Får bli som det kan

Kallas fighting face

Tio kilometer fritt, världscupen i Gällivare 24 november 2012.

Postat 2012-11-26 19:32 | Läst 5227 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varvet

Ser Göteborgsvarvet som ett kul tillfälle att lufta kameran och fota folk. Ställde mig först på Ostindiegatan  efter ca 4,5 km och kastade mig sedan på cykeln och trampade till Slottskogen och tog dem med kilometern kvar. Flesta bilder tagna med 7D och fast 135:a.

Plakat sätts upp i ett fönster på Ostindiegatan

Ett litet fikastånd sätts upp

"Neeeej, fota inte oss!. Jo förresten! Gör det!"

Blivande segraren Victor Kipchirchir

Springer med en ryggsäck kexchoklad som regnar över publiken

Motorcykeln som skuggar ledaren och filmar hans löpstil

Sentayehu Merga Ejigu från Etiopien kom i mål som fjärde man.

Tekeba Ataklti, Etiopien

Fredrik Uhrbom och Anders Kleist

Emil Lerdahl

Sveriges marathonstjärna Isabellah Andersson, femma i loppet

Josephine Chepkoech, Kenya

Veteranen och elitmotionären Anders Szalkai knäpper av sin egen mellantid.

Jakob Hanberger, gick i mål på 1.25,37, en mycket respektabel tid. Räckte till pltas 721.

Denne man hade tagit av sig skorna och sprang barfota, men när han nådde mellantidsstationen böjde han sig ned och tryckte ned skorna i mattan för att få sin mellantid registrerad. 

Försök till grodperspektiv med 10-22:an på 10 mm.

Annat grodperspektiv

Sista vattenkontrollen. 300 mm och f,5,6

Han tar sig vatten över huvudet, men nu är det bara kilometern kvar till mål så han kommer fixa det. 300/5,6

Jo, sade Rönn...

Postat 2012-05-13 11:43 | Läst 6638 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

SMoK tar turen till Götaälvdalen

Vänersborgs station lördag kl 10.16. "Gumminosen" har just kört upp oss på den timslånga resan från Göteborg och nu ska vi strax vända åter, men i lugnare takt och i fordon av äldre modell. 

Kl 10.35 ska Chartertåget från Falköping med den angivna destinationen Öxnered Lilla Edet (!)  anlända. Det är SMoK, alltså Svenska Motorvagnsklubben, som är ute på årets första resa. 

Visste inte exakt vad för tågset som väntades men det som kl 10.32 dyker upp bakom kröken åt vargö-hållet passar perfekt in i min föreställningsvärld! Som Inlandsbanan på 60-70-talet, eller något i den stilen. 

Klockan är nu 10.51 och tre gamla rälsbussar, YBo6 1116, YBo7 1177 och YB0 1131 har just anlänt till Trollhättans station. Några förvånade lördagsresenärer fick se hur tågentusiaster med kameror i högsta hugg välde ut och börja perforera sitt tåg och omgivningarna med bilder. Resan fortsätter söderöver.

Velanda-bron. Klockan är nu 11.24 och dags för första fotostoppet. Uppställning på fotolinje medan motorvagnarna backar tillbaka ut på bron. Bron som syns ovanför till höger är den nybyggda som ska tas i tjänst när det nya dubbelspåret blir klart och till vänster, mellan grankvistarna, skymtar brofästet från den gamla 1800-tals bron som användes ända till 1984.

Tåget signalerar med ett kort tut att det drar igång och kamerorna smattrar. I programbladet står att man ej får titta ut genom fönstret vid fotokörning! 

 Klockan är nu 12.24 och tåget har nått fram till Lilla Edet där det hejdats vid grindarna till Edets pappersbruk. Vid Alvhem växlades vi in på den lilla industribanan som slingrar längst Götaälv, passerande ryktbara orter som Lödöse och Göta, och som brukar trafikeras en gång varje vardag av godståget med papper från bruket. Nu har vi en timma på oss tillbaka till Alvhem på en  bana som är som klippt och skuren att trafikeras av detta tågset. Många fotostopp, men andra ord! 

Strax nedanför Göta kl 12.44. Alla kastar sig ut på 45:an med hela uppmärksamheten riktad mot tåget...

Någon kilometer norr om Lödöse. Får ta bilderna mellan luckorna av bilar som forsar fram längs 45.an alldeles intill. En busskur syns i bakgrunden. Perfekt räls för en gammal rälsbuss, inklusive skarvar som säger det klassiska ta-dunk, ta-dunk, ta-dunk när man åker. 

Ombord igen. Lillan inspekterar sin fars senaste tågfoton. 

