en dagbok med inriktning på småprat

Skagen, fiske med trål

trålbord - snygga redskap till trålfisket

Trålen består av flera olika delar: påsen, tunneln, hugget och svepen. Dessa delar är fristående och kan bytas ut för att anpassa trålen efter olika förhållanden såsom målart, önskad vertikal och horisontell trålöppning eller båten (eller båtarnas samlade) maskinstyrka.

Påsen är den sista delen av trålen från båten räknat och det är i den fångsten samlas. Påsens maskstorlek är anpassad efter målarten så att vattenmotståndet blir så lågt som möjligt utan att någon fångst slipper igenom maskorna.

Påsen fästs i tunneln som även den har en maskstorlek anpassad efter målart kontra vattenmotstånd. Tunneln leder till hugget vilket är trålens öppning. Maskorna som hugget består av är inte målartsanpassade utan deras syfte är att upprätthålla trålens geometri och skapa vattenflöde in mot tunneln. Trots sina ofta meterstora maskor uppnår hugget en viss fångstpotential på grund av den vallande effekt vattenflödet har på fisken.

Hela trålens konstruktion bygger på att det är vattenflödets vallande effekt som fångar fisken snarare än att fisken fastnar i maskorna som hos ett traditionellt nät. Trålar utformas för att så lite fisk som möjligt skall fastna i maskorna då det sänker trålens effektivitet kraftigt om för mycket fisk fastnar i maskorna.

I trålöppningens överkant fästs stora flöten. På de senaste trålmodellerna är dessa flöten ofta inbyggda i trålen eller ersatta av ett uppåtskärande segel, en så kallad kite. Här fäster man eventuellt ett så kallat trålöga, vilket är ett ekolod som gör att man kan se hur mycket fisk som passerar genom trålens öppning. Trålöppningens underkant består av någon form av sjunkande material, exempelvis kätting.

Trålöppningens sidor är avsmalnande och delar sig till det som kallas armarna. En trål har oftast fyra armar men vissa trålmodeller har fler för att öka vallningseffekten. I änden av armarna är de så kallade "svepen" fästa, det vill säga de linor trålen släpas med. Var svepen sedan fästs beror på vilken metod man valt för att släpa fram trålen.

Inlagt 2021-03-14 19:17 | Läst 588 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trålfiske är rovfiske och skövling!
Svar från morgondotter 2021-03-15 14:09
jag håller med dig helt
numera är det bara ett par jättetrålare som köpt upp, (mer eller mindre tvingar har jag hört) kvoterna från dom små blå båtarna
dom rensar och dödar allt
jag kan lova dig att detta går bara att diskutera med dom äldre fiskarna som sett fisken försvinna sedan 70 talet
dom yngre vill bara bli rika och skiter i konsekvenserna, dom jobbar ombord som smed eller skeppare, manskap - det räcker med en par tre man
han som äger dom största är en riktig typ som köper upp stora villor på bästa adresserna
renoverar och njuter av sitt kapital - Henning
/inger