Bilden i främsta rummet!

Mitt liv som bröllopsfotograf!

Eller, i alla fall i gårdagen då jag hade fått förtroendet att föreviga Martinas och Hampus stora dag!

Kanske lite trevande i början, kanske inte minst från min sida.

Malma kyrka är inte helt lätt att hitta passande bakgrunder. Det är mycket detaljer, färger och mönster som lätt "tar över". Å andra sidan är det ju för att kyrkan är så vacker som man väljer just den.

Brudbuketten måste ju dokumenteras

Brudens frisyr tycker jag var minst lika intressant!

Rode, vigselpräst mötte upp vid altaret.

Bön över ringarna.

Löftena.

När tekniken, (naturligtvis), behagar strejka just vid fel tillfälle, får man vara lite kreativ i efterbehandlingen. Jag tycker att det blev GANSKA bra ändå!

Efter var lättnaden påtaglig...

och jag fick revanschera med en skarp pussbild!

Tja, vädret var ju som det var!

Men de fick åka ståndsmässigt i alla fall.

Tack för förtroendet, hoppas bilderna blir bra! :)

Inlagt 2015-05-31 19:22 | Läst 5271 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Huuh så nervöst att fota bröllop!
Flera bra foton tycker jag men den första och den sista gillar jag bäst!
Svar från Tovok 2015-06-01 19:51
Ja, det var speciellt! Nu var det ju inte alldeles första gången jag fotar något dylikt. Eftersom jag är van vid kyrkorummet och gudstjänsten i övrigt, (jag jobbar ju som präst!:), så tycker jag att jag lyckades behålla lugnet rätt väl! Det mest ovana var att ge instruktioner! Roligt att du gillade bilderna! :) /Tommy.
Bra jobbat. Paret är säkert mycket nöjda.
Svar från Tovok 2015-06-01 19:52
Tack Magnus! Vad glad jag blir av din kommentar! :) /Tommy.
Jobba lite med vitbalansen, fota i raw o sedan efterbehandla (vitbalans, exponering och allt annat)
Svar från Tovok 2015-06-01 20:03
Jag har naturligtvis fotat en del i raw, men tycker ofta att redigeringen blir svår att få till bra, och har sällan blivit nöjd med resultatet. Vad gäller vitbalansen så är ju de två första bilderna i varmaste laget, (på grund av belysningen i kyrkan). Å andra sidan är det gott om stora fönster som släpper in dagsljus som ju är kallt. Det är så lätt att om man justerar den ena färgen så får man ett fult färgstick någon annanstans. Vad gäller de två första bilderna så har jag försökt att behålla brudklänningen vit. Sen är det stor skillnad på vilken skärm man betraktar bilder på. De här bilderna ser helt ok ut på den dator jag använder till att redigera bilder på, ännu bättre på jobbdatorn, men förfärliga på paddan, så det är ju olika! Nu är den här gången gjord och kan inte göras om. Vi får se hur det blir nästa gång! /Tommy.
erdeljan 2015-06-01 21:55
Jag säger inte att du gjort ett dålig jobb - vill bara få dig att få ännu bättre jobb utifrån min synvinkel.
- Ställ ISO manuellt så blir inte några större skillnad mellan foton.
- Även om det finns bra ljus i kyrkan så använd ibland (ganska ofta) blixt riktat uppåt och ta ut den vita "kortet" (finns på flesta speedlights).
- Använd (om möjligt) kvalitetsoptik som släpper mycket ljus t.ex. 85mm f1.4 (låna från en kollega eller via någon fotobutik)
Detta gäller kyrkan då det är lätt att foton blir inte skarpa som dem borde. Mer ljus utanför - enklare att jobba med.
Sedan kan man tycka att man inte skall "kapa" händer i foto #1 men det kam diskutera. Jobba på och du blir bara säkrare på din sak ;)
Ett tips om du ska ta bilder inomhus är att skaffa en kamera som kan hantera högre iso bättre, jag ser mängder av kornighet på vissa bilder. Annars är bilderna bra tycker jag.
Svar från Tovok 2015-06-01 20:11
Tja, jag använder en Pentax k5 som ju hade erkänt bra brusegenskaper när den kom. Jag tycker den sköter sig helt ok! Jag ställde auto-iso på mellan 160 och 6400, och ett par av bilderna under gudstjänsten hamnade ju naturligtvis i övre änden, och då blir det ju brus. Jag tycker dock inte att det "tar över" bilderna. (Jag har heller ingenting generellt emot brus i bilder.) Jag kan ju inte heller springa och köpa en ny kamera för ett uppdrag! Tack för din kommentar Christian! /Tommy.
Härligt! Finns det något bättre än bröllop? Ja det skulle vara en barnafödsel då, men annars är detta meningen med livet =)

mv Tommy
Svar från Tovok 2015-06-01 20:17
Ja det var jätteroligt! Jag är stolt över att jag tog mig an det här, och är faktiskt riktigt nöjd med bilderna, (trots vissa kommentarer här.) Ett fint tillfälle var det i alla fall och jag hoppas (och tror) att brudparet blir nöjda. Tack Tommy! :) /Tommy.
Modigt av dig att våga dig på ett så viktigt uppdrag!! Många av bilderna är fina men behöver justeras i vitbalansen och är en aning gryniga. Det finns ett program att testa gratis i 30 dagar DxO Optics Pro 8 och då kan du bli av med det värsta bruset i de bilder du vill förbättra. Har precis börjat prova en testversion av det och det fungerar mycket bra! Lycka till.
Gillar sista bilden skarpt!

Hälsningar/Kirsten
ctlindsten 2015-06-01 00:04
Kirsten har rätt det finns program till att ta bort grynigheten och bruset, men när du gör det så kommer kvalité gå förlorad. Så det bästa är till framtiden en kamera som hanterar höga iso värden bättre :) Bara ett tips

Mvh
Svar från Tovok 2015-06-01 20:26
Jo, jag har noiseware, och det blir bra...ibland, men ofta blir resultatet utsmetat och detaljer försvinner och ibland tycker jag att något av känslan går förlorad. JAG tycker dessutom inte att bruset "tar över" i någon av de här bilderna, och i det fall det är mycket brus så tycker jag inte att det gör så mycket, (bild 8 t.ex.). Pussbilden (den svartvita) är ju ett undantag då jag har manipulerat den ganska rejält. Jag gillar också den sista bilden! Tack fördin kommentar Kirsten! :) /Tommy.
Tyckte det blev fint jag! Var förresten förbi brukskyrkan när jag åkte hem idag!/ Björn T
Svar från Tovok 2015-06-01 20:28
Tack Björn det var snällt sagt! :) Säg till någon dag i förväg när du åker förbi nästa gång så du vet att jag finns på plats! :) /Tommy.
Fota bröllop har jag inte vågat mig på, skulle vara alltför nervös för att inte få bra bilder, men du klarade av det med den äran.