Bilden i främsta rummet!

Påsklunch

Idag har det varit påsklunch för "daglediga" i församlingshuset i Kumla. Mycket god mat och trevlig gemenskap! Idag blir det ovanliga bilder i min blogg, idag blir det bilder på mat!

****

1.

****

2.

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

****

10.

****

11.

****

12.

****

13.

****

14.

****

15.

****

16.

****

17.

****

18.

****

19.

****

20.

****

21.

****

Omnomnomnom! :)

I morgon är det skärtorsdag. Då handlar det om en annan måltid!

****

Inlagt 2023-04-05 20:42 | Läst 1285 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Man blir hungrig när jag man ser dina bilder. Apropå religiösa högtider och mat så befann jag mig i Williamsburg i Brooklyn tidigare idag. Williamsburg är en av de platser i Brooklyn där det bor många ortodoxa judar. Jag tog mig ditt i hopp om att köpa och äta några goda bakverk från något typiskt judiskt bageri. Men allt var stängt. Konstigt tyckte jag. Såg en massa ortodoxa judar med lustiga hattar som bar på fyrkantiga pappkartonger och de verkade skynda mot något men i olika riktningar. Jag dristade mig till att fråga en judisk herre och han var villig att stanna upp och byta några ord med mig. Jag fick förklarat för mig att efter klockan 10.29 så bakades inget mer jäst bröd – det är ”passover” – alla kartonger som kånkades på innehöll ojäst bröd. Inget jäst bröd på åtta dagar sade han. Otur för mig som var sugen på några intressanta judiska bakelser.

Mannen som jag talade med visade sig vara ifrån norra London, från Stanford Hill – ett område i London med många ortodoxa judar. Jag fick ett tips om ett bageri där som erbjöd liknande bakverk – inte lika bra förstås – ifall jag fortfarande var sugen efter hemkomst. Kan tänka mig att jag tar mig dit mest för att fotografera men också för att uppleva miljön och kulturen.
Svar från Tovok 2023-04-06 22:00
Tack Fredrik och vilken rolig berättelse! Det skulle vara häftigt att uppleva New York och inte minst de kvarteren. Jo, Pesach, passover, den judiska påsken inleddes igår och precis som du säger igår kväll. Den firas ju till åminnelse av uttåget ur Egypten då Gud uppmanade folket att bara baka osyrat bröd att ta med sig under flykten. Därför får inget syrat bröd finnas i det judiska hemmet under Pesach. Jag vet inte hur korrekt det är men jag brukar tänka på vårt ord "passage" i samband med "Pesach", det var då som det judiska folket markerade med blodet från lammoffret på sina dörrposter så Guds ängel skulle "passera" dessa hem och inte döda deras förstfödda. Jag har bara varit i (eller gått igenom, egentligen) de judiska kvarteren i Wien en gång, men det skulle vara väldigt intressant att uppleva London eller New York! (Det måste ju finnas massorr av andra intressanta bakverk i Brooklyn, eller?! ;)) Ursäkta ett långrandigt svar! :) /Tommy.
Frekeman 2023-04-06 22:26
Ett intressant svar som du absolut inte behöver be om ursäkt för. Glad påsk förresten!
Väldigt läckra matbilder! Jag gillar det korta skärpedjupet och färgerna, det ser verkligen läckert ut och betydligt mer överdådigt än det någonsin blir hemma.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok 2023-04-06 22:03
Tack Lena! Roligt att du tyckte om mina bilder! Ja det blir lite mera när man är flera. Det är det som är bra med att vara många tillsammans. Trevligt var det, men ojojoj vad mätt man blev! :) /Tommy.