Bilden i främsta rummet!

Skönhet i förfall...

Bratislava är en väldigt vacker stad, med många vackra hus och en hel del olika typer av arkitektur. Men mycket är väldigt eftersatt och det märks att man under perioder inte har brytt sig om en del byggnader, (eller inte har haft möjlighet till det). Ända är de så fulla av stadens historia och själ...

1.                           

2. 

3. Huset på  de följande fem bilderna annekterades av staten från den evangeliska kyrkan 1948. På 1990-talet lämnade man tillbaka huset. Undrar just varför...?!

4. 

5.                          

6. 

7. 

8. Sen gick vi vidare.            

Inlagt 2018-09-14 20:08 | Läst 1360 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Tommy.
Meget fotogene motiver, men det er samtidig trist at, se sådanne fine bygninger gå i forfald.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Tovok 2018-09-15 19:50
Visst är det tråkigt att det kan gå så långt. Samtidigt renoverar man så mycket man kan i staden och vad jag förstod så är det en expansiv stad som växer så att det knakar. Så det kanske inte dröjer innan byggnaderna här får lite omsorg de också! Fina är de iallafall! :) Tack för din kommentar Erik! :) /Tommy.
Fina bilder!

Det förfall de visar ser i några fall rätt ytligt ut, några (med skadat tak) värre. Med pengar, investeringsvilja och byggkompetens blir det fint igen. Utan åtgärder ser det värre ut.

Särskilt trist är att en hel del av skadorna beror på trasiga stuprör som inte behövt kosta nästan något om det gjorts från början. Men detta är inget unikt för Slovakien, det har förekommit och förekommer dessvärre även här hemma.
Svar från Tovok 2018-09-15 19:52
Och jag som trodde att du skulle bryta ihop när du såg mina bilder! ;) Det finns väl hopp för de här husen också eftersom man renoverar och bygger överallt även i Bratislava. Det är en stad som växer mycket. Roligt att du tyckte om mina bilder! :) /Tommy.
Måns H 2018-09-16 16:37
Jag har sett liknande överallt. I Visby hade det som nu är Kulturskolan ett läckande stuprör så att fasaden bakom frös sönder. Som din bild 5 fast lite värre. I gymnastiklokalen växte murgröna som tagit ig genom väggen. Jag visade fastighetschefen stupröret och då såg han till att det lagades. Så småningom hela huset. Där fanns den underbaraste kakelugn jag sett. Hoppas den finns kvar.

(Jag är inte föredömlig byggnadsvårdare själv. Man ligger alltid efter.)
om länken fungerar hittar du mer från staden https://www.fotosidan.se/blogs/jo/vem-ar-svatopluk-och-ludov-t.htm
Svar från Tovok 2018-09-15 19:55
Tack för dina fina bilder, kul att se Bratislava med dina ögon också! :) Särskilt tycker jag om en blå vespa och en blå kyrka. Kyrkan visst jag om, men fick inte tillfälle att besöka. (Det får väl bli nästa gång...! :) /Tommy.