Bilden i främsta rummet!

Färgerna i brandområdet!

Minnena från första gången då jag åkte genom området som brann för tre år sedan är fortfarande så starka att de känns i kroppen. Allt det svarta och gråa. De nakna berghällarna och träden som hade förvandlats till svarta streck. Och lukten av brand, den kommer jag nog alltid att reagera starkt inför efter de där dygnen... Sedan har jag sett livet återvända. Sett grönskan den första våren efter. Sett hur det börjat blomma och växa återigen. Jag har varit här mitt i smällkalla vintern, då allting täckts av dn via snön och det grafiska i mötet mellan snö och förkolnat trä. Förra sommaren var jag här då lupinerna lade ett blått täcke över området. Så idag... Mjölkört, eller Rallarros har gett naturen ännu en färg. Allting var lilarosa. Spektakulärt, tycker jag, och vackert... Svärtan finns där, men får inte stå oemotsagd!

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8. 

(Ljuset var dock rätt svårt att fotografera i. Hårt och direkt. Med en temperatur som var svår att bemästra. Jag har gjort vad jag kunnat, genom att fota i Raw-format och redigerat efter förmåga.) Så här blev det...! :)

Inlagt 2017-07-15 23:05 | Läst 4180 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tycker det blev bra, fortsätt du i RAW-format! I alla fall om det är 'viktiga' bilder som du vill kunna förbättra optimalt! Åkte själv där för en månad sen men då hade inte de här vackra blommorna kommit upp..
Hälsn!
Svar från Tovok 2017-07-16 19:35
Jag brukar använda mig av Raw-format som du säger vid "viktiga" tillfällen och när det är svåra fotoförhållanden, som här. Jag brukar dock plåta i Raw+, eftersom man då får både en Raw-bild och en Jpeg-bild. Eftersom jag har varit lite osäker på redigeringen av Raw bilderna har det varit bra att ha jpeg bilden att jämföra med. Sen ett tid redigerar jag dock alla mina bilder i camera raw, även jpeg, så jag börjar känna mig hemma där och tycker att det fungerar bra! (Kanske törs jag snart släppa jpeg-varianten.) Nackdelen med Rawformatet är att det tar sån plats och blir tungt för datorn att hantera, en Raw-bild väger lätt 30 MB från K3:an... Min jobbdator vill inte ens öppna rawbilderna... Så det blir nog även i fortsättningen att jag fotar i jpeg till vardags och raw när det är lite mer speciellt! Försök att uppleva Rallarrosorna där innan det är försent, en upplevelse, tycker jag! Tack för din kommentar Jan! :) /Tommy.
ehrsa 2017-07-16 22:01
Det stämmer det du säger, bilderna drar iväg i Mb. i RAW format. På min D800E blir varje bild 75 Mb. stor.. så det gäller att ha en kraftfull dator, och jag har en som är helt ok! Det tråkiga med JPG bilder är att då blir bilderna som ett gäng ingenjörer i Japan (eller någon annanstans) har bestämt när dom konstruerade bildprocessorn (datorn) i kameran, och vad vet dom om hur mitt motiv ser ut.. ingenting! Oftast blir det tillräckligt bra, men det är lite kul att få bestämma själv över de 'rådata' som bildcensorn egentligen levererar, innan en massa 'bilddata' slängs bort.. Om jag fotar både i RAW format och i JPG format med min D800E så blir RAW bilden c:a 75 Mb. stor medans samma JPG bild blir ungefär 25 Mb. stor.. Det skiljer alltså c:a 50 Mb! Kamerans bildprocessor har alltså 'censurerat' bort 50 Mb. när bilden gjordes om till JPG i kameran.. Förmodligen är detta massor av information i själva RAW bilden, men som jag kanske kan få fram en del av med en egen redigering.. Detaljer i 'högdagrar', eller detaljer i skuggiga områden.. som kanske i JPG bilden bara är helt vita, eller helt svarta! Själv använder jag Lightroom, men stöttar också gärna den färdiga 'Lightroom JPG bilden' med lite hantering i Photoshop också innan den är helt klar.
Hälsn!
Fint reportage från katastrofområdet. Naturen jobbar på! Sjuan särskilt fin tycker jag.

(Jag plåtar alltid RAW och använder DNG till Pentaxen. En fördel är att gamla filer kan omframkallas med modernare programvara och ge bättre bilder. Men är man inkörd på jpg och det blir bra från början så räcker ju det!)
Svar från Tovok 2017-07-16 19:44
Jag har nästan bara fotat jpeg under alla år. jag har tyckt att det har varit lite svårt att få till ett resultat som jag är nöjd med. Men sedan en tid grundredigerar (framkallar..:) jag alla mina bilder i Camera raw och tycker det är ganska enkelt och det blir bra, tycker jag. Så det har blivit enklare att "få till det" med raw-bilderna också och jag märker ju att med en del bilder finns det väldigt mycket mer att plocka ur bilderna om de är fotade i raw-format, inte minst gällde det de här bilderna. Det är en klar fördel att Pentax har DNG format, tycker även jag, väldigt smidigt med kompabiliteten mellan olika program! Den stora nackdelen är ju storleken på bilderna de tar plats det blir tungarbetat! Men ibland så...! :) Tack för din kommentar Måns! Roligt att du tycker om mina bilder! :) /Tommy.