Bilden i främsta rummet!

Kyrkan i Vikmanshyttan...

I vacker vårlig omgivning!

En riktigt speciell kyrka. Modern men även med tydliga referenser till äldre kyrkobyggnader. Kyrkan invigdes 1966.

Inlagt 2018-04-28 19:49 | Läst 4264 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra foto. Klockstapeln är väl en sån referens du menar.

Kyrkan ritades av Jaan Allpere. Jag hade Jaan som övningsassistent ( d v s inspiratör, mentor och granskare) då jag gick på Teknis. En stillsam man med kraft och tyngd.

Sextiotalet blev snart snålt på arkitektoniska möjligheter. Men inte i kyrkobyggandet! Där kom många fina byggnader till. Man kunde förena den stramhet som hörde tiden till utan att drabbas av den torftighet som miljonprogrammet allt för ofta tvingade fram.

Jag tjuvtittade på Wikipedia. Interiören ser intressant ut med viktiga delar i skimrande slaggsten. Gissar att Jaans fru var med och inspirerade där.
Svar från Tovok 2018-04-29 19:56
Tack Måns för en initierad och intressant kommentar! :) Jag kanske tog i lite för mycket när jag skrev "tydliga referenser", men jag tycker att kyrkan har en väldigt klassisk form och känsla över sig. Jag tycker att den liknar en del kyrkor man kan se i södra europa, Sankt Fransiskus Basilikan i Assisi, t.ex. eller för all del medeltida kyrkor i Sverige, som du själv är inne på. kanske till och med på Gotland. Inte minst det runda koret tycker jag också anknyter till andra kyrkobyggnader både när och fjärran. Det skulle vara kul att komma in o fota inne i kyrkan också, men det var inte läge för det igår! :) /Tommy.