Reflektioner kring fotografering från mina promenader längs Stockholms gator.

Analog kamera

För två månader sedan fick jag för mig att jag ville testa att fotografera analogt igen, senast det skedde är två decennier sedan. Köpte mig en Ricoh KR-10 för 200 kronor på Tradera. Sedan behövdes bara en filmrulle, det blev en tur till Brunos Bildverkstad i Gamla stan. Köpte en Kodak Tri-X som kostade lika mycket som kameran.

Märkte snabbt att ett mörkt december inte är det optimala för analog gatufotografering. Nu har jag fått den första rullen framkallad och det har helt klart gett mersmak, så fler filmrullar ska inhandlas. Kommer inte att gå över till att bara ta analoga bilder, men kanske det kan bli en filmrulle per månad.

Vissa bilder blev bara skräp, då skärpan inte satt alls. Andra bilder har en kornighet och oskärpa som har en särskild charm.

/Mikael

Inlagt 2024-01-03 19:50 | Läst 496 ggr. | Permalink
Jag fastnar för de första två bilderna. Dom har den analoga filmfotografins bästa signum - i min smak.
Lycka till med fortsättningen i umgänget med Richo KR-10
Svar från Lövholm 2024-01-03 21:54
Roligt att du gillar dem och tack för de uppmuntrande orden.
/Mikael
Å nej! Ännu en som gått över till den mörka sidan!!! 😉 Jag tycker att du har lyckats bra och din bildstill känns igen. Samtidigt så hade du ju lyckats lika bra med din digitala kamera att fånga dessa bilder. Som du vet tänker jag också ge mig ut för att fota lite analogt under 2024. Ska bli intressant att se hur det känns och hur det blir.
Svar från Lövholm 2024-01-03 22:04
Du behöver inte vara orolig, min digitala kamera kommer fortsätta att vara mitt förstahandsval. Att prova analogt hoppas jag kommer ge mig erfarenheter som jag kan ha nytta av när jag fotograferar digitalt. Bara en sådan sak som att tvingas att fotografera utan autofokus tror jag är lärorikt.

Vi får återkomma med våra erfarenheter under året!
/Mikael
Benganbus 2024-01-04 11:17
Fredrik! Du analogt? Jag va tvungen att läsa det här flera gånger! ;)
Under en intervju med Søren Kragh-Jacobsen, dansk filmregissör, fick han en fråga, och svarade ungefär så här: "In every musicians life there comes a time and place where you want to go back to basics, where you want to play unplugged....."
/B
Frekeman 2024-01-04 11:39
Det skrev jag om i mitt blogginlägg om mina nyårsambitioner. Där står också vilken film och vilka kameror som kommer att användas. Du får ta en till på inlägget.

För min del blir det inte att gå tillbaka till ursprunget eftersom jag aldrig fotade seriöst på analogtiden.
Benganbus 2024-01-04 17:46
Fredrik, då e det på tiden att börja fota seriöst! :)
/B
Frekeman 2024-01-04 20:04
Nä, för det har jag redan gjort ett bra tag. Med hjälp av den digitala fotografin känns det som om jag kommit fatt med råge! :-)
Ännu en fritänkare! Kul! Med fina och intressanta bilder! Det är som att lämna sina elektroniska hjälmedel och pröva ett riktigt fotografiskt kunnande ett tag! (Eller tillsammans med det automatiska)
Men se upp för de mörka krafterna, som vill få dig att tveka! Dom finns överallt och missunnar den fria och prövande tanken! ;)
/Bengan
Benganbus 2024-01-04 08:06
Hittade en intressant länk! (Det här udda och litet lugna, man kanske kan kalla det för ett poetiskt fotograferandet, det går säkert mycket bra även utan den kamera som visas)
https://leica-camera.com/en-US/stories/joe-greer-m6-the-beauty-of-imperfection#
/B
Svar från Lövholm 2024-01-04 08:53
Tack för din kommentar och länken. Gillar videon och det han talar om i den. En bild blir inte alltid bättre för att skärpan sitter och man har fryst ögonblicket perfekt. Det finns något fint i det operfekta. Analogt tvingar en också att ta det lugnare och reflektera och tänka mer innan man tar en bild, vilket jag hoppas kommer smitta över till mitt digitala fotograferande.
Tack!
Mikael