by Lars Ove Pehrsson Koll

TORGET

Stortorget i  Södertälje i majmånad 1969 tog här bilden jag med min rysk Zenit B systemkamera och HP5 fimrulle strax kom värmeböljan under hela sommar minns jag starkt båda Sommarmordet i Södertälje i junimånad (några hundra meter avstånd från mordplats till mitt föräldrahem) och Första människor på månen i julimånad då jag var 14 år gammal. 

 Vem mördade Jeanette Johansson från Järna ?  

https://coldcases.se/historiska-mordfall/jeanette-johansson-1969/

Inlagt 2021-11-03 10:38 | Läst 601 ggr. | Permalink
Trevlig tidsbild med en fantastiskt fin teknisk kvalitet. Jag antar att objektivet är ett Helios-44 2/58mm tillverkat i Krasnogorsk i Sovjetunionen.
Det skulle precis lika gärna kunna vara taget med den tidens toppgrejer, nämligen Nikon F med Nikkor 2/50mm.
Man behövde alltså inte ha så märkvärdiga grejer - och tur var väl det, så att man hade råd när man var ung och fattig. Man kunde ta fina bilder ändå tack vare fotoprylarna från Sovjetunionen och Östtyskland.

Janettemordet kommer jag ihåg. Jag tyckte att det var ruskigt. Då hade jag inte en aning om hur vi skull ha det i dag på mordsidan.
Svar från Lars Ove Pehrsson Koll 2021-11-03 12:23
Ja, precis det du berättade om ungt fotofolk hade råd köpa östtyska o sovjetiska kameror o objektivet samt prylar ex förstoringsapparater och silverrikt fotopappret för mörkrum från Polen, östtyskland och tjeckoslavien.
Tack Peter! Ja, ruskigt det hänt då var jag bodde nära området och ja och med mordet klaras aldrig upp. hälsar Lasse