Bilden i främsta rummet!

Sala sockenkyrka.

Fin höstdag idag. Stark sol och lite kallt i vindarna och dag har vi haft gravsättning för pappa. Kring detta passade jag på att fotografera lite både ute på kyrkogården och inne i kyrkan...

****

1.

Ja solljuset var starkt på eftermiddagen så det blev mycket ljus och mycket skugga! Här har jag lyckats hitta en vinkel så at det nästan ser ut som om jag har använt en fisheye. Men det har jag inte!!! (olympus 12-100 @12mm)

****

2.

Kyrkan uppfördes på 1300-talet. Den är kanske mest berömd för sina målningar av Albertus Pictor från senare delen av 1400-talet. Dessa kalkades över på 1700-talet. Jag kommer ihåg att farfar berättade hur spännande det var när man tog fram målningarna på 1930-talet.

****

3.

Nog för att det var hårda skuggor, men ändå ganska vackert när träden tecknade sig på sin omgivning.

****

 

4.

Fattigbössan.

****

5.

****

6.

****

7.

Klockstapeln

****

8.

****

9.

Den inmurade runstenen

****

10.

****

11.

****

12.

Alltså, är inte det taket väldigt vackert!?!!

****

13.

****

14.

St. Mikael.

****

15.

****

16.

Orgelläktaren.

****

17.

I Sala församling har man dopänglar i sitt dopträd.

****

18.

****

19.

****

20.

Altarskåpet.

****

21.

****

18.

Målarens egen "tagg" (Albertus Immenhusen) !

****

19.

När jag var skolbarn så var vi på besök i kyrkan. Någon berättade då att den här bilden kunde vara en nidbild på någon i staden som inte betalade Albert målare tillräckligt bra. Kanske var det så...

****

20.

Det är en väldigt vacker kyrka, tycker jag!

****

21.

På vägen ut i vapenhuset passerade jag den här gravstenen efter Lasse och Margit Ingwallsson i Bråsta.

Det fick bli den sista bilden från Sala sockenkyrka idag.

****

Inlagt 2021-10-22 22:50 | Läst 2048 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Väldigt många fina bilder, Jag gillar dina Västmanlands bilder, Jag bor själv i Västerås med kan inte lätt bara att åka någonstans för att det finns inga bra billiga 24-timmars kort man kan åka spontant med VL.
Svar från Tovok 2021-10-24 22:18
Tack Michael! Vad roligt att vill hänga med mig på mina små utflykter, och roligt att du tycker om mina bilder! Jag håller helt med dej om att det är synd att det inte går att åka kommunalt riktigt billigt, det vore nånting att satsa på, tycker jag! :) /Tommy.
Du visar många fina bilder från denna kyrka och jag håller med om att trädens skuggor ger fina effekter. Målningarna är fascinerande men till slut blir det så mycket av allt att jag kan inte sortera intrycken. Kanske är det fattigbössan som jag fastnar för till slut, för att jag aldrig sett en sådan förut (eller inte lagt märke till för jag visste inte vad det var). Målarens tagg gillar jag också, snyggt att du visar den.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok 2021-10-24 22:23
Tack Lena för din komentar. Du har ju helt rätt att det är lite för många bilder. Det blir lätt så i min blogg, men jag blir lätt lite fotocrazy och har svårt att välja bort. Här är det ju dessutom en plats som jag tycker väldigt mycket om och som betyder mycket för mig. Dessutom är det sällan jag har möjlighet att fota inne i kyrkan, så den här gången blev det rejält gjort! :) Jag gillar också målarens "tagg", den är snygg! :) /Tommy.