpa pigmenterat bläck och inte ”dyed ink” (jag saknar bra översättning), som ju saknar färgbeständighet. Efter mycket sökande kunde jag så, till ingen nytta, konstatera att många amerikaner hade sitt amerikanska favoritbläck som inte finns att tillgå i Europa. Slutligen hittade jag så ett antal européer som rekommenderade det tyska OCP-bläcket.

Jaha, och vart köper du OCP-bläck som passar just till Epson R2880 och vad kostar det? I Sverige säljer Inksystems OCP-bläck för 159kr per 100ml. Något sa mig att det borde gå att köpa billigare från Tyskland och jag hittade http://www.octopus-office.de/ som sålde OCP-bläck. Jag skickade dem ett mail där jag undrade om de hade pigmenterat OCP-bläck som passar R2880. Något ögonblickligt svar erhölls inte och när mer än ett dygn gått undersökte jag andra alternativ.

Aliexpress är ju en intressant sida som ofta ger dig svårslagna priser samt ett enormt utbud av olika produkter och tillverkare. Efter en stunds sökande fann jag en tillverkare som verkade seriös och relativt billig. Några recensioner av deras, eller några andra kinesiska bläckproducenters produkter var dock fullständigt omöjlig att hitta. Jag ställde frågan om de hade ett pigmenterat bläck som passade R2880 och fick ett mycket snabbt svar varpå jag gjorde min beställning. Nio st. 500 ml – flaskor med bläck, transport samt moms/förtullning gick på 1727 kr. Snabbt räknat ger det en kostnad på 384 kr/liter inkl. frakt. Transporten var här av den snabba och dyra typen.

Fyra och en halv liter pigmenterat bläck, sprutor och kanyler.

Dagen efter fick jag svar från Octopus-office. De hade OCP-bläck som passade R2880. Men nu var redan beställningen av det okända kinesiska alternativet redan gjord. Hade jag gjort beställningen av OCP-bläck hade det landat på en genomsnittlig kostnad på 448 kr/litern inklusive frakt. Jag skriver genomsnittlig då Octopus-office har olika priser på de olika bläckfärgerna. Octupus erbjuder också flera olika storlekar på sina bläckflaskor vilket är bra. Skulle du gå i bläckinköpstankar skulle jag rekommendera Octopus och OCP-bläcket.

Men hur fungerade då mina påfyllningsbara bläckpatroner och det billiga kinesiska bläcket? Jorå, jag har än så länge inte något att anmärka på över huvud taget. Att fylla på patronerna i enlighet med medföljande instruktioner var en baggis. Och väl insatta i skrivaren fungerade de på direkten. Jag hade tidigare vissa farhågor över att det skulle kunna komma in luftbubblor i bläcket, att inte skrivaren skulle acceptera patronernas microchip eller att det helt enkelt bara skulle läcka en massa bläck. Men det hela förlöpte problemfritt. Det enda jag behövt ändra lite på är skrivarinställningen för kontrast och ljushet. Utskrifterna doftar lite mer nu än med orginalbläcket, men inte så mycket att det stör.

Årets julkort utskrivna med det nya bläcket.

Och smålänningen i mig trivs SÅ mycket bättre med literkostnaden på 384 kr än med den på 9700kr med Epsons orginalbläck!

God fortsättning!

/Klas

 

 

Inlagt 2014-12-27 11:41 | Läst 3000 ggr. | Permalink
Tack för en informativ och intressant blog inlägg. Ha en fortsatt fin Jul och ett Gott Nytt År.
Svar från Klas Oskarsson 2014-12-28 14:02
Tack Agneta och God fortsättning till dig!
Hej!
Hittade det här inlägget när jag sökte info på nätet om bläck från kina till epson. Mycket intressant inlägg du har skrivit. Hur fungerar färgen nu ca 1 1/2 år senare? Man blir ju frestad att beställa bläck till det priset :)
Mvh Niklad
Svar från Klas Oskarsson 2016-06-16 18:33
Hej!
Bläcket funkar bra fortfarande och jag har inte fått några problem med skrivarhuvudena. Dock rekommenderar jag nog OCP-bläcket från Octopus-office. De har lite olika storlekar på flaskorna vilket innebär att det blir smidigare när en viss bläcksort tar slut. Ska själv beställa därifrån om tio år när mitt bläck är slut....... :)

/Klas
Niklarsson80 2016-06-16 21:51
Hej igen!
Tack för snabbt svar :) Ska helt klart kolla in bläcket som du tipsar om.
Mvh Niklas