Tankar och funderingar kring foto, bilder och annat som rör sig i mitt huvud.

Semesterfotografer - stanna hemma mera

En vanligt förekommande art av fotograf så här års. Inte underligt utan semestern är en tid då de flesta kan ta sig lite tid och åka iväg och se nåt annat än det vardagliga. Då passar man på att ta med kameran för att fotohgrafera lite. Både för fotograferandet i sig och för att få lite bilder på familj och/eller vänner.

Ofta resulterar biderna i en liten besvikelse. De blir inte riktigt så där bra som man hoppas. När man kollade bilden på kamerans bildskärmså det ganska bra ut. Allt var med, inga huvudlösa släktingar och platsen kunde kännas igen osv Men väl hemma ien och med blderna i datorn känns bilderna grå, trista och den där känslan man hade på platsen är borta. Fortfarande är allt med, inga huvudlösa släktingar och platsen kan kännas igen, men...

Då frågar sig semesterfotografen hur ska mina bilder bli bättre? Snabba tips och trix efterfrågas, vrid på ratten, slå på blixten, vrid kameran på hög kant, sänk kameran till bröst höjd. En bok inskaffas med T&T och läses med den gågna semesterns "misslyckanden" i minne.

Aha, blixten ska vara på. Jag skulle ha sänkt kameran. Tagit ett steg närmare. 

Några T&T fastnar till nästa tillfälle, julafton eller nästa semester(?).

Tips & Trix i all ära men de är inte helt användbara om man inte provat dom i förväg. En stående bild är inte alltid bättre än en liggande. Blixt i dagsljus är inte alltid bättre än utan. För att kunna använda T&T måste man prova desa och se när och hur de fungerar. T&T är inte lösningen men en startpunkt i sökandet efter lösningen. Det är här som din omgivning hemma är så värdefull. et är här du kan ta kameran med dig ut i olika situationer och fotografera olika saker. Misslyckas och kolla in T&Ts gå ut igen och göra nya men annorlunda misslyckanden. Det är här som du börjar förstå hur T&T fungerar, när de funkar rakt av och hur du eventuellt måste kombinera dom ekler hitta egna.

Det är hemma du ska göra dina misslyckanden, för då är det lättast att rätta till dom och lära sig. Det är hemma du kan återkomma till samma motiv flera gånger i olika ljus, olika tider, olika väderlek lär dig att hantera olika situationer när du är borta och kanske bara har ett tillfälle att fixa bilden just där och då.  Framför allt om man har familjen med sig och de inte har lust att vänta ett par timmar för att du ska hinna ta den där bilden.

Så för att få bättre bilder på semestern ska du fotografera mera "hemma". Använd gärna T&T som en idé hur bilden kan göras bättre. Gå ut och ta bilden med din nya kunskap. Utvärdera, blev den bättre, vad kan göras ännu bättre, varför är den bättre. hur kan jag se när jag ska använda detta "trix" etc. Så ut igen.

Inlagt 2009-07-24 07:49 | Läst 2292 ggr. | Permalink
Jag anser nog att på semestern med familjen så ska man njuta av att umgås och vara ledig. Efter flera semestrar där jag "förstört" semesternjutningen med att skapa bra bilder ( och då anser jag nog att jag vet hur jag hanterar min kamera ) så har jag insett att hellre får jag en huvudlös suddig bild och njuter med familjen än att jag har den perfekta bilden!

Kram på dig
Ulrica
Svar från atotowi 2009-07-24 09:36
Precis, man behöver öva hemma för att kunna var snabb och ta bättre bilder på semestern. Då ska man inte öva och plåga sina nära och kära i onödan. Sen kommer vi alla att "misslyckas" i stridens hetta.