Kometen C/2013 R1 Lovejoy

Var ute mellan 05:00-06:00 i morse och försökte mig på att fota kometen Lovejoy. Trodde inte att det skulle gå eftersom månen lyste upp himlen så starkt, men jag hade tur. Hittade stjärnbilden Lejonet och riktade kameran mot en punkt en liten bit ovanför, fokuserade och tryckte av några bilder. Och där var den! Den lyste lite grönaktigt precis som jag läst om. Blev förvånad att det ändå gick så pass enkelt, trodde verkligen inte att jag skulle få den på bild. Roligt att kameran ser det man inte ser med sina egna ögon:)

Nu väntar jag på stjärnklara nätter utan måne för att se om det går att få lite bättre bilder.

Inlagt 2013-11-17 06:58 | Läst 5353 ggr. | Permalink
Spännande om det som finns över våra huvuden, bra att någon är morgontidig och lyfter blicken:) Googlade och läste om Lovejoy, nu vet jag lite som jag inte visste innan detta inlägg, tack för det!. Ha de gott!
Svar från Mánadís 2013-11-17 11:55
Ja, visst är det spännande, jag älskar verkligen att titta på stjärnhimlen:) Jag visste bara om kometen ISON innan, men det är tydligen flera stycken kometer som passerar nu under hösten/vintern. Fast i olika ljusstyrka då förstås.
Häftigt! =)
Svar från Mánadís 2013-11-17 12:03
Ja, det är en spännande höst/vinter i år:)
Spännande, och fina bilder därtill, bild nummer två som också visar ett flygplan som korsar himlen tycker jag är riktigt fin. Sen är det kul med inlägg som gör att man läser vidare och det har jag nu gjort. Tack f ör det, utan dina bilder hade det inte hänt.

Nu är jag för en kort stund mera allmänbildad...sen kommer glömskan att slåt till igen, men det får man stå ut med!
Svar från Mánadís 2013-11-17 11:58
Kul att kunna bidra lite till allmänbildningen;) Jag tror faktiskt till och med att det är en satellit på tvåan. Hoppades på ett stjärnfall först, men ändarna är alldeles för abrupt avskurna för det.