Bilden i främsta rummet!

Skärtorsdag.

Det sista kafferepet.

****

****

Ett bra konstverk ska ju egentligen inte behöva några förklaringar och kanske är det här inte något bra konstverk. Men, det är en bildidé som jag har burit med mig under ganska många år. Nu har jag förverkligat den. Jag har låtit mig inspireras av ett av konsthistoriens mest kända konstverk, ”nattvarden”, av Leonardo da Vinci. Vilket jag verkligen hoppas framgår…!

Det sista kafferepet.

Låt mig vara väldigt tydlig. Jag varken skojar eller ironiserar, över konstverket, eller nattvarden i sig, utan jag menar allvar med den här bilden! En av poängerna med att vi läser de här texterna är att vi ska tolka in våra egna liv i dem. Jag menar, och vill säga att de mekanismer som en gång ledde fram till Jesu korsfästelse finns i alla mänskliga sammanhang. Avundsjuka, svek, maktkamp, girighet, etc.

Kanske är det på min bild den kyrkliga syföreningen som haft sitt möte, med finduk, finporslin och prinsesstårta. Men mötet måste ha fått ett abrupt slut. ”Ordföranden” har skurit upp tårtan och någon har rest sig upp i vredesmod och vält ur sin kaffekopp över finduken. Efter att mötet urartat i en ovanlig oreda har alla lämnat lokalen…

Bilden är tagen i kyrkan. Där fanns rätt utrymme och rätt ljus. Det är platsen där vi firar nattvard nästan varje vecka. De tänkta kafferepsgästerna har suttit i samma riktning som våra nattvardsgäster. Bilden är som sagt en tolkning av ”Nattvarden”.

****

Självklart ska Cissi som har hjälpt mig och gjort allt det praktiska ha ett jättestort tack!

****

(Bilden är tagen med min olympus om-d e-m5II i high resolution mode, så den är i original 40Mpix stor, som jag sedan har beskurit i 16:9 format. Den färdiga Jpeg-bilden väger 80 Mb och innehåller otroligt mycket detaljer. Tyvärr märks det inte så mycket när man väl lägger ut den på nätet. Kanske låter jag "framkalla" det till pappersformat. Jag tror att bilden skulle vara värd det!)

