Annons
Tipsa oss om evenemang!

Söktext
Region
Datum
Fotografier 1971–2000 - Martin Parr

1 september - 6 januari, Kulturhuset, Stockholm

Martin Parr skildrar det globala samhällets vardag fylld av konsumtion, reklam, turism och överflöd. Han väljer ämnen och företeelser vi känner igen från reklamvärlden men vrider på bildspråket så att det uppstår motsättningar mellan motivet och fotografiets glansiga, färgstarka bildyta.

Self.Life.Death - Nobuyoshi Araki

29 september - 27 januari, Kulturhuset, Stockholm

Utställningens nära 4000 bilder ger en omfattande inblick i Arakis 40-åriga karriär och de teman som återkommer i hans arbete. Här finns många av de mest betydelsefulla verken, från tidigt 1960-tal till idag, varav vissa är särskilt framtagna för utställningen.

Hard Rain - Mark Edwards

15 september - 20 januari, Borggården Malmö slott, Malmö

En fotoutställning utomhus om klimatförändringar och effekter på människor och miljö. Utifrån Bob Dylans sångtext A Hard Rain´s A Gonna Fall skildrar den världsberömde dokumentärfotografen Mark Edwards/Still Pictures tillståndet i en värld som snabbt förändras.

The Dark Planet - Helena Blomqvist

15 september - 2 december, Kulturhuset, Stockholm

Kvinnor, djur och märkliga miljöer utgör grunden i The Dark Planet. Fotografen Helena Blomqvist arbetar intuitivt, fångar upp stämningar och skapar sorgsamma historier.

A History Of Sex - Andres Serrano

24 september - 30 december, Kulturen, Lund

Den internationellt kände fotografen och bildkonstnären Andres Serrano ställer ut sin bildsvit A History of Sex på Kulturen i höst. Sviten består av 14 porträtt av människor som utför olika sexuella handlingar.

Det orörda, sällan besökta nordöstra Grönland - Christer Ekström

8 oktober - 30 november, Scandinavian Photo, Stockholm

Christer Ekström ställer ut fotografier hos Scandinavian Photo i Stoockholm mellan 8/10 - 30/11. Upplev ljuset, djuren och naturen på nordöstra Grönland.

Sven-Erik Johansson

27 oktober - 30 november, Galleri Mazarin, Söderhamn

Under november måndad visas fotografier av Sven-Erik Johansson på Galleri Mazarin i Söderhamn.

Vinter/Hem - Lars Tunbjörk

1 september - 9 december, Moderna Museet, Stockholm

Vinter visar ett Sverige som förefaller så bekant men ändå är främmande. Pubar, ödsliga bostadsområden och stormarknader; platser som ser ut på samma sätt oavsett var i landet vi befinner oss. Den smutsiga snön och det artificiella inomhusljuset skapar stämningar av isolation, men också av tillfällig gemenskap och humor.

Jordens berg - Claes Grundsten

15 september - 9 mars, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Claes Grundsten är flerfaldigt prisbelönt naturfotograf samt författare och populär föredragshållare. I "Jordens berg" förmedlar han via fotografier av mytomspunna toppar och bergsmassiv, den skönhet och dramatik som finns i naturfotografiet.

Hellen van Meene

7 september - 28 november, Fotografins hus, Stockholm

Under de senaste sju åren har Hellen van Meene skapat intima porträtt av unga. Det introspektiva skimmer som omger modellerna ger en antydan
om ögonblick av förtroende ur deras liv.

50 år bakom kameran - Bertil Ludvigsson

2 oktober - 5 december, Värmlands museum, Karlstad

Bertil Ludvigsson var fotograf på Värmlands Museum under femton år fram till sin pensionering 2001. I den här utställningen visar han bilder från det senaste årets arbete.

Robert Capa - bilder av krig och fred

27 september - 6 januari, Nobelmuseet, Stockholm

Under åren 1932 till 1954 tog Robert Capa de bilder som gjort honom legendarisk som krigsfotograf. Många av dessa är fotografier från fronten, men även om han är mest känd för sina bilder från det spanska inbördeskriget och landstigningen i Normandie finns också en annan sida av hans krigsdokumentation – den som visar lidandet bland de civila.

"En mission efter kriget - svensk polis i Kosovo" - Roger Turesson

28 september - 29 december, Polismuseet, Stockholm

Roger Turesson, en erfaren press- och dokumentärfotograf, har dokumenterat svenska polisens utlandsmission i Kosovo och själv skrivit texter till fotografierna.

