Annons
Kalender > Visa aktivitet

Skånsk Naturfotofestival

2007-03-03 00:00:00
Plats: Hässleholms Kulturhus

Lördagen den tredje mars är det dags för Skånes första Naturfotofestival. Då får Hässleholms kulturhus besök av några av landets bästa naturfotografer, däribland den välkände Terje Hellesø, vars bok Naturen som fotomotiv blivit något av en bibel för naturfotografer. Inspirationen till festivalen kommer bland annat från Vårgårda, en liten kommun i Västergötland som i över tjugo år har varit värd för en populär naturfotofestival.

- Målet är att det här blir så lyckat att vi kan göra om det nästa år igen! Vi hoppas att festivalen blir en given mötesplats för såväl amatörfotografer som rutinerade proffs, säger Per Blomberg, ordförande i Naturskyddsföreningen i Skåne och initiativtagare till festivalen.

Samtliga föreläsare under festivalen har stark anknytning till Skåne, och flera av fotograferna har gett ut böcker om regionen. Festivalprogrammet bjuder på många olika perspektiv på naturfoto – dels det bakomliggande filosofiska tänkandet men också hur man rent tekniskt går till väga.

- Naturfoto har spelat en stor roll i naturvårdsarbetet under alla år. Både för att visa upp den fantastiska natur vi har men också för att peka på negativa sidor av industrialisering och annan förstörelse av landskapet. Ett foto säger mer än tusen ord säger man och det är ofta sant. Vi vill att fler skall fastna för naturen och tror att kameran kan vara en väg till en djupare relation till den, säger Per Blomberg.

Vid dagens slut tillkännages vinnarna i fototävlingen ”Tätortsnatur” som utlystes i september 2006. Första priset är 5000 kronor.

- Vi fick in över 100 bidrag. Det har inte varit lätt att välja ut de bästa bilderna, men det var med stor enighet juryn utsåg förstapristagaren, säger Thomas Johnsson, jurymedlem och distriktschef på Studiefrämjandet i Skåne-Blekinge.

Festivalen arrangeras av Naturskyddsföreningen i Skåne och Studiefrämjandet Skåne-Blekinge i samarbete med Hässleholms kommun och med stöd av Region Skåne.
I samband med festivalen kan man även se fotoutställningar i Kulturhuset. Bildgruppen PhotoNatura och Hässleholms kommun är några av dem som ställer ut sina vackraste naturbilder.

Samtliga fotografer som föreläser under festivalen är:
Martin Borg
Stina Deurell
Mikael Gustafsson
Bertil Hagberg
Terje Hellesø
Sven Persson
Håkan Sandbring

Biljetter bokas hos Hässleholms turism, 0451-26 73 10
Läs mer på www.skane.snf.se
http://www.skane.snf.se/

Intresse - Landskap

Tipsare: David Elmfeldt

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS