Bilden i främsta rummet!

Mina bilder av branden, innan det blev riktigt otäckt!

På måndagen den 4:e begav jag mig ner till byn (Norberg) för att handla. Jag tog även med mig kameran för att fotografera det sällsamma ljus som röken förde med sig.

Röken stod som en plym över våra huvuden och solen färgades röd.

Ljuset var rödfärgat och dämpat.

Och det var en krypande, kuslig stämning över det hela.

När jag nu, med facit i hand, tittar på dessa bilder har de nästan en lite apokalyptisk stämning.

På natten efter blev det riktigt hotfullt, men vi slapp iaf. evakuera. För andra gick det inte lika bra...

Tio dagar senare, när de släppt på avspärrningarna. Åkte jag väg 256 till Västerfärnebo, för att se och begripa...

Vid Karbenning kyrka hade branden nått ända ut till vägen. Något hundratal meter in står kyrkan ännu kvar!

Inlagt 2014-08-23 21:57 | Läst 4717 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, där ligger min mormor och morfar begravda.. och några andra släktingar..
Mvh!
Svar från Tovok 2014-08-23 22:29
I Karbenning? Skönt att inte branden spred sig ännu längre! /Tommy.
ehrsa 2014-08-23 22:41
Ja, min mor 82 år gammal bor fortfarande i Karbenning, men dock inte i "Karbenning by". Var uppe där för 14 dar sen, då hade hon precis fått flytta tillbaks, och brandflyget gjorde nerdykningar mot en sjö ett par kilometer söder därom för att fylla sina tankar fortfarande, titt som tätt. Det var sista dagen som flygplanen var kvar här i Sverige.
Mvh!
Fint skildrat Tommy, bra bilder av en otäck händelse, jag är lite förvånad att länderna här i norden inte gemensamt kan köpa in några såna här brandsläckningsplan, tiden är ju A o O när det gäller att få bukt snabbt med en skogsbrand. Må gott, LO
Svar från Tovok 2014-08-23 22:41
Ja, man kan fundera mycket, men det är väl en fråga om prioriteringar. Det är ju tack och lov rätt ovanligt med större bränder så det är kanske svårt att upprätthålla såna flygplan, bra om vi kan låna in dem och att det kanske kan vara lite mer lättillgängliga än den här gången! Tack LO! :) /Tommy.
Verkligen fina bilder av detta otäcka. Skönt att de stora samhällena ändå klarade sig undan elden, även om röken plågade ganska länge! / Björn T
Svar från Tovok 2014-08-24 21:49
Tack Björn! :) Ja, man funderade mycket under de där dagarna, och man tänker mycket på vad som kunde ha hänt. Framför allt var det ganska skrämmande med den där röken, och att inte veta om och när... Skönt att vara tillbaka i vardagen igen! /Tommy.
Fint dokumenterat trots tragiken i det hela.
Svar från Tovok 2014-08-24 21:50
Tack Heléne! /Tommy.
Apokalyptisk stämning var faktiskt vad jag tänkte när jag tittade på dina inledande bilder. De är dessutom så öde, inga människor syns till. Det här var lite ofattbart men vi kände t o m brandrök i Knivsta en dag. När jag bodde i Australien var risken för gräsbrand bland det otäckaste som fanns, när allt var knastertorrt och det inte regnat på ett par månader. Det var ständig beredskap.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok 2014-08-24 22:05
Ja, röken var riktigt skrämmande mest efter den här dagen då den omringade oss på riktigt allvar! Fast jag undrar om inte ryktesspridningen, fr.a. från kvällstidningarna och bristen på information var ännu värre. Just den här dagen som bilderna är tagna visste vi ju inte hur illa det skulle bli. Men det var en väldigt speciell stämning i byn. Även om det fanns människor ute, så kändes det ödsligt och som sagt lite kusligt. Och tänk hur långt bort man kände av röken, det är starka krafter som möter! /Tommy.
Lite otäckt fina bilder på från tragedi.
Ha de gott
//B-O
Svar från Tovok 2014-08-24 22:08
Ja de är nästan lite för dekorativa, och jag har haft svårt att komma till skott med att redigera dem och skriva det här blogginlägget, det har tagit emot. men nu känns det bra! Tack B-O! /Tommy.