Bilden i främsta rummet!

Dags att pröva nya stativet på något riktigt svårt, stjärnhimlen!

Jag köpte ett litet kolfiberstativ, Sirui Traveller 5c, när det var bra pris hos en handlare på nätet för några veckor sedan. Men eftersom jag nästan aldrig har använt stativ, så har jag inte använt det. Igår syntes det stjärnor på himlen när jag skjutsade minstan till disco. Och även om det var stora moln också på himlen, så åkte jag ner till sjön, där det är lite mörkare för att testa stjärnfoto. Det var jättesvårt! Både mörkerfoto, stativfoto, långa slutartider och att fota stjärnor med manuell fokusering. Jag var riktigt ute på gungfly, och det blev bara en enda bild som jag känner att jag kan visa...

****

Centralt syns dubbel W:et i Cassiopeia. Jag tycker att det blev häftigt med molnen som rört sig över bilden. Slutartiden var så pass lång att stjärnorna har hunnit rört sig under exponeringen. Det i kombination med att jag tycker att det var svårt att ställa in skärpan, gör att bilden kanske inte är så skarp som jag hade önskat. Dessutom blåste det lite för mycket för det lätta stativet, OCH, jag borde nog ha använt appen till mobilen för att styra kameran, (varför gjorde jag inte det?:). Jag får väl försöka igen, för det var både roligt och spännande! :)

****
~Norberg 22 mars 2024~

****

(Verktyg: Olympus OM D EM1 II + Panasonic Lumix Vario 1:2,8 12-35 ASPH. Iso 200, 35 mm, f/2,8, 34 sek.)

Inlagt 2024-03-23 18:52 | Läst 472 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bra testat och bilderna blev ju kul
Kanske inte som du tänkt dig men det är ju resultatet som räknas!
Annars rör sig stjärnorna obetydligt. Det är jordklotet som roterar.
Svar från Tovok 2024-03-23 19:49
Självklart det vet jag! Vad jag syftade på var ju att stjärnorna hade rört sig över bildytan! Kul att du tyckte om bilden! :) /Tommy.
Sven Blomquist 2024-03-23 20:26
Sorry! Jag ville inte vara snorkig. Du vet, men kanske inte alla vet.
Strunt samma.
För ett premiärförsök tycker jag inte alls att det blev dåligt, men jag vet förstås inte hur alla bortsorterade bilder ser ut. :) "Arbetsmaterial" visar inte kända fotografer heller... ;)

Det går inte använda pekskärmen som "avtryckare"? På en del kameror kan man göra så, även med bulb, vilket blir lite av ett mellanting mellan vanlig avtryckare och app eller fjärrutlösare med kabel. Går det så kan det ibland vara enklare än att fippla med app eller sätta dit en trådutlösare, men ändå introducera väldigt lite extra vibrationer eftersom man bara behöver snudda vid skärmen.
Svar från Tovok 2024-03-24 19:04
Tack Martin, det var ju riktigt roligt, fastän det var svårt! Jodå det går att använda skärmen för det mesta på Olympusen, även för avtrycket. Men eftersom jag inte brukar fotografera på det sättet så tänkte jag inte på det, heller! Jag måste helt enkelt utsätta mig för detta mera! :) Hoppas bara att det blir klart väder nån gång till innan det blir för ljust! :) /Tommy.
Svårt, ja! Jag har stativ, kamera med nattbelysning av reglagen och den kan i rätt händer kompensera för att stjärnorna rör sig på bildytan. Men det är otaliga grejer att ställa in, det är mörkt och så ser jag inte som förr så jag har inte fått till någon bild alls.

Du har i alla fall fått till en stämningsbild! All vår början bliver svår, bättre går det år från år eller vad dom försökte trösta oss med en gång i tiden.
Svar från Tovok 2024-03-24 19:11
Tack Måns! Ja det var väldigt mycket att tänka på. Men det är ju också första gånger jag testar. Jag har för mig att till och med min Pentax K3 har det funktionen att sensorn kan följa stjärnorna, om jag inte kommer ihåg fel, men den kommer jag nog inte att ta ut igen, om den ens funkar längre! Olympusen har andra funktioner som gör att man ser hur bilden växer fram på skärmen, vilket ju är en fördel...! Jag kommer absolut att försöka igen, om det blir väder för det, vill säga! :) /Tommy.
Trevlig bild, men det finns saker att förbättra.

Tiden, man kan använda 500 regeln, men för ditt fall som har en snävare bildvinkel så använd 250. Eftersom du använt 35mm så blir det 250/35=7 sekunder. Dvs 7 sekunder istället för de 34 dom du använt.

Fokus, har du på din kamera någon möjlighet att förstora sökarbilden? Spegelfria brukar ha den möjligheten som man kan använda inom makro. Om du har det klicka upp förstoring och sätt på manuellt och justera mot på en stark stjärna så att den blir så liten som möjligt. Ett annat sätt om månen är uppe att använda AF på månen och sedan slå om till manuellt

Om du inte tänker på att använda app för att styra kameran, så är en annan möjlighet som jag brukar använda att ställa in 2-3s exponeringsfördröjning, då kan du fotografera som vanligt utan att du får med rörelse vid själva avtrycket

Bildstabilisering ska du slå av när du använder stativ

Använd inte mittpelaren på stativet, det blir stabilare utan och sätt gärna benen i mer spagat om det blåser. Om du gör fokus och andra inställningar innan du sätter fast kameran på stativet så gör det inte så mycket att kameran står lågt.

Nu är det bara att köra igång 😊, igår var det norrsken i hela landet, för de som inte hade enbart moln. Vintergatan är ett fint objekt att fotografera

Lycka till
Svar från Tovok 2024-03-24 19:29
Tack Peter! :) Tiden: Jag experimenterade med olika bländare, känslighet och slutartider för att få till lite olika effekter i bilden. Bland annat hade jag tänkt att få till "stjärn-streck" i bilden, men då behöver man ju betydligt längre slutartider, märkte jag, men jag var lite för otålig! Fokus: Jodå det går att förstora bilden på min kamera, upp till 14 gånger, tror jag. Problemet var att skärmbilden blev väldigt brusig och det var svårt att se vad som var vad! Knepet med månen var bra, det ska jag testa. Igår hade det inte funkat, eftersom månen sprang och gömde sig bakom molnen. Det var iallafall lite pilligt med den manuella fokuseringen på just Pana, 12-35:an. Jag tror att jag slog av stabiliseringen, men hur det var med mittpelaren har jag glömt! ;) Både norrsken och Vintergatan står på min "Bucket-list", Jag måste helt enkelt försöka igen, om bara vädret tillåter! :) /Tommy.
pdahlen 2024-03-24 19:36
Ser ut att vara norrsken både idag och i morgon, men här nere är det moln idag men kanske möjligt i morgon
Svar från Tovok 2024-03-24 19:44
Här är det mulet och det snöar! Det ska tydligen vara mulet i morgon också! :( /Tommy.