** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Tankar och funderingar kring foto, bilder och annat som rör sig i mitt huvud.

Att kommentera eller inte kommentera

Jag brukar bläddra igenom de olika kritikpoolerna och lämna en kommentar då och då. Men vad är det som avgör om man kommenterar eller inte? För min del slits jag mellan två kriterier:

1. Bilden ska attrahera mig. Det ska vara en bild som jag gillar och vill titta på. Det kan bero på färg, motiv komposition osv men man ska ha försökt göra nåt. Jag fastnar sällan för gatubilder, familjebilder eller bilder jag sett förut...

2. Bilder där man ser att fotografen försökt att skapa nåt. Där man ser en medveten tanke att hitta en ny vinkel. Sånt ska uppmuntras. Det mesta verkar kunna göras vackert bara man hittar rätt infallsvinkel.

Hur ska en kommentar vara då? Jag tycker gott att man kan berömma fotografen när denna gjort en bra bild. Men jag tycker också att man kan försöka komma på vad det var som gjorde just den här bilden bättre än andra.

Och sen till lite vänliga förslag på vad som kunde gjorts bättre. Det mesta är ju inte en exakt vetenskap när det gäller komposition även om "rules of thirds", diagonaler, linjer mm är verktyg och tumregler kan en bild som bryter mot en eller flera av reglerna vara fantastisk. Fundera på om den blir bättre med annan beskärning. Var hamnar blicken om den får vandra fritt? Är det på den del som fotografen eftersträvat? Om inte var hamnar de då? Hur kan man förändra det?

Och sen till sist en klapp på axeln som vi alla behöver i våra försök.

Inlagt 2007-08-07 06:50 | Läst 3058 ggr. | Permalink