Bilden i främsta rummet!

Åter vid graffitin i Spännarhyttan!

Vad gör man med en dag som är så grå som den var igår? Jo man kan ju leta upp ett riktigt färggrant motiv. Ruinen efter masugnen har tagits över av graffitikonstnärernas verk. Jag har varit här några gånger förr och det gärna när ljuset och vädret är lite mer åt det grå hållet, som igår! Färgerna, motiven på väggarna förändras ständigt, så bilderna blir olika, fast det är samma plats.  Så följ med mig på konstutställning i Spännarhyttan!

****

1.

****

2.

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

****

10.

****

11.

****

12.

****

13.

****

14.

****

15.

****

16.

****

Jag testade dessutom kamerans högupplösta läge, ett sätt att klämma ut 40 megapixlar ur kamerans 16 megapixlars sensor. Kameran lägger samman åtta exponeringar med en halv pixels förskjutning. Jag tyckte att den här miljön skulle passa bra att testa den funktionen på. Och bilderna ser verkligen imponerande ut! Frågan är bara om det är någon mening att lägga ut dessa bilder på bloggen? Jag ser att diskussionen är i full gång i en annan blogg här på FS. Frågan är om det finns något sätt, något ställe på nätet att länka från till den här bloggen där man kan lägga upp jpegs på 40 Mpix/ca. 7 Mb styck för att visa hur de verkligen ser ut? Tacksam för tips! :)

Inlagt 2020-02-16 18:50 | Läst 2630 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Färgstarkt, även om man undrar lite hur ruinerna sett ut utan grafittin...

Men, att lägga upp bilder på 40 Mpix, det är nog knappast värt besväret annat än för särskilda situationer. Själv sitter jag vid en 27 tums Retinaskärm (och det är rätt rejäla grejor), och den kan visa knappt 15 Mpix totalt. En 40 Mpix-bild skulle antingen få nerskalas till 15 (och då är det ju bättre att lägga upp den mindre från början), eller så får man titta på en del av bilden i skala 1:1 och rulla runt för att se hela (och då tappar man ju känslan för hur bilden är komponerad). Tjänster som Dropbox tillåter en att lägga upp så stora filer för nerladdning, men som sagt...

Du har många fina bilder i din blogg (som jag följer), men ännu har jag aldrig känt behov av högre upplösning för att avnjuta dem!
Svar från Tovok 2020-02-17 20:30
Tack Per för fin och kunnig kommentar, det uppskattas! :) Det här med att ladda upp en 40 Mpix bild var mest för att "visa vad kameran går för". :) Jag tänker mest att det skulle bli bilder, som du säger, att scrolla runt i... Men, det verkar krångligt, så jag skjuter det på framtiden helt enkelt, (även om jag faktiskt tycker att det är lite impnerande att man kan "kräma" ur så mycket "bildkvalitet" ur en liten kamera! :) /Tommy.
Bild 8, det är viss skillnad mellan människans skapelse och Guds.
Gun-Inger Arvidsson 2020-02-16 20:11
Det har du så rätt i är nog skönt vandra därifrån ut i den andra skapelsen.
Gun-Inger
Svar från Tovok 2020-02-17 20:31
Precis min frus kommentar, när hon såg bilden. Den blev hennes favorit! :) /Tommy.
Som du vet så har jag så svårt med så många bilder jag kan inte klara koncentrera mig då. Den första bilden visar hyttan så då får jag en uppfattning om vad detta handlar om. Tror du inte det vore bra som många gör tum bilder så stör inte den ena bilden den andra.
Gun-Inger
Svar från Tovok 2020-02-17 20:39
Tack G-I! Så kan det säkert vara. Jag har ofta den fula ovanan att ladda upp alldeles för många bilder i bloggen. Men jag gör det för att reflektera vidare över mitt fotograferande. Dock är jag själv inte så förtjust i "tumnagel"-formatet, utan jag gillar själv mest att scrolla sakta mellan mina bilder, det funkar bäst för mig, men såklart är det olika åsikter om det! Sen blir det ju väldigt röriga bilder på graffitin med alla olika färger och mönster, det håller jag med dig om, men det kan det få vara ibland! :) /Tommy.