Bilden i främsta rummet!

Idag utgick jag från Agueligatan, (i Sala!), för en fotopromenad!

Jag rörde mig kring Brunnsparken, Stureparken, Agueliparken, Swederii holmar, typ (jag visste knappt att de hette så, så Salapojk jag är!:) Vädret var åt det gråa hållet och himlen var ju inte särskilt intressant, men det gjorde i sin tur att höstfärgerna, allt det gula, blev riktigt mättade!

****

1.

Men först hade jag bestämt mig för en lunch på café Jernvägen. Så jag gick en liten runda däromkring också!

****

2.

****

3.

Här ser man hela Agueligatan. Längst bort Vallaskolan.

****

4.

Här har man väntat på tåg.

****

5.

Men efter lunchen flyttade jag bilen lite längre neråt gatan...

****

6.

****

7.

****

8.

Missionskyrkan skymtar bakom träden.

****

9.

****

10.

Ivan Aguelis plats från ena hållet!

****

11.

Lillån.

****

12.

****

13.

****

14.

****

15.

Nästan lite djungel på sina ställen! :)

****

16.

Ivan Aguelis plats från andra hållet!

****

17.

****

18.

Salas första sjukhus.

****

19.

****

20.

Här låg Ekeby kvarn fram tills den brann ner på 1960-talet. Det som är kvar är ett turbinhus, och så har man rest en kvarnsten bredvid.

****

21.

****

22.

Gässen som brukar vistas vid dammarna är i flyttagen.

****

23.

****

24.

****

25.

Ekeby dammar.

****

26.

****

27.

Där ligger det förra sjukhuset. (Jag måste ta mig i kragen och fotografera det nya...!)

****

28.

****

29.

****

30.

****

31.

****

32.

****

33.

****

34.

****

35.

****

36.

****

37.

****

38.

Här vet jag att min mamma drog mig i barnvagn när jag var bebis. Vi bodde i ett hus alldeles intill, men det är rivet nu.

****

39.

****

40

****

41.

Snart nog var jag tillbaka vid bilen igen. Det hade blivit dags att åka och ha Gudstjänst i Tärna kyrka. Det var en fin fotowalk! Tack! :)

****

~Sala 22 oktober 2023~

****

Inlagt 2023-10-22 21:18 | Läst 1547 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tommy,
Sala är en fin liten pärla där mycket kan fotas.
En sak för dig som letar och finner motiv där - för många år sedan fanns där en anläggning som hade använts på cirkus för att köra motorcykel/motorcyklar inuti. Många som besökt marknader och fester har sett den i funktion.
Anordningen stod uppenbarligen utomhus i Sala under en period. En fråga, & eventuell sökuppgift - var var anordningen placerad , och finns den kvar?
Svar från Tovok 2023-10-23 19:43
Tack för din kommentar Klas! Det är lite lustigt att du frågar om Sala motorcirkus, eftersom en av mina äldsta vänner (vi träffades på BB!) körde med i den. Jag har dock aldrig sett honom köra. Jag träffade honom utanför "tunnan" vid Powermeet i Västerås för några år sedan men då var det inte föreställning. Jag letade upp dem på Facebook men den har inte blivit uppdaterad på ett par år, vad det verkar. Jag tror att man monterade upp den på olika ställen vid föreställningar och sedan plockade man ner den. Om det finns något kvar, vet jag inte, men jag har ställt en fråga till min kompis! /Tommy.

Nu har jag fått svar! Det finns troligen ingenting kvar, utan det är spritt för vinden! :)

https://www.facebook.com/SalaMotorcirkus
Justus1 2023-10-23 22:43
Tommy,

efter AI hjälp (Copilot/Bing från Microsoft) fick jag följande imponerande sammanställning:

"Jag har hittat en artikel som kan vara relevant för din fråga. Den handlar om William Arnes motorcirkus i Sala. Här är en kort sammanfattning av artikeln:

Historien om velodromen: Velodromen som William Arne använde byggdes 1934 och var sex meter hög. Den vägde 16 ton och tog fem timmar att bygga upp. William Arne körde motorcykel eller bil på innerväggen av velodromen med centrifugalkraftens hjälp. Han var känd som “dödsryttaren” och turnerade runt i Sverige med sin motorcirkus.
Velodromen i Sala: Efter att William Arne slutade köra 1972 såldes velodromen till en man i Sala som ställde upp den i sin trädgård. Mannen, som heter Lars-Göran Andersson, är inte intresserad av motorcirkus utan köpte velodromen för att den var billig och han behövde ett förråd. Han har inte sett någon köra i velodromen sedan han köpte den.
Intervjun med ägaren: Lars-Göran Andersson har blivit intervjuad av flera journalister och tv-team som har hört talas om velodromen i hans trädgård. Han tycker inte om uppmärksamheten och vill helst vara ifred. Han säger att han inte har några planer på att sälja eller flytta velodromen, utan att den får stå kvar tills den ruttnar."
Utöver historien är AI sannerligen imponerande ..
Svar från Tovok 2023-10-24 09:06
Jaha, där ser man! Det finns mycket i lilla Sala som man inte vet om! :) /Tommy.