Bilden i främsta rummet!

Karbennings stationshus i gråvädret...

Karbennings station är en av kommunens (Norbergs-) allra stiligaste byggnader. Jag har åkt förbi många gånger, men inte förmått mig att stanna bilen. Idag gjorde jag det och klev ur bilden för att ta några bilder, i värsta slaskvädret! Å andra sidan blir ju bildens färger mättade när vädret är grått! :)

1.

2. 

3. 

4. 

5. 

Huset har haft flera funktioner genom åren, men är nu, vad jag förstår, privatbostad. Tågen stannar dock fortfarande i Karbenning.

Inlagt 2017-11-28 20:35 | Läst 4487 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja du, där har man passerat några gånger.. även med tåg, men med tåg är det drygt 50 år sen! Med bil var väl 2 månader sedan.. Morsan bor upp vänster efter granarna till vänster i första bilden, 85 år och still going, hennes mor (min mormor) dog för 5 år sen 98 år gammal.. Samma väg in bodde också min mormor och morfar då när det begav sig..
Hälsn!
Intressanta foton och om du skriver skapar gråvädret färg!

Karbenning.se som gör reklam i ett fönster på din bild meddelar att banan blev klar 1900.
Såna här hus ritades av proffs som å ena sidan var rätt konservativa, hållbarhet och funktion tummades det inte på! Å andra sidan väl bevandrade i den aktuella stilutvecklingen som då var Jugend i olika varianter.

Så huset ritades väl i samband med banprojekteringen och byggdes väl för att stå klart 1900 eller däromkring. Upptill ser jag mest sent 1800-tal, nertill mycket Jugend särskilt stora valvet som jag antar släppte in ljus till väntsalen.

Ortnamnet betyder tydligen ungefär Karins hytta. Ibland fanns plats för kvinnor även 1461.