Bilden i främsta rummet!

Min resa till Fotografiska i Stockholm...

Vi gjorde en höstlovsresa till Stockholm igår, resten av familjen hade bestämt sig för museum och shopping, men jag hade siktat in mig på Fotografiska.

****

Varje Stockholmsresa för vår del börjar dock på stationen i Krylbo. Det har blivit en slags ritual att ta några bilder av tågvagnarna medan vi väntar...

***

1.

****

2.

****

3.

****

Jag har länge velat åka till Fotografiska, men det har inte blivit av. Det har känts lite långt bort och lite krångligt att komma dit, för en rörelsehindrad lantis som jag. Stockholm är stort! Men nu tog jag mod och styrka till mig och satte mig på Tunnelbanan och sen letade jag mig genom slussen. På vägen tog jag mig tid att turistfota lite...

****

4.

Vackert Stockholm över vattnet, trots det gråa vädret. Å andra sidan blir färgerna starka mot allt det gråa!

****

5.

****

6.

Jag gick förbi en utställning med konst av Banksy. Det hade varit kul, men det kanske får bli nästa gång...!

****

7.

Snart är jag där!

****

8.

****

9.

****

10.

****

11.

****

12.

****

13.

****

14.

****

15.

Alldeles nära...

****

16.

Så var jag äntligen framme, först av allt en utställning om hiphopen som tydligen har fyllt gubbe (50). Jag har själv inte någon närmare relation till hiphopen, kanske, annat än att jag också fyllt gubbe! Men det var starka bilder och en hel del kände jag igen. Men här blev jag nog lite nostalgisk över "bergsprängarna", (visst kallade man dem så?), såna man drömde om att köpa.

****

17.

(Förvånande lugnt och lite folk, faktiskt!)

****

18.

Fin blandning mellan stillbild och rörligt. Fint presenterat och tankeväckande!

****

19.

****

20.

****

21.

****

22.

****

Jag blev förtjust och glad i Bruno Ehrs svartvita bilder på folk och miljöer i Stockholm. Men jag tog inga bilder på dem. De får leva kvar i minnet. Jag kan ju titta på dem på datorn! (Har jag redan gjort!) 

****

Men det som verkligen grep tag i mig var Shirin Neshat´s verk. Både stora, vackert, svartvita helkroppsporträtt och närbilder på kvinnor och ett videoverk, samt en intervjufilm. Allt blev en riktigt stark helhetsupplevelse!

23.

****

24.

Det var först efter intervjufilmen som jag förstod att hon har skrivit texter på arabiska direkt på bilderna för att bryta upp, eller kanske förstärka bildernas realism...

****

25.

****

26.

****

27.

Fikabuffé...

****

28.

...Med en utsikt som nästan kändes som en kuliss...

****

29.

...Fast det var alldeles på riktigt! :)

****

31.

Närodlat, på stockholmska bredvid garderoben i källarplan!

****

32.

Väl ute igen blev det en bild på sånt jag inte ser varje dag. Jag hade nog tänkt mig att fota lite mer exotiska motiv, men det blev inte så mycket mer än så här. jag var nog ganska trött tror jag! :)

****

33.

Så det blev lite samma, samma på väg tillbaka...

Men plötsligt lyste solen på Klara(?) kyrkas torn med byggnadsställningarna

Edit: Det är Johannes kyrktorn som lyser så vackert i solen! Tack Per för rättelsen! :)

****

34.

****

35.

****

Och solen lyste upp hela scenen för ett ögonblick!

36.

****

37.

****

38.

Stockholm är stort!

****

39.

Väl tillbaka på centralen lekte jag lite med ICM medan jag väntade på familjen, för att gå och äta kvällsmat! (Jag kanske visar någon mer bild en annan dag!:)

****

40.

Innan det var dags att sätta sig på tåget hem igen! (Tåget står stilla!)

****
En fin dag i Stockholm! Tack för det!

Inlagt 2023-11-02 19:52 | Läst 856 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt att du besökt Stockholm! Och en prestation att ta sig från Slussen till Fotografiska med någon form av rörelsehinder! Det är sannerligen inte lätt ens för en inföding, med alla provisoriska trappor och övergångsställen...

Och promenaden har du utnyttjat väl, med fina bilder som resultat (fast kyrkan kan knappast vara Klara, snarare Johannes i den riktningen. Klara är den högra kyrkan i din bild 29).

Planerar själv ett Fotografiska-besök nästa vecka, aptiten vässas ytterligare av ditt inlägg!
Svar från Tovok 2023-11-03 22:34
Tack Per för din hjälp med Stockholmsgeografin och för att du följde med mig på promenaden! Fotografiska var ju verkligen en upplevelse, så värt det! :) /Tommy.
Trevligt att du kom iväg till Stockholm och Fotografiska. Stockholm är stort och motiven finns överallt. Har inte varit i Stockholm sedan före pandemin. Skulle åkt dit nu i början november, men opererade ett ljumskbråck för några veckor sedan och kände mig inte riktigt i form för ett stockholmsbesök den här gången. Brukar annars besöka Fotografiska, men även Moderna, Nationalmuseum och Waldemarsudde eller något annat intressant konstmuseum.

Hälsningar Jörgen
Svar från Tovok 2023-11-03 22:38
Tack Jörgen! Jag har så länge längtat efter att komma till Fotografiska, så jag är jätteglad över den här senaste resan till Stockholm, fullt tillräckligt för den här gången! De andra ställena har jag ju faktiskt varit på, även om det är ett tag sedan! Som sagt, Stockholm är stort, och det finns massor att se...! :) /Tommy.
Hoppar beskäftigt nog in igen, med ett par andra tips på foto i Stockholmsområdet för besökande. Liljevalchs på Djurgården har nu en riktigt fin utställning med Jens Assurs landskapsbilder (kanske snarare människor i landskap världen över). Svartvit fotografi i mästarklassen!

Kan man sen ta sig ut till Artipelag nära Gustavsberg (bil eller buss gäller; detaljer på deras webbplats), så väntar en upplevelse: en retrospektiv utställning med Denise Grünsteins bilder, i en byggnad som är en sevärdhet i sig (och innehåller en alldeles utmärkt servering). Kan/vill man sedan ta en promenad i omgivningarna, så är en rekommendation att gå (delar av) den s k "strandpromenaden" (mycket lättgångna trädäck).

Artipelag bör man nog anslå en hel dag till; Liljevalchs kan man kombinera med annat på Djurgården om man orkar och vill. Båda utställningarna hänger till efter Trettonhelgen.
Svar från Tovok 2023-11-03 22:42
Tack för tipsen Per! Vi får se när nästa resa till Stockholm blir av! Både Artipelag och Jens Assurs utställning har jag hört om på tv och radio på det senaste. Djurgården kanske vore något nästa gång, det låter mysigt! :) /Tommy.