by Lars Ove Pehrsson Koll

UTFLYKT

på Ladugårdsgärdet i Stockholm ( Norra djurgården), vi tog liten promenad runt samt tog denna bild från min senast tillskott begagnad Canon Fisheye EF 15 mm igår, beskuren både över o under bild till kvadratform. Då minns jag kom på att jag var tolvårig som läser kvällstidningar på soffbord av min farsan, det är Expressen-fotograf Jan Delden tog selfie med sin Nikon Fisheye objektiv ( om jag minns rätt) på masttopp, 170 meter höjd, då byggfärdigt, det är Kaknästornet 155 meter byggnad av cementerades, det är häftigt bild, det var år 1967!   Hälsningar Lasse 

Hittade negativremsa i skräplåda av dåligt bildkvalitet o varmt framkallningsvätska som förstörts, låg under diskskåp, jag gjorde bild som lek på produktfoto det år 1969 el 1970! se mobilfoto nedan

Inlagt 2023-07-09 07:20 | Läst 593 ggr. | Permalink
Kaknästornet är ett stiligt byggnadsverk! Om arkitekten Bengt Lindroos inte suttit i Kasper Salinjuryn då bygget var klart hade det närmast självklart fått utmärkelsen.

Nu är det väl stängt, men förr kunde man gå in genom en ganska trång mörk gång med suggestivt oformlig silverglänsande utsmyckning och sen ta hissen upp.

Under bygget tyckte Lindroos att betongen vart för tråkig. Det var ett glidformbygge, formen jobbade sig alltså uppåt i takt med att betongen hårdnade. Han hittade på att lägga in formgivna frigolitskivor i formen. Det blev ett ytmönster i den färdiga ytan.

Din bild beskriver byggnadsverket bra. Man får både helhet och detaljer. Molnen ramar fint in tornets krön.
Svar från Lars Ove Pehrsson Koll 2023-07-09 13:11
Visste inte om den arkitekt Lindroos som ritat tornet. När kom jag hem o googla "kaknästornet", visste inte om det är skyddsobjekt! Tveksamma om jag publicera bild här min blogg men det blev ändå. Säpo ringer min hemdörr, minst 24 timmar, inget hänt nu.. skämt o åsido. Tack Måns om arkitekten och tornet samt gillas bilden. Hälsar Lasse PS var två ggr där uppe på fika o utsikt under 1970 talet.