Stockholm 1957 - Pressbilder från Svenska Dagbladet

5 oktober - 2 mars, Stockholms stadsmuseum, Stockholm

1957 slår rock’n’rollen igenom bland Stockholms tonåringar. Tommy Steele kommer hit och hysterin är fullkomlig. TV-apparaten gör sitt intåg i hemmen och Ingo boxas på Johanneshov. Bilförsäljningen slår rekord och lapplisor blir ett nytt inslag på stans gator. På plats finns självklart Svenska Dagbladets pressfotografer.

Svartvitt på Sturehof

10 september - 1 december, Restaurang Sturehof, Stockholm

Restaurang Sturehof visar fotografier av Denise Grünstein, Gerry Johansson, Tuija Lindström, Maria Miesenberger, Gunnar Smoliansky, Christer Strömholm

Fotografier av Hélène Binet

9 oktober - 27 januari, Arkitekturmuseet, Stockholm

Arkitekturmuseets fokus på Berlin fortsätter med en fotoutställning med Hélène Binet, en av världens bästa arkitekturfotografer. Hélène har under flera decennier riktat sin lins mot byggnader i Berlin. För första gången visas bilderna nu tillsammans.

Liten värld - Heléne Öfwerström

20 oktober - 29 november, Gävle konstcenter, Gävle

Med start 20 oktober visar Heléne Öfwerström ett stort urval av fotobaserade verk från de senaste åren, varav flera inte visats tidigare. Alla verk i utställningen relaterar till temat liten värld, ett personligt, vardagligt och intimt rum som Heléne Öfwerström under senare år har utforskat, visualiserat och dokumenterat.

Moments in between - Jens Olof Lasthein

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Jens Olof Lasthein fotograferade i Bosnien 1994-1997 och hans bilder skildrar det vardagliga livet som måste fortsätta i skuggan av kriget. Moments in between finns också i bokform.

Där börjar livet - Adam Haglund

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Adam Haglund reste runt i Bosnien tillsammans med journalisten Andreas Karlsson i maj 2005, tio år efter att kriget i Bosnien–Hercegovina fått sitt slut. Utställningen visades för första gången på fotomässan i Jönköping 2006 och bland annat Ordfront Magasin har visat bilderna i reportageform

Blomma - Lars Tunbjörk

17 oktober - 28 november, FotoGalleriet, Visby

I utställningen Blomma studerar Lars Tunbjörk mötet mellan naturen och det kommersiella på blomstermässor runt om i landet.

Just precis då... - Maria Grandelius & Richard Lindor

20 oktober - 2 december, Eksjö museum, Eksjö

Maria Grandelius & Richard Lindor firar 15 års samarbete i duo fotografi. En retrospektiv utställning som visar bilder från resor, uppdrag och det egna utsmyckningskonceptet, duo dito galleri.

Uppåt väggarna - Leif Ekstrand

7 november - 30 november, Frölunda kulturhus,Göteborg

Fotografen Leif Ekstrand har skapat bilder av vad han funnit på väggar, stolpar etc i Paris, Madrid, Budapest och Göteborg.

stereo_typ - Misha Pedan

4 november - 25 november, galleri ikon, Stockholm

Misha Pedans fotoutställning stereo_typ visas under november månad på galleri ikon.

Voyeur - Ralf Turander

3 november - 2 december, Katrinetorps gård, Malmö

Fotografen Ralf Turander visar under november månad utställningen 'Voyeur' på Katrinetorps gård i Malmö.

Hjulen rullar i Kina - Helena Bergengren

13 oktober - 30 januari, Hemse Matsal, Hemse

Frilansfotografen Helena Bergengren visar utställningen ”Hjulen rullar i Kina” i baren på en restaurangen Hemse matsal, Gotland. Utställningen består av gatubilder från en resa i söödra Kina och staden Zhaoqing gjord 1989.

Min plats i Skåne - Anders Roos och Michael Tegnér

5 november - 6 januari, Kulturen, Lund

I utställningen Min plats i skåne låter fotograferna Anders Roos och Mickael Tengér flera kända skåningar berätta om platser med speciell magi för dem. Genom Roos och Tegnérs bilder och deras egna ord kommer vi dessa skåningar lite närmare.

System och passion - Helene Schmitz

13 oktober - 13 januari, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Ett urval av Helene Schmitz fotografier från 'System och passion' visas som en del av tre i utställningen "Från Linné till DNA"

WORLD PRESS PHOTO

11 november - 2 december, Galleri Kontrast, Stockholm

World Press Photo är en av världens mest prestigefyllda tävlingar för professionella fotografer. Varje år bedömer en oberoende internationell jury, bestående av 13 medlemmar, de inskickade bidragen i tio olika kategorier.
4 460 fotografer från 124 länder har sammanlagt skickat in 78 083 bilder. De vinnande bidragen finns samlade i vandringsutställningen World Press Photo 2007 som i år visas på 90 platser i 40 länder runt om i världen. I Sverige visas den endast på Galleri Kontrast i Stockholm.

