Bilden i främsta rummet!

Träden vid Anundshög.

Vi kom fram till Anundshög på eftermiddagen. Dimman var nu borta och hade ersatts av ett ganska grått och tråkigt väder. Men Anundshög är alltid ett spännande utflyktsmål, utrycksfull historia. Mycket av det handlar ju naturligtvis om de historiska lämningarna, högarna skeppsättningarna. Men jag fascineras lika mycket av träden. De är verkligen med och skapar stämning och en känsla av livets storhet, även här... Nu kanske nån säger att "det är väldigt vad han har snöat in på träd, den där "fotoprällen""! Ja, men då får det väl vara så då, det kanske är en fas jag måste gå igenom!!! ;)

****

1.

****

2.

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

****

10.

****

11.

****

12.

****

13.

****

14.

****

~Anundshög, Västerås 11 september 2021~

****

Inlagt 2021-09-14 21:26 | Läst 195 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Lätt att snöa in på träd. Dom kan ha de mest fantastiska former. Jag ser att flera av dina björkar är hamlade - det vill säga har använts för fodertäkt när dom var små. Därför har dom vuxit upp till kandelaberbjörkar. Stiligt - men dom går så småningom sönder i någon storm.

En av morfars körer, den finlandssvenska kören Brage hade på sin repertoar:

"När det vajar i björkar och leker i lid,
när det susar av sånger i sommarns glada tid.
- Signe Gud den glädjerika sommartid."

Passade för fyraåringen som satt under bordet. Kanske även passar en prälle?
Svar från Tovok 2021-09-16 11:51
Tack Peter för din fina kommentar, trevlig info om kandelaberbjörkar (alltid lär man sig något nytt!) och sångtexten, den var ju jättefin! :) /Tommy.
Vackra bilder, men jag stannar längre vid trädet nummer elva... Ett magnifikt träd och fin bild.
Hälsningar Halina
Svar från Tovok 2021-09-16 11:52
Tack Halina! Ja, det var en ståtlig björk! :) /Tommy.
2021-09-15 10:11   Justus
Intressant med dessa lämningar från historien. Här finns ju dessutom stabila stenar i imponerande arrangemang som inte försvinner så snabbt.
Passerade Uppsala högar för en tid sedan. Där finns ju en hel del Under Ytan, man använde trä på den tiden och det har ju nu multnat bort. Speciell utgrävning har dock gjort att man kan dra sina slutsatser om imponerande stolprader då det begav sig.
Men du har ju fördelen nu att fota levande träd, det går ju bra det också.
Svar från Tovok 2021-09-16 12:05
Ja, det är väldigt spännande platser fyllda av historia och kult(ur)! Träden har ju alltid varit viktiga i människors trosuppfattningar genom historien. Kraftfulla, fulla av livskraft stora, vackra och stårtliga, sträcker sig uppåt mot himlen. De blir ju nästan som ett mellanting mellan det som vi uppfattar som förgängligt (livet, blommor, insekter, djur och människor, kroppen iaf.) och det som vi tänker oss som evigt (Jorden, bergen, stenar, himlen universum). De gör sig hur som helst väldigt bra på bild! :) /Tommy.