Lödöse kl 13.16 och sista fotostoppet innan Alvhem. Fotolinjen ställer upp snabbt och väldrillat, som om det varit Bonaparte själv som stått för exercisen. 

Sista biten bort mot Alvhem. Var som sagt Götaälvdalen. Det är just på älven skeppet Naven stävar fram med sin timmerlast, även om vattnet självt inte ville vara med på bild. Snapshot genom ett öppet tågfönster. 

Kl 14.12 och rälsbussen har åkt in på Göteborgs Central och strategiskt parkerat sig intill en X2000. Kort lunchpaus och alla stormar in på Burger King. Avgång kl 15.11 med destination Skandiahamnen. Det ropas upp i Centralens högtalare! 

Kl 16.23 och sista fotostoppet. Vi har varit ute och vänt vid Skandiahamnet och sedan slingrat tillbaka över diverse viadukter och står nu på något godsspår vid Partihandelsgatan 

Kl 16.39 och min sista bild på motorvagnssetet som varit vår fasta punkt under sex timmar. Göteborgsresenärerna kliver av vid Lisebergs station och SMoK drar hem till Falköping. 

/Svante

Postat 2012-04-01 15:58 | Läst 6108 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hälsningar från Hastings!

Hastings...? Jo, detta är passpunkten i Pastavagge i Sarek, och den ligger på 1066 m, alltså slaget vid... Där, mitt bland stenarna, råkar finnas en plätt precis lagom för tältet. 

Hur ser bilden ut? Redigerat i Lightroom och slutskärpning i Elements. Minskade till auktell storlek, 1024x683 pixlar och tog  Amount 119 % och Radius 0,3 pixel. För mycket? För litet? Min bildbehandling blir kanske lite godtycklig. Vill vässa de digitala filerna att bli mer dialika men tycker det är en svår balansgång att hitta rätt nivå och inte dra på för mycket. Hade det varit för några år sedan hade jag alla gånger tagit denna bild med Fuji Velvia 50. 

Som sagt var, det får bli som det kan ...

Postat 2012-03-02 00:22 | Läst 4996 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sylvester - Bilder från ett lopp

Igår nyårsafton var vädergudarna nådiga här i Göteborg under ett kort litet fönster mitt på dagen, eller också hade de bara tappat andan efter allt pustande på senare tid. Så jag trotsade en envis förkylning, styrde vägen över bron och infann mig på lämpligt ställe längs  cykelbanan invid Mölndalsån, bakom Ulleviarna och Scandinavium, för att fota årets Sylvesterlopp. Temperaturen höll sig precis under fryspunkten och det var isfläckar på sina håll som arrangörerna välvilligt nog saltade bort. 

Inget till oss? Mölndalsåns änder kommer hungrigt vaggande när det saltas på cykelbanan. 35 mm, f/8, 1/80 sek

Valde fantasilöst nog samma gamla position som tidigare år, men ett ställe där jag vet att det infallande ljuset kan bli bra. Solen behagade hoppa lite in och ut ur molnen denna dag.

Änder ja! Halvtimmen till start, fint ljus, ån full av flytande fågel och jag lastad med tele. Först en lite "konstnärlig" bild, eller...? 

Frenetiskt flaxande and, 300 mm, f11, 1/25 sek

Bilden var naturligtvis mycket välplanerad och avsiktlig! Var absolut inte så att jag försökte fota en gående and som stack när jag hade fingret på avtryckaren. Inte var det så att den överraskade mig och fick mig att rycka till med kameran. Inte var det så att jag helt enkelt hade glömt bort ställa in rätt bländare och slutare för att få bilden skarp. Inte var det så att jag faktiskt hade försökt ta en bild ungefär som den nedan. Icket! Eller jo, nog var det på det viset alltid, men nästa gång ska den vara planerad. Det lovar jag.

 Flärdfullt flytande and, 300 mm, f/5,6, 1/500 sek

Met det var som sagt Sylvesterloppet som lockat mig till trakterna denna dag.  Tanken var att matcha 7D och fasta 135:an mot löparna och se om jag kunde nita dit skärpan även på f/2,0. Försökte det på skid-VM i vintras, men då vart det lite zi und zå, fast i augusti var kameran på justering och det hade måhända gjort susen, vilket jag ville testa nu. Runt halsen hängde också gamla 40D med nya 70-300L IS som jag tog ovanstående andbilder med. 

Starten gick på Heden kl 12.00. Kl 12.11 fick jag första tävlingskontakt när jag över ån såg löparna komma rusande in på Blekeallén, i lagom skottfält för 70-300L. 