Stjärnan är blå - Brita Nordholm

13 november - 27 januari, Riksidrottsmuseet, Stockholm

Fotografen Brita Nordholm har följt fotbollsklubben IFK Norrköping under åtta år. I sina fotografier har hon fångat vardagen, slitet, de oändliga träningspassen, matcherna och förväntningarna.

Bikeriders for Jesus - Magnus Westerborn

29 september - 2 december, Dalslands konstmuseum, Åsensbruk

Utställningen Bikriders for Jesus visas under november på Dalslands konstmuseum i Åsenbruk.

Ockuperad, palestinier 2001-2006 - Anders Hansson

18 november - 16 december, Galleri Format, Malmö

Ockuperad, palestinier 2001-2006 är en fotoutställning av malmöfotografen Anders Hansson. Han har sedan sin första resa, våren 2001, återvänt varje år för att dokumentera tillvaron under ockupationen av Västbanken och Gaza.

Familjen - STEFAN BLADH

6 november - 6 januari, Arbetets museum, Norrköping

Stefan Bladh skildrar en turkisk nomadfamilj som trots sin utsatta situation har en stark glädje och sammanhållning, en nödvändighet för existens. Han har under fem år följt familjen Kaplan. Mamma Ayse och pappa Hüssein med sina tio barn lever ett kringflackande liv och flyttar till nya platser i Turkiet beroende på säsong.

Han i hennes ögon

25 november - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Vad är en man sedd genom kvinnors ögon? Hur blir bilden av mannen när kvinnor får bestämma? Finns det en kvinnlig blick? Frågorna söker svar i Britt Marie Trensmars konstprojekt där 156 svenska och åländska kvinnor bidragit med hundratals bilder.

Tokyo no hana - Hanna Martinsson

24 november - 25 november, Kulturhuset, Stockholm

Som en del av en färgsprakande japansk subkultursfestival på Lava, Kulturhuset visas Hanna Martinssons fotoutställning om japanskt och svenskt streetmode, med stiluttryck som Tokyo Streetstyle, Decora och Gothic Lolita.

Växtkraft - Karin Berglund

23 november - 13 januari, Waldermarsudde, Stockholm

Som avslutning på Linnéåret visar Waldemarsudde blomsterfotografier av Karin Berglund i utställningen Växtkraft. Hennes verk är gjorda med gummitryck och fotogravyr vilka är mycket tidskrävande och hantverksmässiga framställnings-metoder från slutet av 1800-talet.

2007 års Hasselbladspristagare - Nan Goldin

10 november - 13 januari, Hasselblad Center, Göteborg

Utställningen, som är retrospektiv, omfattar fotografier ur Nan Goldins drygt trettioåriga verksamhet. Dessutom ingår hennes uppmärksammade bildspel "The Ballad of Sexual Dependency" (42 minuter)
och en video med hennes senaste multimediainstallation "Sisters, Saints and Sibyls" från Paris 2004 (26 minuter).

Foto Conny Rich

17 november - 20 januari, Jönköpings läns museum, Jönköping

Utställningen ”Foto Conny Rich” presenterar en fotosamling som nyligen skänkts till Jönköpings läns museum av firman Conny Rich i Huskvarna. Namnet är välkänt både inom foto- och musikbranschen. Som jazzmusiker och orkesterledare skördade Conrad Richard Sandberg (f 1920) framgångar redan på 1940-talet. Tidigt hade han även intresse för fotografering och 1950 startade han en fotofirma. I slutet av 1950-talet kom sonen Jonny Sandberg (f 1941) in i företaget och han blev med tiden faderns kompanjon.

En flugskit i kosmos

23 november - 27 april, Dunkers kulturhus, Helsingborg

I Dunkers kulturhus jubileumsutställning bjuds på en lustfylld nostalgiresa med massor av musik, fotografier, intervjuer, filmer och tidningsklipp som visar hur det begav sig under klippanpopens storhetstid, åren 1977–84.

Människor i norr - Fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen

10 november - 2 mars, Murberget/Västernorrlands länsmuseum, Härnösand

Murberget/Länsmuseet Västernorrland visar i utställningen 'Människor i norr' fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen.
ANNONS