Bilden i främsta rummet!

Jag fann lite färg bland några hus i Avesta!

Vad gör man när världen har blivit helt jämngrå? Letar efter färg! För färgstarka motiv blir än mer färgstarka när det är gråväder. I Avesta ligger ett bostadsområde som jag har varit fascinerad av ända sedan vi flyttade till trakten för fjorton år sedan, och jag har tänkt att jag skulle vilja göra en liten fotorunda här. I dag gjorde jag det, "nya" normalobjektivet, (Ol. 25/1,8), fick sitta kvar på kameran. Men idag bländade jag ner till bländare 4,5, vilket innebar att istort sett allt i bilden blev skarpt, riktigt skarpt. Så idag blir det lite färg från Avesta i bloggen.

****

1.

Husen ligger mellan Axel Johnsons väg och Kolgillaregatan. Jag har nog lagt märke till dem eftersom Lidl ligger granne.

****

2.

Vad jag kan få fram är husen byggda på 50-talet...

****

3.

Men jag gissar att färgsättningen är av senare datum.

****

4.

Jag tyckte att det var roligt att gå runt och leta kompositioner bland bostadshusen.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

****

10.

****

11.

****

12.

****

13.

****

14.

****

15.

****

16.

****

17.

****

18.

****

19.

****

20.

****

21.

****

22.

****

23.

****

24.

****

25.

****

~Avesta 6 april 2024~

****

Inlagt 2024-04-06 19:15 | Läst 690 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul fotopromenad! Och lång, med 25 publicerade bilder måste den har tagit ett bra tag. Skärpan minst sagt god!

Du skriver 1950-tal, nej nej nej tänkte jag först, men det stämmer då man ser detaljer som smidesjärnstaketet av femtiotalssnitt och garagen i bottenvåning eller källarplan.

Fasader, fönster, burspråk och färgsättning helt nytt.
ztenlund 2024-04-06 23:43
Som i viss mån, särskilt tidigare, fastighetsknäppgök av en annan sort säger jag att byggnaderna i allmänhet är tilläggsisolerade vid ett senare tillfälle medförande bl a ny fasad "utskjuten" en bit från originalet. Estetiskt väl utfört? Tveksamt...
Måns H 2024-04-06 23:58
@ Martin:

Sverige är ingen kulturnation. Boverket har sedan flera decennier TYPGODKÄNT produkter att använda för att bygga ut fasaderna upptill på husen men lämna källarytterväggen oisolerad.

På den tiden staten gav lån för tilläggsisolering utgick lån bara för fasader ovan källarplan.

Jag har ju jobbat som byggbyråkrat på byggnadsnämnd och tyckte detta var helkorkat, men utöver att övertala sökanden att bygga rätt utan statliga lån fanns inget att göra.

Det blev jättefult förstås, men också dumt då det gäller energihushållning och behovet att ha hela huset torrt och friskt.
Svar från Tovok 2024-04-07 22:25
Tack Måns och Martin för kunniga inlägg. Själv tyckte jag att det var kul att fota husen med sina färger och sina kantiga former. Jag gick inte så länge, kanske en halvtimme eller så, å andra sidan hade jag en uppfattning om vilka bilder jag ville ha! :) Det finns ju fler hus i området och i övriga Avesta, så jag kanske gör om det nån gång! :) /Tommy.