Bilden i främsta rummet!

Jag vill också fota stora, episka landskap...!

Ni vet såna där som man ser på Youtube och liknande. Men nu är det så att jag bor i gränslandet mellan Västmanland och Dalarna. Inte har jag möjlighet att åka så långa sträckor, (oftast), så jag får gräva där jag står, så att säga. Igår försökte jag mig på fotograferande av landskapet mellan Västmanland och Dalarna i middagssolens sken...

****
1.
Ett större problem när jag är ute och plåtar, är att hitta nånstans att ställa bilen. Så jag hamnade i Möklinta innan jag gjorde mitt första stopp.
****
2.
Det där med att hitta en intressant förgrund och bakgrund och nånting däremellan är inte alltid så självklart. Kanske några snygga moln som det var igår kan räcka...?
****
3.
Och så är det det där med att hitta något att fokusera på, nåt i blickfånget, så att säga. Ett gult hus, t.ex. men då är det väl inte landskapsfoto länge, eller?
****
4.
Speglingar är ju ett effektivt bildelement, men då är det nånting annat som stör kompositionen eller delar av bilden...
(Byn i de två ovanstående bilderna heter Näckenbäck.)
****
5.
Kanske räcker det med att rikta kameran mot en lada, det är ju ett motiv i landskapet som håller på att bli allt mer ovanligt.
****
6.
Kanske är det det som är värdet med de här bilderna. Inte att de är så storslagna. Utan att de visar det landskap där jag lever, och har levt stora delar av mitt liv! :)
****
(Du har färdats med mig från Möklinta (Sala kommun), Bild 1, via Näckenbäck, Bild 3 o 4, Hede, Bild 2,  och Dicka, Bild 5 o 6. (Avesta kommun))
****

Inlagt 2020-08-02 20:24 | Läst 2341 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En hel serie riktigt snygga landskapsbilder Tommy! Gillar dom alla precis som dom är.. Dom två första hade jag beskurit lite, den första nertill så att det närmaste oskarpa inte blir så dominerande, på köpet blir det en smula panorama (=episkt?), tvåan också lite nertill och till höger så att den vildvuxna ytan närmast blir lite mindre och mönstret på det odlade fältet får större del av ytan. Men det är jag det.....Många hälsningar/ Björn
Svar från Tovok 2020-08-03 20:30
Tack Björn! Roligt att du gillade mina bilder och tack för konstruktiv kritik! :) Jag har testat att beskära bilderna lite olika, men får inte till kompositionerna, så då fick de vara i originalformat eftersom jag ändå har tänkt lite på kompet när jag tog dem. (Det "episka" ligger nog inte så mycket i formatet som jag ser det, som i innehållet i motivet.) I första bilden så tyckte jag att gråbon tillförde något. Lite ogräs i odlingslandskapet, en snygg grå-grön-blå färg som kontrasterar mot allt det havregula och de faluröda byggnaderna. Samt att de pekar litegrann inåt bilden. Lite grann tänkte jag så när jag tog den andra bilden också, men den tycker jag är betydligt svagare, även om jag gillar färgerna och mönster i den bilden, men där håller jag med dej mer! :) Men det är jag det! ;) /Tommy.
Det blev fint tycker jag. Tycker själv jag tar för få landskapsbilder. På något sätt känns det lättare med insekter med makro och fåglar med tele, man beskär ut en ganska liten del som man visar upp. När det gäller landskapsvyer så har man så mycket mer yta att ta hänsyn till. Min favorit får bli tvåan, men speglingar blir ju inte heller fel
Svar från Tovok 2020-08-03 20:39
Tack Peter! Jag håller med dej- Det är enkelt och ganska kravlöst med makro. (Fåglar tycker jag dock är jättesvårt, jag är inte tillräckligt snabb, helt enkelt! :) Ändå känner jag och har känt genom alla mina fotograferande år en stark dragning åt landskapsfoto. Det är så vackert när allting stämmer...! Kul att du gillar tvåan, det är den jag tycker är svårast att vara nöjd med av de här bilderna! :) /Tommy.
pdahlen 2020-08-03 20:47
Jo gillar linjerna i 2:an, du fotograferar i 4/3 ser det ut som? Man skulle kunna ändra formatet något 10x15 tex och skära bort lite i nedkant, som inte tillför så mycket
Svar från Tovok 2020-08-03 20:51
Jo, jag testade 2:3 på den bilden (liksom de andra), men jag tyckte inte själv att den vann nånting på det, det blev bara svårare att få till nån vettig komposition. Så jag lät det vara i originalformat...! Jag kanske ändrar mig, vi får se! :)) /Tommy.
Jag föll för bild 4. Ju mer jag tittar på den desto mer gillar jag den! Och jag tycker inte det är något som "stör" i den bilden. Förgrunden tex - som är ovanlig men intressant - bidrar bara positivt!
Svar från Tovok 2020-08-03 20:48
Tack Ragnar! Kul att du tyckte om den bilden. Jodå jag är ganska nöjd med den, fina färger och skönt "sug" i den, mycket på grund av speglingen. Jag stör mig bara lite på "broräcket" (eller vad det nu är?) som jag tycker delar av bilden. Jag tänkte inte på den vid fototillfället, kanske är det det som stör! :) Å andra sidan är det inte fel med en liten "dissonans" i bilden, så jag vet inte...! Men i det stora hela så gillar vi den bilden, du och jag Ragnar! :) /Tommy.