****

Inlagt 2021-04-01 20:12 | Läst 1346 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
din bild speglar en situation många av oss varit med om - ett ögonblick, ett par ord och allt byter skepnad - en metamorfos har ägt rum
fint att du genomfört din bildide'
det är ett bra sätt att få avstånd och se det hela
många berättelser finns i denna bild
tack för att du delar med dig
/inger
Svar från Tovok 2021-04-03 17:58
Tack Inger för en fin tolkning och en fin kommentar, vad glad jag blir! Glad påsk! :) /Tommy.
Hej Tommy, jag känner till da Vincis konstverk mycket väl, och jag såg direkt redan på den lilla bilden före förstoringen vad Du syftade på! En mycket bra bild och fin idé. När jag förstorat bilden, så räknade jag faktiskt (ursäkta mig) antal kaffekoppar! :-) Och jag tolkade att den som var vält syftar på Judas' kopp? Gör en förstoring på papper av den, men man anar kamerans fina teknik redan nu. När vi nu är på samma tema, så är en av mina klassiska favoriter Bachs Matteuspassion. Jag har lyssnat på den här i Malmö Andreaskyrkan 26 gånger med Malmö Kammarkör under ledning av Prof Dan-Olof Stenlund, men sedan något år tillbaka sättes den inte upp längre av någon anledning, men det har varit alltid en högtidsstund under påskveckan. Nu måste jag nöja med mina 4 olika inspelningar. De är bra, men att höra 2 körer och 2 orkestrar och 6 solister i kyrkan är något alldeles speciellt även om det krävs "kondition" att sitta 3 1/2 timmar på en kyrkobänk! Jag önskar en Glad Påsk! Wolfgang
Svar från Tovok 2021-04-03 18:06
Tack Wolfgang! Roligt att du uppskattar min tolkning, roligt också att mina tankar kring bilden kommer fram, (judaskoppen t.ex.)! Visst är det en konstig tid denna pandemitid, och ännu en påsk med distans. Men, det kommer andra tider, då vi kan få uppleva uppståndelse, körer och Matteuspassionen från kor, orgelläktare och kyrkbänk igen, det tror jag på! Glad påsk! :) /Tommy.
Du hade inte behövt text till bilden för var och en förstår säkert vad du symboliserar.
Passande till denna helg. Det är därför den firas.
///Gun-Inger
Svar från Tovok 2021-04-03 18:15
Tack Gun-Inger för din kommentar! Ja, du kanske har rätt att det är tydligt vad bilden syftar på. Ändå är det nog inte så självklart att alla kopplar till Da Vincis målning och till Nattvarden, eller den kristna påsken, för den delen, det är jag inte säker på att folk i allmänhet har koll på. Dessutom är det alltid svårt med symbolik av det här slaget. jag ville i alla fall ge en av mina tolkningar till bilden. Det var roligt att genomföra idén i alla fall! :) /Tommy.
Jag kände direkt igen bilden innan jag började läsa din text så du har verkligen lyckats skapa det du var ute efter. En mycket bra bildidé perfekt genomförd och jag tittade en lång stund på den förstorad. Faktiskt en bild som gör sej i det något konstiga formatet 16:9. Det här var en riktig höjdare tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok 2021-04-03 18:21
Tack Lena för din kommentar, vad glad jag blir! Jag testade några olika format, 4:3 (kamerans eget), 2:3 samt 16:9.Orginalmålningen är ju en muralmålning och den är nog egentligen ännu lite mer vidsträckt. Till slut kom jag fram till att det här formatet blev bäst. Sen har jag kämpat oerhört mycket med efterbehandlingen, så det var verkligen jätteroligt att det blev så uppskattat! :) /Tommy.
Jag blev tagen direkt av bilden utan att ha sett detaljerna. Din bildidé fungerade på mig. Fint genomförd också tycker jag. Gripande.

Leonardos var ju målad så att perspektivet skulle fungera i matsalen. (Jag har inte sett den, det var stängt då jag liftade dit för snart sextio år sen, men jag tror nog att det stämmer.) Här kommer alltihopa ner på kyrkgolvet. Rätt val för bildidén tror jag.

Stolarnas design stammar väl från 1700-talet eller tidigare. Passar bra här. Dagens kopior av Bauhaus- eller Jacobsenmöbler hade gett en helt annan känsla i bilden.

Klart du ska kosta på att låta printa upp den. Matt papper tror jag skulle passa. Tillräckligt stort så att detaljerna syns. Kolla lite extra på högra kanten, en liten aning snävt beskuren där.
Svar från Tovok 2021-04-03 18:36
Tack Måns, vad roligt att du tyckte om bilden! Jag har heller inte sett bilden på riktigt. Ja, det var ju en tanke att "scenen" skulle flytta ner och in på kyrkgolvet. Stolarna är de vi använder i kyrkan och jag vet inte så mycket om dem, annat än att de är väldigt välbyggda och hyfsat sköna att sitta på. Jag tror inte att de är särskilt gamla. Jag har flera bildidéer utifrån den här, och då kan det kanske passa med andra möbler (Ikea?)... Vi får se, helt enkelt! :) Vad gäller högra kanten så är jag väl medveten om den, men det gick inte att lösa på något annat sätt. Bilden är redan väldigt vidvinklig som den är och hade jag tagit med mer i höger kant hade fler "störande detaljer" (predikstolen m.m.) samt mer av kyrkfönstren med sitt ljus kommit med i bilden, så jag var tvungen att välja, helt enkelt! Bilden är ju rätt mörk i den sidan ändå. Men det är helt rätt, om jag ska printa den, så ska jag se till att få med hela bilden som den är här! :) /Tommy.