Bilden i främsta rummet!

Norbergs kyrka - kors i taket!

Jodå det finns kors i taket i Norbergs kyrka, även om det kanske inte är det mest framträdande. Men takvalven i vår kyrka är så vackra att de är väl värda att visas upp, för jag tror att många kanske inte riktigt lägger märke till dem.

****

1.

****

2.

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

****

10.

****

Inlagt 2020-04-14 20:23 | Läst 2857 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vacker kyrka och fint ljus. Har tittat noga och inte ens googlat för att titta i facit om byggnadsår och sådant, bara sett den omsorg som ägnats kyrkorum, detaljer och bemålning.

Fint plåtat tycker jag, så mycket går fram.
Svar från Tovok 2020-04-15 11:21
Tack Måns! Ja, vi är stolta över vår fina kyrka här i Norberg. Kyrkan uppfördes någon gång i slutet av 1300-talet, (1380-tal). Den hade då ett platt innertak. Valven slogs någon gång i början av 1400-talet. Kyrkan har "överlevt" två bränder, varav den senare 1727 ödelade istort sett allt som fanns i kyrkan. 1904 byggde man ut kyrkan med koret, samt målade de målningar vi ser idag i jugendstil. Altaruppsättningen och predikstolen är från 1888 års renovering. Roligt att du tyckte om mina bilder! Ha det gott! :) /Tommy.
Måns H 2020-04-15 17:33
Tack för info! Jag kunde inte se om kyrkan var nygotik eller medeltida gotik, du förklarar att det efter allt den varit med om är lite både/och.

Personligen tycker jag väldigt mycket om mycket i gotiken. Det finns ju en känd bok, "The stones of Venice" av John Ruskin som många refererar till men jag har läst, troligen i någon förkortad utgåva. Han sätter ord på den där känslan, en innerlighet, de ville bygga och skulptera vackert. Samtidigt fanns ju tävlingsmomentet att bygga vackrare och större, såna är vi.

Dina bilder visar, tycker jag, att den innerligheten finns kvar efter alla år och alla renoveringar.