Möte på Mäster-Olofsgården

Mannen som ger bort böcker

Gråväder och läge för en gatufotopromenad. Med en nyinköpt G11 i fickan var jag även lite sugen på att plåta inomhus, på ett café till exempel. Slank därför in på ett fik nära Stortorget i Gamla stan och tog en kopp java. Träffade ett par fotografer i kön och växlade några ord. Det visade sig att killen jag pratade med kände till mitt namn från FS. Kul!

När jag suttit en stund, kommer en herre in och sätter sig alldeles bakom mig. Han har med sig ett par böcker, växlar några ord med caféinnehaverskan och ger bort en bok. Jag frågar vad det är för bok och han presenterar sig som journalisten Bosse Schön. Boss Schön berättar att han samlar ihop böcker som annars skulle bli pizzakartonger och annat återvunnet, för att istället ge bort dem. På Hornsgatspuckeln har han "Bosses boklåda" där man kan gå förbi och ta sig en bok. Jag får det sista exet han har med sig av boken Signal, om nazitysklands propaganda i Sverige 1941-45. Dessutom signerad.

Bosse Schön rusar vidare och jag fortsätter min fotovandring. Tar väl inga kanonbilder, men några utdrag ur stockholmarnas söndagsliv fångar jag ändå.

Inlagt 2009-11-08 19:58 | Läst 1242 ggr. | Permalink