Annons
Kalender > Visa aktivitet

Sejour/Bonjour av Krister Hägglund

15 december - 31 januari

”Sejour / Bonjour” av Krister Hägglund på Galleri RALF, vernissage 15/12 19:00, Hornsgatan 66.


”Jag fotograferar för att se hur det blir på kort.” 

Krister Hägglund kan vara Sveriges mest okända duktiga fotograf. Vi hittade honom när vi var och föreläste i Skellefteå 2015. Han visade oss en serie bilder som hette ”Korridor”. Ödesmättade stämningar från ett kontorslandskap och på de som arbetade där. Som stillbilder ur en Roy Andersson-film. Wow, fantastiskt, tyckte vi. Vi ville se mer. Vem var Krister Hägglund? Vad hade han gjort innan? Varför kände vi inte till honom? Han slängde upp en hemtillverkad Blurb-bok på bordet. Den var pepprad med svartvita gatubilder från London och Paris mellan 1981-1986. Det skulle kunna vara Tore Johnsons brorsa som tagit dem. Vilken form, vilken timing! Vem ÄR Krister Hägglund undrade vi nu. Han visar upp två helt olika formspråk, men båda är fulländade. 

Vi bestämmer oss för att lägga Krister i vår mapp ”utställningar vi vill göra”.

I februari 2016 träffas vi igen. Nu har Krister med sig 5-6 Blurb-böcker. Japan, LUX, Pano, Via, Sejour Bonjour, Korridor, Florida….Ulf och jag sitter som trasiga buktalardockor när vi bläddrar oss igenom Kristers verk. Hakorna slår i knäna på oss. Hur många Krister finns det? Han behärskar ju allt han tar i. Har han en röd tråd? Vi vet inte? Men allt han gör är så utsökt bra komponerat. Han har alla formspråk!

Vi vill ställa ut Krister i Stockholm. Vi vill visa allt. Men vi har bara en liten lokal på Hornsgatan. Vi bestämmer oss för att göra i alla fall TRE utställningar samtidigt. I december 2016 ställer vi således ut ”VIA” på Tjoget i Hornstull, ”LUX” på 19 Glas i Gamla Stan och ”SEJOUR BONJOUR” på Galleri RALF på Hornsgatan 66. Vi ger Stockholm den dos av Krister Hägglund som staden har saknat!

Krister Hägglund är född 1958 och fotograferar dagligen. Både i arbetet och privat. Till vardags är han fotograf på Skellefteå musem. Sålunda är han ganska uppfylld av bilder rörande arbetet. Vilket ger att tiden med hans egna bilder blir lidande. Han har just nu en frustrerande mängd bilder som han skulle behöva gå igenom…men inte hinner. Ibland upptäcker han mönster vid sina bildgenomgångar: ”Aha, jag fotograferar visst stolar, ryggar, underarmar…” Han undrar om han fotograferar bilder han redan sett. Kan vara andras eller egna. Vi lever ju i en tid av extremt bildflöde just nu.

Som Krister sa när vi sågs andra gången över den där högen med böcker: ”Ibland tycker jag att jag är så jävla dålig och ibland att jag är så jävla bra”

Galleri RALF håller med om slutet på den meningen!

”De här bilderna har jag tagit mestadels på semesterresor. Det är grejer som jag ser som triggar mig på något sätt. Jag vet inte varför. Jag tar ett kort och tittar på det några månader senare och ser ifall det blev något. Jag fotograferar för att se hur det blir på kort…eller nåt sånt. Sen är det ju bra om det finns någon form, eller något ljus, eller någon känsla i bilden. Det är bra om det är blues i den…eller om den väcker frågor. Men jag har ingen masterplan eller något fiffigt manifest.”

Välkomna på vernissage 15/12 på Hornsgatan 66, från klockan 19:00 i närvaro av fotografen.

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS