Annons
Tipsa oss om evenemang!

Söktext
Region
Datum
Fotografier 1971–2000 - Martin Parr

1 september - 6 januari, Kulturhuset, Stockholm

Martin Parr skildrar det globala samhällets vardag fylld av konsumtion, reklam, turism och överflöd. Han väljer ämnen och företeelser vi känner igen från reklamvärlden men vrider på bildspråket så att det uppstår motsättningar mellan motivet och fotografiets glansiga, färgstarka bildyta.

Self.Life.Death - Nobuyoshi Araki

29 september - 27 januari, Kulturhuset, Stockholm

Utställningens nära 4000 bilder ger en omfattande inblick i Arakis 40-åriga karriär och de teman som återkommer i hans arbete. Här finns många av de mest betydelsefulla verken, från tidigt 1960-tal till idag, varav vissa är särskilt framtagna för utställningen.

Tempelriddaren - Tinna Björk Ólafsdóttir

2 december - 4 januari, Västergötlands museum, Skara

Tinna Björk Ólafsdóttir har som en av få externa fotografer fått tillträde till inspelningsplatserna när filmen om Arn tempelriddaren spelats in i Västergötland. Med sin kamera har hon fångat både dramatiken och vilan, både de ömma kärleksscenerna och de stora slagen.

Hard Rain - Mark Edwards

15 september - 20 januari, Borggården Malmö slott, Malmö

En fotoutställning utomhus om klimatförändringar och effekter på människor och miljö. Utifrån Bob Dylans sångtext A Hard Rain´s A Gonna Fall skildrar den världsberömde dokumentärfotografen Mark Edwards/Still Pictures tillståndet i en värld som snabbt förändras.

A History Of Sex - Andres Serrano

24 september - 30 december, Kulturen, Lund

Den internationellt kände fotografen och bildkonstnären Andres Serrano ställer ut sin bildsvit A History of Sex på Kulturen i höst. Sviten består av 14 porträtt av människor som utför olika sexuella handlingar.

Jordens berg - Claes Grundsten

15 september - 9 mars, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Claes Grundsten är flerfaldigt prisbelönt naturfotograf samt författare och populär föredragshållare. I "Jordens berg" förmedlar han via fotografier av mytomspunna toppar och bergsmassiv, den skönhet och dramatik som finns i naturfotografiet.

Robert Capa - bilder av krig och fred

27 september - 6 januari, Nobelmuseet, Stockholm

Under åren 1932 till 1954 tog Robert Capa de bilder som gjort honom legendarisk som krigsfotograf. Många av dessa är fotografier från fronten, men även om han är mest känd för sina bilder från det spanska inbördeskriget och landstigningen i Normandie finns också en annan sida av hans krigsdokumentation – den som visar lidandet bland de civila.

"En mission efter kriget - svensk polis i Kosovo" - Roger Turesson

28 september - 29 december, Polismuseet, Stockholm

Roger Turesson, en erfaren press- och dokumentärfotograf, har dokumenterat svenska polisens utlandsmission i Kosovo och själv skrivit texter till fotografierna.

Stockholm 1957 - Pressbilder från Svenska Dagbladet

5 oktober - 2 mars, Stockholms stadsmuseum, Stockholm

1957 slår rock’n’rollen igenom bland Stockholms tonåringar. Tommy Steele kommer hit och hysterin är fullkomlig. TV-apparaten gör sitt intåg i hemmen och Ingo boxas på Johanneshov. Bilförsäljningen slår rekord och lapplisor blir ett nytt inslag på stans gator. På plats finns självklart Svenska Dagbladets pressfotografer.

Fotografier av Hélène Binet

9 oktober - 27 januari, Arkitekturmuseet, Stockholm

Arkitekturmuseets fokus på Berlin fortsätter med en fotoutställning med Hélène Binet, en av världens bästa arkitekturfotografer. Hélène har under flera decennier riktat sin lins mot byggnader i Berlin. För första gången visas bilderna nu tillsammans.

Moments in between - Jens Olof Lasthein

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Jens Olof Lasthein fotograferade i Bosnien 1994-1997 och hans bilder skildrar det vardagliga livet som måste fortsätta i skuggan av kriget. Moments in between finns också i bokform.

Där börjar livet - Adam Haglund

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Adam Haglund reste runt i Bosnien tillsammans med journalisten Andreas Karlsson i maj 2005, tio år efter att kriget i Bosnien–Hercegovina fått sitt slut. Utställningen visades för första gången på fotomässan i Jönköping 2006 och bland annat Ordfront Magasin har visat bilderna i reportageform

Hjulen rullar i Kina - Helena Bergengren

13 oktober - 30 januari, Hemse Matsal, Hemse

Frilansfotografen Helena Bergengren visar utställningen ”Hjulen rullar i Kina” i baren på en restaurangen Hemse matsal, Gotland. Utställningen består av gatubilder från en resa i söödra Kina och staden Zhaoqing gjord 1989.

Min plats i Skåne - Anders Roos och Michael Tegnér

5 november - 6 januari, Kulturen, Lund

I utställningen Min plats i skåne låter fotograferna Anders Roos och Mickael Tengér flera kända skåningar berätta om platser med speciell magi för dem. Genom Roos och Tegnérs bilder och deras egna ord kommer vi dessa skåningar lite närmare.

One Step Beyond, The Mine Revisited - Lukas Einsele

28 november - 24 januari, Fotografins rum, Kommendanthuset, Malmö

I projektet One Step Beyond – The Mine Revisited intervjuar den
tyske konstnären Lukas Einsele minoffer. Han har besökt världens
mest minerade länder – Afganistan, Angola, Bosnien – Herzegovina
och Kambodja. Överlevarnas minnen och berättelser utgör grunden för
utställningen. One Step Beyond rymmer också fotografier från de
aktuella regionerna; från landskapsbilder till skildringar av
minröjare och rehabiliterade minoffer.

System och passion - Helene Schmitz

13 oktober - 13 januari, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Ett urval av Helene Schmitz fotografier från 'System och passion' visas som en del av tre i utställningen "Från Linné till DNA"

Stjärnan är blå - Brita Nordholm

13 november - 27 januari, Riksidrottsmuseet, Stockholm

Fotografen Brita Nordholm har följt fotbollsklubben IFK Norrköping under åtta år. I sina fotografier har hon fångat vardagen, slitet, de oändliga träningspassen, matcherna och förväntningarna.

Ockuperad, palestinier 2001-2006 - Anders Hansson

18 november - 16 december, Galleri Format, Malmö

Ockuperad, palestinier 2001-2006 är en fotoutställning av malmöfotografen Anders Hansson. Han har sedan sin första resa, våren 2001, återvänt varje år för att dokumentera tillvaron under ockupationen av Västbanken och Gaza.

Familjen - STEFAN BLADH

6 november - 6 januari, Arbetets museum, Norrköping

Stefan Bladh skildrar en turkisk nomadfamilj som trots sin utsatta situation har en stark glädje och sammanhållning, en nödvändighet för existens. Han har under fem år följt familjen Kaplan. Mamma Ayse och pappa Hüssein med sina tio barn lever ett kringflackande liv och flyttar till nya platser i Turkiet beroende på säsong.

Han i hennes ögon

25 november - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Vad är en man sedd genom kvinnors ögon? Hur blir bilden av mannen när kvinnor får bestämma? Finns det en kvinnlig blick? Frågorna söker svar i Britt Marie Trensmars konstprojekt där 156 svenska och åländska kvinnor bidragit med hundratals bilder.

Holding - Anna Clarén

7 december - 13 februari, Kulturhuset, Stockholm

Under en period av omställning i livet fotograferade Anna Clarén konstant, som för en dagbok. I de skirt ljusa porträtten, av sig själv och närstående, för hon samtidigt in en obestämd känsla av obehag. Det bleka intrycket förstärks, tills bilderna slutligen gestaltar ett inre mörker av saknad och tomhet.

Växtkraft - Karin Berglund

23 november - 13 januari, Waldermarsudde, Stockholm

Som avslutning på Linnéåret visar Waldemarsudde blomsterfotografier av Karin Berglund i utställningen Växtkraft. Hennes verk är gjorda med gummitryck och fotogravyr vilka är mycket tidskrävande och hantverksmässiga framställnings-metoder från slutet av 1800-talet.

2007 års Hasselbladspristagare - Nan Goldin

10 november - 13 januari, Hasselblad Center, Göteborg

Utställningen, som är retrospektiv, omfattar fotografier ur Nan Goldins drygt trettioåriga verksamhet. Dessutom ingår hennes uppmärksammade bildspel "The Ballad of Sexual Dependency" (42 minuter)
och en video med hennes senaste multimediainstallation "Sisters, Saints and Sibyls" från Paris 2004 (26 minuter).

Foto Conny Rich

17 november - 20 januari, Jönköpings läns museum, Jönköping

Utställningen ”Foto Conny Rich” presenterar en fotosamling som nyligen skänkts till Jönköpings läns museum av firman Conny Rich i Huskvarna. Namnet är välkänt både inom foto- och musikbranschen. Som jazzmusiker och orkesterledare skördade Conrad Richard Sandberg (f 1920) framgångar redan på 1940-talet. Tidigt hade han även intresse för fotografering och 1950 startade han en fotofirma. I slutet av 1950-talet kom sonen Jonny Sandberg (f 1941) in i företaget och han blev med tiden faderns kompanjon.

Kulturama - julexpo i tre delar

2 december - 23 december, galleri ikon, Stockholm

Relationer. Julen handlar om våra relationer, relationer till våra närmaste och till våra önskningar om klappar, värme eller lugn och ro. Galleri ikon visar nu relationer begränsade till tre. De fjorton eleverna från Kulturamas högre fotografiska utbildning visar varsin triptyk. Varje bild relaterar till de andra och berättar något för oss om vår samtid.

I närheten - Gustav Eriksson

3 december - 3 januari, Konditori Fågelsången, Uppsala

Gustav Eriksson ställer under en månad ut naturbilder med stämning och känsla på Konditori Fågelsången i Uppsala.

Fotografi till salu

8 december - 21 december, Galleri Kontrast, Stockholm

Några av de medverkande fotograferna: Anna Clarén, Mattias Klum, Nina Korhonen, Elisabeth Ohlson Wallin, Anders Petersen, Christer Strömholm, Pieter ten Hoopen och Lars Tunbjörk.

En flugskit i kosmos

23 november - 27 april, Dunkers kulturhus, Helsingborg

I Dunkers kulturhus jubileumsutställning bjuds på en lustfylld nostalgiresa med massor av musik, fotografier, intervjuer, filmer och tidningsklipp som visar hur det begav sig under klippanpopens storhetstid, åren 1977–84.

Människor i norr - Fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen

10 november - 2 mars, Murberget/Västernorrlands länsmuseum, Härnösand

Murberget/Länsmuseet Västernorrland visar i utställningen 'Människor i norr' fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen.
ANNONS