Bilden i främsta rummet!

Några glimtar från en prästfortbildning!

I veckan har jag varit på fortbildning på Stiftsgården i Rättvik. Jag visade några bilder från solnedgången över Siljan, rent magisk var den. Men det blev ju andra bilder tagna. Inte alls av föreläsningar och samtal. Som vanligt när det gäller mig och mitt fotograferande är det inte så många människor på mina bilder, fastän vi var ganska många. Inte heller blev det några "instagrammiga" bilder på maten vi åt! :) Däremot bilder från de vackra omgivningarna, Rättviks kyrka och enhetens kapell och litegrann från den avslutande mässan!

****

1.

Först en panoramabild, skapad av 6 bilder, tagen från balkongen utanför stiftssalen där vi hade våra föreläsningar, mot kyrkan och kapellet till höger. Att jag inte tänkte på flaggstången är ju konstigt...! :)

****

2.

Från ett fönster i Enhetens kapell. Det är höst!

****

3.

Mashavet, Siljan, som jag aldrig tröttnar på att betrakta!

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

Vid Biblioteket finns också en balkong där man kan stå och beundra utsikten!

****

8.

Kyrkstallarna.

****

9.

Till dess såg det ut att förbli en grå dag! :)

****

10.

****

11.

Men, som jag redan visat, så blev kvällningen allt annat än grå. Här är två bilder som jag missade att ta med i gårdagens blogg!

****

12.

****

13.

En orgelmeditation i dunklet i Rättviks kyrka. Egentligen var det alldeles för dunkelt för fotografering. Men jag mediterade lite genom att fotografera några ICM-bilder. Dem tänkte jag visa en annan dag! Här är ett undantag då jag förlitade mig på kamerans bildstabilisering och att ta stöd för armarna mot bänken framför, det går det med! :)

(12 mm, (ekv. 24 mm FF), Iso 200, f/8,0, 2,5 sek)

****

14.

****

15.

****

16.

****

17.

Nattvardsfirande som Biskop Mikael celebrerade.

****

18.

Biskop Mikael Mogren

****

19.

Och ett av alla ljus som tändes för att mota allt mörker...

****

Tack Stiftsgården och alla människor för fina dagar! :)

****

Rättvik 17-18 oktober 2023

****

Inlagt 2023-10-19 20:07 | Läst 1041 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En miljö som jag känner väl igen, alla våra tre barn är efter lägervistelse i stiftsgårdens regi konfirmerade i Rättviks kyrka. Många fina bilder av en vacker trakt och vackra kyrkobyggnader. I:s svåger var ju länge organist i Rättvik, efter pensioneringen rycker han in där och på flera andra ställen i Siljanstrakten, hälsningar/ Björn
Svar från Tovok 2023-10-20 19:55
Ja, visst är det fint i Rättvik och på Stiftsgården. Kul att dina barn var stiftsgårdskonfirmander. Stiftsgården har ju betytt, och betyder så mycket för så många människor. Själv har jag varit mycket på Stiftsgården, faktiskt före konfirmationen. Men jag var inte stiftsgårdskonfirmand, utan var "bara" där på helgläger med konfirmandgånget från Sala. Men sen har jag varit konfirmandledare ett par gånger där, samt på massor av andra vistelser. Nu blir det mest regelbundna besöken just prästfortbildningen i stort sett varje år. Och stiftgården är lika fint och viktigt för mig fortfarande! Fint att ni har en kyrkomusiker i familjen. Musiken är verkligen viktigt i kyrkan, och då behövs det duktiga människor som kan spela, (och sjunga!) Tack Björn för din kommentar! :) /Tommy.
Där gifte Lena och jag oss! I kapellet på Stiftsgården. Åke Wiström vigde oss. Och där har jag också fotograferat många konfirmandgrupper. En fin och inspirerande miljö.
Svar från Tovok 2023-10-20 20:59
Vilket otroligt fint ställe att gifta sig! Det är jättefint på Stiftsgården! Är det Stiftsgårdens egna konfirmander du har fotograferat? Då kanske du tillochmed har fotat mig. Jag var konfirmandledare sommaren 90 och 91 och man skulle klä upp sig i folkdräkt och allt! :) /Tommy.
Mats Erikson 2023-10-20 21:08
Det var Stiftsgårdens konfirmander. Men det var under 70-talet. Min far hade fotostudio i Rättvik. Undrar om det inte kan vara Lisbeth som fotograferade dina konfirmander. Mina föräldrar sålde firman i början av 80-talet.
Svar från Tovok 2023-10-20 21:20
Ok! Men du har förmodligen fotat någon jag känner iallafall! :) /Tommy.
Mats Erikson 2023-10-21 12:22
Säkert! 😄