Täten på Blekeallén, första varvet. 269 mm, f/5,6,  1/250 sek

Minuten senare hade de i ett smidigt språng tagit sig över ån och kom dundrande längs cykelbanan rakt mot min position. Tog några distansbilder med telezoomen innan jag kastade över till 7D och 135.an. Började med att fega med f/2,8. Var ju en liten tätgrupp.

Cykelpatrullen visslar varnande. En rullskidåkare vänder sig om för att se vad som är på färde. 300 mm, f/5,6, 1/640 sek

  Nr 749, Oscar Carlsson, Apladalen LK, nr 12, Peter Gross, Hässelby SK, nr 1, Patrik Andersson, Hälle IF. Bakom och skymda ligger nr 1933, Gustaf Stensjö, Sävedalens AIK (15 år!) och nr 14, Daniel Berggren, Trollhättans IF.  135 mm, f/2,8, 1/2500 sek.

Hade ställt in AF-en att jobba med de fyra punkterna längst till vänster i sökaren, vilket blev lagom ansiktshöjd när man ställde kameran på högkant. Punkterna låg alltså över fejset på nr 12 i bilden ovan och, överraskning (!), det ser faktiskt ut som att skärpan hamnade där också! Var ju faktiskt en sådan här bild jag ville ta och jag tog den. Hur gick det till?

Så kom löparna på räcka och rad, ormen blev allt tätare och snart var det en enda massa som fyllde upp hela cykelbanan. Ställde över till f/2,0 och smattrade iväg mot alla och envar som kom forsande mot min sökare. Totalt blev det över 1300 bilder och det tog tid att gå igenom, speciellt som jag ville se hur skärpan satt på de flesta. Resultatet var väl lite blandat och det var inte lätt att pricka rätt på f/2,0, men till och från blev det helt ok.

Nu följer en liten bildkavalkad. Vill bara poängtera att jag är medveten om att det är människor jag fotat och att vissa kan vara mindre förtjusta att hamna framför kameran än andra. Kan villigt erkänna att jag själv inte precis brukar vara en fager syn då jag kommer frustande asfalten fram. Så jag har försökt att göra urvalet med någon slags magkänsla. De flesta såg ut att vara helt inne i sin egen löpartunnel och kanske inte ens såg mig, andra spratt till med ett leende eller vinkade, åter andra gav mig ett ögonkast, som jag inte är säker på hur jag ska tolka. 

135 mm, f/2,0, 1/8000 sek

135 mm, f/2,0, 1/8000 sek

135 mm, f/2,0, 1/4000 sek

135 mm, f/2,0, 1/4000 sek

135 mm, f/2,0, 1/5000 sek

135 mm, f/2,0, 1/4000 sek

135 mm, f/2,0, 1/4000 sek

Alternerade lite med 40D och 70-300L. 300 mm, f/8, 1/160 sek. 


Gorilla med bergsprängare. Ett flertal gorillor deltog. 124 mm, f/5,6, 1/250 sek. 

Täten kommer på andra varvet. Förpatrullen visslar och ropar till de varvade att man ska hålla åt höger. 135 mm, f/4,5, 1/500 sek. 

Täten applåderas av en varvad. En annan hakar på en stund. 135 mm, f/4,5, 1/500 sek.

Blivande segraren Peter Gross, tävlande för Hässelby.135 mm, f/2,0, 1/1600 sek. 


135 mm, f/2,0, 1/1600 sek

135 mm, f/2,0, 1/1600 sek

135 mm, f/2,0, 1/1250 sek

135 mm, f/2,0, 1/1600 sek

Jag hoppas jag tolkar rätt att han bara showar för min kamera och inte vill meddela att en snyting väntar i målområdet om jag vågar visa mig där... 135 mm, f/2,0, 1/2500 sek.

135 mm, f/2,0, 1/1250 sek

135 mm, f/2,0, 1/1250 sek

Att vara väl påpälsad i kylan är aldrig fel. 135 mm, f/2,0, 1/1250 sek

Det var alltså nollgradigt ute som sagt, och jag fick stela fingrar och tår efter hand. 135 mm, f/2,0, 1/8000 sek. 

300 mm, f/8,0, 1/400 sek 

70 mm, f/32, 1/10 sek

Bergs(sprängar)gorillan på andra varvet. Nu har han kommit över en vagn och fyllt den med bananer. 135 mm, f/2,0, 1/2500 sek. 

Sedan hade jag alltså drygt 1300 bilder till som jag väljer att inte visa. Ett annat år var den en löpare som ropade till mig "Skicka bild!" La numret på minnet, kollade i startlistan, fick ett namn, googlade det, hittade en e-postadress som möjligen kunde stämma, skickade bilder på halvchans, och de hamnade rätt! Lite kul faktiskt! 

Postat 2012-01-01 21:50 | Läst 5867 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa