Bilden i främsta rummet!

Söndagen efter nyår.

Jag inser att den här dagen är en mellandag för väldigt många. En dag för vila. En dag att ta igen sig. Efter helgerna är det snart dags att ta tillbaka vardagen igen. Men idag är det vilodag. Ja, för dem som inte jobbar och sliter i covid-vården, vill säga, säkert också för många andra. För mig är det kyrkdag idag. Jag har alltså varit på min arbetsplats, i kyrkan. Men inget är som det brukade vara innan pandemin.  Ingen gudstjänst med många andra, bara en enkel andakt med några få, på avstånd... Coronan påverkar oss alla. Söndagen efter nyår handlar om Guds hus, till viss del om byggnaden, kyrkan som vi befinner oss i, men framför allt om hur vi är tillsammans och hur vi härbärgerar detta med att vara människa och livet tillsammans i Guds hus. Men, idag får dagen här i bloggen symboliseras av bilder från och av Norbergs kyrka (samtliga har jag säkert tagit förr i flera versioner, men de här bilderna är dagsfärska!)

****

1.

****

2.

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

~Norbergs kyrka 3 januari 2021~

****

Inlagt 2021-01-03 17:05 | Läst 1459 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så vacker kyrkan är! Sedan jul har vi restriktioner här att 20 personer får samlas i kyrkan. Hela året har många av de åländska församlingarna livesänt sina gudstjänster. För mig som har svårt att ta mig in med el-rullstol (ja, kyrkor är nästan alltid bland de minst tillgängliga i dagens samhälle), njuter av att jag kan sitta hemma i lugn och ro, ofta med en kopp te i handen och delta hemifrån. Jag har nog aldrig varit så aktiv deltagare som jag varit sedan coronan kom. :) Inget ont som inte för något gott med sig.
Svar från Tovok 2021-01-04 20:01
Hej Miina! Ja, Norbergs kyrka är en riktigt fin kyrka, i sina äldsta delar från 1300-talet. Så visst är den besvärlig även den med elrullstol. Det går dock relativt bra att ta sig in i kyrkan via den norra porten. Där är det inga trappor och nivåskillnader. väl inne är det en helt annan femma. Det är ganska trångt i mitt gången...och så dessa trappsteg som finns för att ta sig upp mot koret. Det är till och med besvärligt för mig som är gående men är född med ett handikapp. Så jag förstår mycket väl att det är svårt. Nu under pandemin så är antalet deltagare som får samlas begränsat till 8, förutom på begravningar, då det är begränsat till 20. Det stället oss inför nya och svåra utmaningar om hur vi ska göra och hur vi sak vara som kyrka. Många församlingar var snabba på detta med web-sända gudstjänster. Vi har dock valt att inte göra det, eftersom vi inte anser att vi har personella resurser till att göra det bra. Men som sagt det har funnits gott om gudstjänster att delta i digitalt. Kul att du har haft glädje av detta, och jag ä rätt säker på att detta sätt att delta i gudstjänst kommer att finnas kvar i någon form, även när det blir mer "normala" förhållanden igen, eftersom det finns de, som du, som har fått en extra möjlighet att delta. Tack för din kommentar! :) /Tommy.