Bilden i främsta rummet!

Arkitektur!

****

Även om jag inser att det är byggnadens funktion som har varit det som prioriterats, så tycker jag att det är riktigt snyggt! :)

****

~Tärna, Sala 17 mars 2024~

****

Inlagt 2024-03-19 20:27 | Läst 661 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Byggt enligt Byggningabalken utfärdad 1736-01-23. Delar av den gäller fortfarande och bönderna i riksdagen är vigilanta att se till att byggnadsnämnderna inte ska lägga sig i lantbrukets ekonomibyggnader. Byggningabalken och gammal sed räcker gott, nåt även jag som arkitekt och byggbyråkrat har förståelse för. 2 kap första paragrafen gäller i detta nu:

1§. Tomt skall byggas till mangård och ladugård. I mangården skola vara stuga med förstuga och kammare, så ock gäststuga, där gården så stor är, källare, visthus och sädesbod, redskapshus, och hemligt hus, port och lider. Tarvar bonde flera hus; bygge sig till lägenhet det bästa han gitter. Ladugården bygges särskilt ifrån mangården, och där skola vara stall, fähus, fårhus, och svinhus, med nödiga forderrum, så ock loge och lador, efter som gården är stor till. (Badstuva eller mälthus skall ock byggas,) så ock ria, där skog är, och de avsides sättas. Ej må någon närmare till grannens tomt bygga, än att han till stödje eller stolparum en och en halv aln å sin tomt lämnar.
Svar från Tovok 2024-03-24 22:17
Tack Måns för en kul kommentar! Du är som ett levande uppslagsverk! jag tycker att just den här "ekonomibyggnaden" är häftig med sina olika delar. (Den ligger intill Tärna prästgård utanför Sala!:) /Tommy.