Annons
Kalender > Visa aktivitet

Byn-retur, Arne Gustafsson

9 maj - 9 juni

Söder om Vetlanda ner mot Ramkvilla och Korsberga ligger Bäckaby. Den ena byn med någon eller några gårdar efter den andra avlöser varann; Vreseskull, Rulla, Knutstorp, Perstorp?

Det är här de hus och gårdar finns och det är här de människor har framlevt eller framlever sina liv som Arne Gustafssons fotografier handlar om.

1971 köpte Arne Gustafsson ett torp i Bäckaby. Familjen lärde efter hand känna människorna i bygden och Arne fick förtroendet att fotografera dem i deras hemmiljö. 1983 såldes torpet och strax därefter fick Arne besked om att han hade cancer. Livet tog en annan vändning och all lust till fotografering blåste bort.

I början av 2005 återuppväcktes hans intresse. Idén var att återvända till Bäckaby och på exakt samma platser, ur samma kameravinkel där han ett kvartssekel tidigare tagit sina svartvita bilder, nu i färg ta nya bilder, för att dokumentera hur bygden och människorna hade förändrats. Den svartvita delen är från 1971-1982 och färgbilderna från 2005-2006. Så tillkom projektet, boken och utställningen byn-retur.

Arne Gustafsson är född och uppvuxen i Jönköping och bor numera i Hovslätt. Kameran har varit hans ständiga följeslagare sedan 14-årsåldern. Under hela 70-talet och en bit in på 80-talet var han mycket aktiv i sitt fotograferande, för att sedan ägna sig åt lammproduktion, som tog det mesta av tiden. Runt 2004 började fotointresset åter igen ta fart, lammproduktionen lades ner, och Arne har sedan dess varit mycket aktiv i sitt fotograferande.

Som medlem i bildgruppen Femman på 70-talet var Arne med om att producera böckerna "BANKERYD 1976-1977" och "VÄSTRA TORGET". 2008 kom boken "byn-retur" på Carlsson förlag, och 2009 "Mitt 70-tal" på eget förlag. Båda böckerna i samarbete med Goy Persson.

Vernissage 9 maj kl 12-16 på NevaBooks Fotogalleri i Rimforsa. Därefter pågår utställningen till den 9 juni 2013.

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS