Hur gör man för att fånga Sippor?

Jag ställde mig frågan - Hur gör man för att fånga dessa sippor. De är så små och jag och kameran så stora. Naturligtvis gjorde förra året som alla nybörjare - tog en bild från ovan och med för stort skärpedjup. Jag tyckte bilden var bra och mycket klar över hela blomman/blommorna. Sen såg jag hur andra gjorde. Kollade er andra på fotosidan och funderade. Utan macroobjektiv fortsatte jag med min zoom - men la mig ner för att få bilden från sidan. Problem  -  hur gör man för att inte krossa alla blommor runt omkring.

Uppsala 2009-04-18

Nytt problem - hur gör man när man måste ta kameran i en vinkel som gör att man inte ser motivet i sökaren? Här fick jag ställa in kameran med olika skärpedjup, autofokus eller manuellfokusering. Provade olika varianter. Ibland ingen skillnad, ibland vara det bättre med det ena före det andra.

Nytt problem - vid manuellfokusering insåg jag att min gamla analoga kamera hade ett fördel vid fokuseringen - snittytan som skulle passa mitt i bilden när man fick skärpa. Det hade jag behövt nu när ögonen börjar bli gamla.

Resultatet blev - ett försök att få en bra komposition och kolla skärpan efter jag tagit bilden, om inte beskära bilden när jag kom hem om skärpan var ok. Tack och lov ser man ju med dagens kameror resultatet redan när man tar bilden och slipper svära över hur fel det blev i labbet och då fundera över vad som blev fel när man glömt bländaren och tiden man använt.

beskuren bild

Beskuren bild ur nästa bild

hel bild

Något som jag fortfarande funderar över - varför måste alla blommor se lika ut? Måste man alltid följa fotoböckernas rekommendationer? När vi lärt oss tekniken är det dax att fundera hur fångar jag blommas själ, hur sätter jag blomman in i sitt sammanhang eller varför inte - hur får jag blomman att framträda i en absurd kontrast mot något annat. Mitt sipp-projekt tog plötsligen en ny vändning och jag får gå tillbaka till Backsipporna och Blåsipporna innan de vissnar och fundera.

 

Inlagt 2009-04-26 17:25 | Läst 3742 ggr. | Permalink
Några tips är macroobjektiv, vinkelsökare, regnställ, olika tider på dygnet och tänk på bak och förgrund samt exponering (manuellt för att ha kontroll). Övning ger färdighet, lycka till.

mvh/Ove
(som legat på magen och plåtat sippor sedan 05:01 i morse, pust)
Svar från marianne99 2009-04-26 17:38
Ha ha ... Jag inser jag är långt ifrån färdigutbildad. Tack för tipsen.
Vackra bilder och intressant inlägg. Jag fotar inte själv blommor men har en väninna vars bilder jag verkligen gillar. Hon fångar blommorna med annorlunda perspektiv och detaljer. Kolla gärna in www.funders.se och klicka på blommor och annat för lite inspiration...

Det är precis som du säger, det blir mycket mer intressant om blommorna inte ser ut som alla andra gör i fotoböckerna, i allafall tycker jag det :-)
Svar från marianne99 2009-04-26 17:45
Tack för tipset Kajsa. Jag ska kolla sidan och fundera vidare.
Ett tips jag läst någonstans om att fotografera blommor var att ta med en liten sprayflaska med vatten, typ blomspruta. Då kan man spraya lite "daggdroppar" på blomman, trots att det inte är tidigt på morgonen.
Svar från marianne99 2009-04-26 19:26
Tack för tipset. Har provat det en gång när jag fotade en ros. Har inte tänkt på det när jag är ute...
Gillar att fotografera med tele så jag får lite avstånd till sipporna. Då får man in lite gräs och blommor mellan objektiv och sippor. Kör man då med stor bländare som ger ett kort skärpedjup får man fina softa effekter i bilden. Vill man så kan man ha vägen fri till själva sipporna så blir de skarpa och fina i en softad omgivning.

Bra hjälpmedel är att göra en påse som man fyller med ärtor eller ris, som objektivet kan vila på. Har ärtor eller ris i en plastpåse inuti tygpåsen så de inte blir våta och sväller. Det andra är en vinkelsökare så slipper man få barr och gräs i näsan. Bättre arbetsställning också.

/Gunnar
Svar från marianne99 2009-04-26 19:55
Tack Gunnar för alla dina tips. Vinkelsökaren är det tillbehör som jag inte ens visste fanns. Blir nästa inköp. Ris/ärtpåsen verkar vara en god ide... Tack!
Hej
Intressanta funderingar och själv har jag varit nära att bryta varenda kota i nacken och bränt mig på nässlor när jag försökt tvinga ner ansiktet under markytan!, låt dig dock inte avskräckas utan acceptera att det är mer akrobatik än fotografi detta med macroblommor.
Christer
ps titta gärna på mina försök
Svar från marianne99 2009-04-28 19:29
:-) Nej jag ska inte låta mig avskräckas. Jag inser nu att akrobatin är en del av tjusningen. Mannen som tog bilden på mig kallar mig för blomjägaren... Ska titta på dina försök.
Mitt tips är att jag letar och letar tills jag hittar en blomma som står lite högre än andra. Typ på en kulle eller kanten till en stubbe .
Då slipper jag att gräva ner hakan i leran för att komponera ihop bilden . När jag hittar ett ställe räknar jag ut när på dagen ljuset kommer att falla rätt eller har jag en kompis med mig som kan skugga och en pappskiva att rikta in ljus med. Skitiga kläder har jag alltid när jag botaniserar med kameran både bland blommor och djur. En påse med ris som stöd för kameran kan vara guld värt för skärpan

Lycka till/// BoB
Svar från marianne99 2009-05-02 22:33
Tack! Jag har alltid oömma klder när jag fotograferar. Tipsen ska jag ta till mig. Tipset med kullen var bra.