Bilden i främsta rummet!

Första vändan med nya kameran.

Ja, jag kunde helt enkelt inte motstå frestelsen att köpa en ny kamera när nu Cyberphoto dumpade priset på Pentax k3. 5990 för kamerahuset, det är mindre an vad jag betalade för k100d 2006. Sjukt mycket kamera för pengarna! Idag skulle jag ta ut den på en första test. Synd bara att det började regna och snålblåsa precis just när jag skulle ut! :( Jag stannade i alla fall till vid Mimerlaven och tog några bilder.

Det som slår mig när jag håller i kameran är tyngden. Den är märkbart tyngre än k5:an. Så det blir till att gymma tror jag! :) Men det som jag också upptäcker är den fantastiskt fina sökaren, ett riktigt lyft.

Skarpt och fint ser det ut, så all oskärpa på bilderna här skylles oavkortat på klanten bakom kameran,. :) Det är dock ingen konst att locka fram moiré i bilderna, så jag får nog slå på funktionen som ska förhindra det när jag ska fotografera dylika motiv.

Det är detaljrikt med 24 MPx, bilden till trots. Bildfilerna blev ändå inte så stora som jag hade trott.

Och jag tycker att den levererar väldigt fina färger. Pentax k3 är ju en väldigt avancerad kamera så det tar nog sin lilla tid innan jag har hittat alla inställningar och finesser.

Det här med fokusering t.ex. finns det en hel massa olika inställningsmöjligheter. Vi får se vad jag fastnar för.

När jag kommit hem går jag ut i vårt mörka skogsparti för att få en bild av hur kameran hanterar när det blir lite dunkelt. Det blåser och bladen vajar av och an, men det tycker jag att autofokusen hanterar bra. Men jag tycker inte minst att det är så snyggt brus i den här bilden, jämt och inte särskilt störande alls, och då är ändå bilden tagen med iso 6400. (Bilden är exponeringskompenserat-0,3 steg och efterbehandlad i PSE 10, (så även de andra!), därtill uppskärpt med  ett högpassfilter.) Den gamla kameran var inte alls dålig på något sätt, men nog tycker jag att det verkar som om den nya slår den på fingrarna i det mesta! Det ska bli spännande att testa mera!

Inlagt 2015-07-09 23:06 | Läst 1302 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag passade på köpa en också från att ha haft K5-an under några år, gillar Pentax bra byggen till ett moderat pris. Som du säger K3 är lite tyngre känns vid nacken. Har inte hunnit plåta så mycket med den, men tror vi kan komma överens. Dom har ju en fullformat på gång också. Intressant plats det där, fina bilder.
/H-Å
Svar från Tovok   2015-07-10 22:47
Jag gillar också Pentax och köpte min första digitala systemkamera 2006. (k100d) och de har alla varit bra tycker jag. Det har dessutom varit ett rejält lyft varje gång jag har "bytt upp mig". K3: an verkar riktigt spännande och lovande, tycker jag! Tänk bara att 60 gram kan kännas så tydligt, det är väl otroligt! Eftersom jag nu har köpt den här kameran så får det nog dröja ett tag till nästa, (tills fullformataren kommit ner lite i pris den också, :) för den lär inte bli gratis!). Tack för don kommentar Hans-Åke! :) /Tommy.
De två gånger jag har gjort stora steg uppåt i kameramodell har jag kört "en bild om dagen" projekt för att lära mej kameran och testa funktioner som jag annars inte skulle bry mej om. Ha så roligt och bruset i den sista bilden stör absolut inte överdrivet.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok   2015-07-10 22:50
Det är en jättebra idé som säkert funkar om man är lite mer systematisk än vad jag är, men jag kommer nog helt säkert att testa mig fram bland alla menyer och funktioner under den närmaste tiden, för nyfiken, det är jag! :) Tack Lena! Ha det gott! :) /Tommy.
Kul med ny kamera, dessa kan man ju inte få för många av.
Hoppas du ska ha skoj med din nya vän.
Svar från Tovok   2015-07-10 22:51
Ja, visst är det skoj, och nu har jag en liten kollektion med väl använda kameror! :) /Tommy.
Kul med ny kamera. Ha så skoj!
Svar från Tovok   2015-07-10 22:52
Tack Magnus, det ska jag! :) /Tommy.
Flag Counter

Innehållskategorier