en dagbok med inriktning på småprat

helt fel tekniskt, säkert, men jag tycker det känns bra, bildmässigt

utfrätt

sa en om en bild jag tyckte om

jag kunde inte se det så

och kände mig sågad av något jag inte ens skulle ta på allvar i vanliga fall

men hen hade tyngd

nu mer har jag vuxit ifrån kränkningens söta soppa

tiden visar öppenhet

för

det personliga uttrycket

se och låt dig uppleva

tids nog blir det nya tider med inskränkningar i uttrycken

konsten, kulturen drabbas först

populister tycker inte om det som inte kan kontrolleras

det utfrätta försvinner

så är det kontrollerbara tillbaka igen

/inger

Inlagt 2024-05-25 11:17 | Läst 310 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad var det för en stolle? Jag kan inte se det minsta utfrätt i den bilden. Jag ser en välavvägd komposition, där hanteringen av ljuset gör att motivet får rymd och djup.
Bilden ligger dessutom väl i det gyllene snittet. Förutom att den är snygg, fyller den alltså formella kriterier.
Som sagt - vad var det för en stolle?
ztenlund 2024-05-25 15:24
Inte för att jag har kommenterat bilden - jag tror inte ens att jag har sett den tidigare - men det är nog lite av en definitionsfråga. Värdena är förvisso inte 255, 255, 255 i bilden, men det ser i vissa områden ut ungefär som när man blåser ur en eller flera kanaler i en digitalkamera och sedan räddar det med highlight/högdager-reglaget, utan att det finns full information i filen. Det är inga problem att få det som är fullständigt utfrätt att få t ex 240, 240, 240, men det finns fortfarande ingen egentlig information där för det. Huruvida man tycker att det är ett problem eller inte, är en annan fråga. Jag förstår dock vad utgångspunkten för kommentaren var och den var helt tydligtvis inte något som hade med komposition o dyl att göra.

Det här är ett sådant exempel där jag för kommentarens skull backat White (som Highlight fast tar bara det allra ljusaste) till -100 utan att ha gjort något annat alls med råfilen.

https://martinstenlund.se/files/temp/20240525_utfratt.jpg

Som synes är värdena nu 238, 238, 238 (se även orange linje i histogrammet uppe till vänster) där markören står, men det finns noll information. Strukturen i betongen är helt väck i det område jag ringat in med rött rakt under N:et i Garnisonen, vilket var där markören stod, och det är likadant hela vägen vid all belysning. Går bilden att använda ändå? Absolut, men i teknisk mening är det utfrätt även fast värdena inte visar 255, 255, 255 efter att ha dragit ned White-reglaget, till och med överdrivet mycket. Det hjälper inte ens om jag drar Exposure helt i botten. Bilden blir väldigt mörk, men det är kört. Informationen i området flög till den digitala himlen 2021 när jag tog bilden.
Svar från morgondotter 2024-05-26 11:01
tack för, för mig, så intressant kommentar
du tar upp saker jag inte en gång visste fanns
spännande saker, jag förstår det som en slags forskning i ljuset och annat
en helt ny värld öppnar sig
intressant
jag kommer att bära det med mig när jag tar bilder och ser dom på skärmen
ett nytt perspektiv för mig som aldrig bryr mig om sådant
jag tänker bara på själva innehållet, uttrycker det det jag vill osv
estetiskt också naturligtvis

tack igen för din fina och intressanta kommentar
/inger
Svar från morgondotter 2024-05-26 11:04
tack Peter
det finns ett tjuvnypsbehov hos en del av oss
och
fina kommetarer hos en del
/inger
Svar från morgondotter 2024-05-26 11:06
min kommentar till dig hamnade lite längre ned
/inger
Martin:
Inget som jag har lust att argumentera om!
Bara det enkla påpekandet att om verkligheten i en högdager är så ljus att den nästan är utan detaljer för ögat - så skall det se ut så även i bild. Om man avser att fotografera vår verklighet alltså.
Ingers högdager ser helt rätt ut för mina ögon.
Man kan känna storleken och tyngden av stålet liksom svävande över vattnet, gillas!
Svar från morgondotter 2024-05-26 11:07
Tack
/inger
Utan att ta ställning till ”värden” som jag inte har minsta aning om vad de är, så gillar jag din bild mycket!

Tommy S.
Svar från morgondotter 2024-05-26 11:08
Tack
för dom orden
/inger
Inte är det utfrätt, det finns ju teckning i de ljusaste partierna. Eller kanske man kan se det så att verkligheten som vi ser den ibland har partier där vi inte ser så mycket information vid skarpt solljus som här till exempel, om jag då inte ser det i bilden heller tycker jag är ganska normalt. Fin följsamhet i gråskalorna och en spännande komposition tycker jag.
/Affe

PS. Jag ser att Peter skrev ungefär samma sak om verklighet vs bild.
ztenlund 2024-05-25 19:48
Det är ju inte stora sammanhängande områden, så det syns inte så mycket i litet format, men tittar man på bilden i full storlek så syns det. Eftersom inget är kritvitt (högsta värde är 24x någonstans) så döljer det också att det är så en del. Det är igensotat i andra änden också, där det är sammanhängande, men det noterade kanske inte den som Peter diplomatiskt ;) kallade för "stolle". Det gissar jag dock inte är fallet i originalet, utan ett val i efterhand. Här blir det dock lite konstigt om man ska säga att det bilden speglar hur det ser ut i verkligheten, för att man skulle se kompakt mörker i dessa områden är inte troligt.

Hur man sedan vill att det ska se ut, det är en helt annan fråga där valet är fritt. Det var inte det jag kommenterade utan mer att stollighetsgraden i själva synpunkten kanske inte var fullt så stor som påstods. Huruvida kommentaren om utfrätt sedan indikerar bristande estetisk förmåga eller smak är väl upp till var och en att hålla sig med en egen åsikt om.
Svar från morgondotter 2024-05-26 17:17
tack för din kommentar Alf
/inger
Fin bild för det första, och inte är bilden utfrätt. I ögats verklighet skulle utfrätt motsvara det som man ser som ger en tydlig och direkt efterbild. När man blundar efter att ha synfältet i skarpt ljus får en efterbild i komplementfärg ganska direkt. Men grejen är att ett fotografi som bildmässigt ska återge det ögat sett. Och i den verkligheten finns saker som är direkt bländande men bilden, fotografiet kan bara återge det som 255 i alla kanaler. Och rent vitt är som vi alla vet sällan riktigt vitt. ( Ett litet komplement till övriga tankar om utfrätthethet i den här tråden.)
/Gunnar S
Svar från morgondotter 2024-05-26 17:19
tack
fin kommentar
/inger
Jag gillar kompositionen med sina svängar och linjer! Båtens tyngd som hålls på plats av tunna linor. Känner också lite doft av hav eller sjö.
Svar från morgondotter 2024-05-26 17:20
fin och stärkande doft
tack
/inger