by Lars Ove Pehrsson Koll

NÄRBILD

av amatörteleskop eller astronomiskt instrument.

Inställningscirklar används på teleskop utrustade med ett ekvatorialfäste för att hitta astronomiska objekt på himlen genom deras ekvatorialkoordinater som ofta används i stjärnkort eller efemerider.

Inställningscirklar består av två graderade skivor fästa på axlarna - höger uppstigning ( RA) och deklination ( DEC) - av ett ekvatorialfäste. RA-disken delas in i timmar, minuter och sekunder. DEC-skivan delas in i grader, bågminuter och bågsekunder. 

Eftersom RA-koordinationerna är fixerade på den himmelska sfären, drivs RA-skivan vanligtvis av en klockmekanism i synk med siderisk tid. Att lokalisera ett objekt på himmelssfären med hjälp av inställningscirklar liknar att hitta en plats på markkarta med hjälp av latitud och longitud. Ibland har RA-inställningscirkeln två skalor på sig: en för norra halvklotet och en för södra.

Historiskt sett har cirklar konkurrerat med teleskopens optik så långt som svårigheter i konstruktion. Att göra en uppsättning inställningscirklar krävde mycket precisionshantverk på en delande motor. Inställningscirklar hade vanligtvis en stor diameter och i kombination med en nockskala kunde de rikta ett teleskop till nästan en bågminuts noggrannhet. På 1900-talet ersattes cirklar med elektroniska kodare på de flesta forskningsteleskop.

Det är vanligt att skylla på ett ojämnt stativ som en felkälla, men när en korrekt polär inriktning utförs, tas alla inducerade fel bort.

Dessa felkällor läggs ihop och gör att teleskopet pekar långt ifrån det önskade objektet. De är också svåra att kontrollera; till exempel används Polaris ofta som den himmelska nordpolen för anpassningsändamål, men den är över en halv grad bort från den sanna polen. Även de finaste graderingarna på att sätta cirkla är vanligtvis mer än en grad från varandra, vilket gör dem svåra att läsa exakt, särskilt i mörker. Ingenting kan göras om det optiska röret inte är vinkelrätt mot deklinationsaxeln eller om RA- och Dec-axlarna inte är är vinkelräta, eftersom dessa problem är näst intill omöjliga att åtgärda.

Ställa två cirklar på mitt ekvatorialgaffelmonterat teleskop, se bild.  Sammanfatta info från några olika källor på internet.

PS Köpt en fin begagnade ett antal år sedan och ska renovera över 40 års gammal ett litet Schmidt-Cassegrain teleskop, se bilden, från kaliforniska Celestronfabrik i Torrance, inbyggde två synkronmotorer för RA-klocka drivs 220 volt jordad, därför köpt smörjfett från ClasOhlson :)  Hälsningar Lasse  

Inlagt 2022-09-23 21:09 | Läst 759 ggr. | Permalink
Intressant, jo det finns en hel del som kan gå fel mellan polinställningen och vart teleskopet pekar. Plate solve är därför helt fantastisk, hade ingen aning att det fanns och därför inget som jag saknade, men nu när jag använt det i ett år inget jag skulle vilja vara utan. Särskilt om man har en kraftig förstoring så är det svårt att själv lista ut var man är, men det fixar datorn på mindre än en sekund.
Svar från Lars Ove Pehrsson Koll 2022-09-24 07:37
Jovisst, absolut, helt fantastiskt teknik, Plate solve! Väldigt sparsamt kraft och tid. Säkert många amatörer glädje sig med senaste teknik som hobby även om man har familj o barn, för båda astrofotografering och visuellt.
Men jag gillar manuella arbete än automation. :-)

Datorstyrda teleskopet från Japan o USA fanns redan 20 år sedan, Celestron, Meade, Vixen och några till men inte Plate solve då.
Har en Goto-rigg och använt 2 ggr ute i 10 år tyvärr pga alldeles tungt rigg, kanske säljs på Astronet nästa år av min ungdomkraft "sinar" för det märks.

Nästa blogginlägg visar min ett kvitto som jag köpt en medeltungt rigg med Go To - datorstyrt. Riggen med stativ nerpackade paketer i klädrummet. hälsar Lasse
pdahlen 2022-09-24 07:51
Nä det är väl nackdelen att det är få GoTo riggar man bär med sig. Du har ingen möjlighet att använda den från balkongen? Den lättaste nu för fotografering är nog SkyWatcher GTI.

Jag har hittills flyttat min från balkongen till tomten i Danmark. Det är ganska OK flytt, och det tar inte mer än 15 minuter att packa ner och 15 att sätta upp. Har markering på båda ställena var den ska stå, så jag får en skaplig PA från start. Det är inte omöjligt att jag tar med den till andra ställen också, men har man väl gjort PA så vill man gärna kunna köra några nätter så man får in lite data.

Läste om en i forum igår som samlat in 200 timmar för en bild