Bilden i främsta rummet!

Magiskt på kyrkogården i Norberg!

Vilket ljus det var när jag åkte förbi kyrkogården! Dessutom var det som om Elsa från filmen Frost hade varit där med sitt trollspö, för det glittrade som av Kristall överallt. Det var så vackert! Jag stannade!

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8. 

9. 

Inlagt 2018-03-16 20:21 | Läst 2962 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Tommy - smukt smukt, hvad mere skal man sige.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Tovok 2018-03-17 20:36
Tack, tack och tack Erik! Vad mer kan man säga om en sån kommentar! :) /Tommy.
Fina bilder! Jag blev intresserad av byggnaden som har ett rätt speciellt stuk. Efter sökning på nätet hittade jag att den ritats av en av mina favoritarkitekter, Ferdinand Boberg!

Boberg var uppvuxen i Norberg under enkla förhållanden, gruvarbetarson, men det verkade finnas en skyddande hand över familjen där modern Abigael Broberg möjligen var dotter utom äktenskapet till en bruksägare. Fadern blev gruvfogde och den exceptionellt läsbegåvade, musikaliske och flitige Ferdinand fick möjlighet att studera och blev en av landets ledande arkitekter. (Källa Ferdinand Boberg, Arkitekten som konstnär av Ulf Sörenson. I boken skymtar Norbergs kapell förbi p g a den speciella ljussättningen med dolt fönster ovanför reliefen.)

Hittade också en länk med mer detaljerad historia. Du har den säkert men jag sätter ut den om nån annan vill titta.

https://www.svenskakyrkan.se/norberg/norbergs-gravkapell
Ingrid Mörnänge 2018-03-17 08:27
Litteraturtips till Dej: BOBERGS - Anna Scholander och Ferdinand Boberg av Marianne Nyström.Utgiven 1992 på Carlssons Förlag. Även finns det ett Bobergrum på ovanvåningen i muséet vid Karlberg i Norberg.
Svar från Tovok 2018-03-17 20:42
Tack Måns! Faktum är att huset där Boberg bodde i som barn ligger bara några hundra meter från mitt hus. Tyvärr är det huset numera i ett ganska sorgligt skick! Kul att man kan bidra till allmänbildningen! Du fick ju också ett boktips från Ingrid, bara en sån sak! :) /Tommy.
Måns H 2018-03-17 21:06
@ Ingrid: Tack för bra tips!
Visst är det härligt de gånger man befinner sig på rätt plats vid rätt tidpunkt!
Svar från Tovok 2018-03-17 20:44
Ibland händer det! Tack Ragnar! :) /Tommy.