Bilden i främsta rummet!

Prostudden vid solnedgången igår, (första gången jag fotat i Rawformat med Olympusen.)

Jag åkte ner till Noren och prostudden på kvällen medan solen var på väg att sluta dagen. Molnen var ovanligt vackra, nästan med ett  överjordiskt uttryck. Min plan var att avbilda dem när de speglade sig i vattnet...

****

1.

Jag insåg redan när jag tog bilderna av molnen som speglade sig i pölarna insåg jag att det inte skulle räcka att fotografera i jpeg-format. Kontrasterna var alltför stora...

****

2.

Det tog en stund att hitta rätt inställning i kameran, och när jag väl hade gjort det funderade jag mycket över om det var lika svårt och krångligt att "framkalla" rawbilderna i Lightroom som jag tyckte att det var i Camera Raw och Photoshop Elements.

****

4.

Men det var en vacker kväll och lugnt och stilla, så jag fotograferade på.

****

5.

****

6.

Det visade sig att det var mycket enklare att redigera än tidigare. Man kan ju trycka på "automatiskt" och låta Lightroom ge en inställning att utgå ifrån som man sen kan fortsätta att skruva på.

****

7.

****

8.

****

9.

****

10.

****

11.

Resultatet av bilderna tycker jag blev väldigt bra.

Jag tycker att känslan hos dem är precis som den känsla jag hade när jag tog dem.

****

12.

Frågan är ändå om bilderna har blivit alltför mycket "Lightroom-aktiga", eller!?

****

13.

****

14.

****

15.

****

16.

Frågan till dej som tycker att bilderna har blivit för "Lightroom-aktiga" är, vilka "spakar" drar man i i programmet för att minska det?

****

17.

****

18.

****

19.

****

20.

****

21.

****

22.

****

23.

****

24.

****

25.

****

26.

Det hade blivit dags att vända hemåt igen...

****

27.

****

28.

****

29.

****

30.

****

31.

En sista bild av solnedgången. En vacker kväll, med fint "flow" i fotograferandet! Tack för det! :)

****

Prostudden, Norberg 7 juli 2020.

****

Inlagt 2020-07-08 21:58 | Läst 1095 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att du visade en liknade vattenpölsbild som Björn samtidigt. Om du ska börja med raw som jag tycker du ska så börja med att ställa in kameran att ta både raw och jpg samtidigt, då har du något att jämföra med hur det har sett ut tidigare i jpg. Vad du kan då börja med att träna är att justera in bilden i raw så den liknar din jpg bild, ev lite extra om du vill det när du är nöjd så kan du spara detta som en preset, nu kan spara lite olika preset för olika bildtyper så har du något att gå på så att du inte behöver dra i alla spakar varje gång. Nu visste jag inte att det fanns något automatiskt, får titta på vad det är, kanske är det något liknade? En annan möjlighet är om man har snarlika bilder att man väljer att kopiera förra justeringen på nästa bild.

Tycker redigeringen ser helt OK ut, skulle försöka se om det går att få minskat det utfrätta i himlen på några bilder med att dra ner högdagar. En vanlig justering jag gör att dra upp skuggor till max och dra ner högdagar till min. Dra svärta till det markeras med blått man kommit till gränsen och det vita till det fräter ut med rött. Det är lite extremt och kanske får man dra ner något. Lycka till och fortsätt i raw
pdahlen 2020-07-09 11:53
Glömde kommentera bilderna :). Det är många fina bilder, särskilt speglingarna och särskilt #24, men en lite finare beskärning på 24 så skulle man mycket väl kunna ha den på väggen. Några bilder har något för utfrätt himmel, jag vet inte om de går att rädda genom att dra ner högdagar annars så tror jag att det är bättre att se till att man inte fräter ut himlen vid exponeringen, kan du sätta varning i kameran så att den blinkar där det är utfrätt? Du har säkert dragit upp himlen för att få rätt exponering i speglingen men jag tror att du hade kunnat få detta med en raw bild genom att lätta upp skuggorna. Det finns också en justering i LR ser ut som en rektangel tror jag där du kan dra ner som en gardin och lägga ljusare i nedre delen och behålla himlen som den är, det är samma justeringar som för penseln men här går den som en rullgardin
Svar från Tovok 2020-07-09 21:01
Tack Peter för dina fina och matnyttiga kommentarer! Längst upp i redigeramenyn, jämte "Redigera" rubriken finns knappen "automatiskt" som direkt ger ett förslag på hur bilden kan komma att se ut. Den ändrar faktiskt ganska mycket på spakarna "högdagrar " och "skuggor" men jag har iallafall dragit lite mer i dem om jag känner att det inte räcker. Det där med utfrätta högdagrar är ju ett ständigt gissel. I just de här exemplen har jag ju fotat i riktning mot solen, så jag inbillar mig att det blir någon del av bilden som blir utfrätt hursomhelst. Jag brukar fixa och dona med mina jpeg-bilder också, (kanske mer), och ungefär på samma sätt som jag har gjort här, bara det att resultatet är mycket häftigare. Jag kanske ska vänja mig vid att mina bilder ser lite annorlunda ut nu, med lite mer "tryck" än förut! :) /Tommy.
Hade precis tänkt skriva en kommentar, men såg att Peter redan skrivit nästan exakt vad jag tänkte skriva, så jag instämmer bara med föregående talare.

Tycker dina bilder här har mer "stuns" än vanligt.
Svar från Tovok 2020-07-09 21:01
Tack för det Ragnar! :) /Tommy.