Annons
Kalender > Visa aktivitet

I stereoskopet: Edward S. Curtis och Nils Thomasson

1 mars - 30 april

Härjedalens Fjällmuseum kommer under rubriken ”Stereoskop - bilder av oss och dem” att arbeta med olika projekt och utställningar, som lyfter fram olika typer av berättelser, platser, bilder och perspektiv, som inte alltid är så synliga. Syftet är att eftersträva mer ”tredimensionella” skildringar av människor.

Fjällmuseet har nu glädjen att kunna sammanföra verk av den amerikanske fotografen Edward S. Curtis (1868-1952) och den samiske fotografen Nils Thomasson (1880-1975).

Utställningen har gjorts möjlig genom inlån av utställningen ”Sacred Legacy: Edward S. Curtis and the North American Indian” från Cardozo Fine Art i Minneapolis i samarbete med Sundsvalls museum  och med bistånd från Jamtli och familjen Thomasson.

Utställningen visas för allmänheten 1 mars – 30 april och 1 juli – 30 september 2014.

Både Curtis och Thomasson verkade decennierna kring år 1900. I enastående bilder porträtterade och dokumenterade de människor och natur, i varsin världsdel, i fält och i studio.

Curtis bilder är exklusivt framkallade enligt äldre metoder, dvs är inte moderna tryck, och i flera fall framställda från originalnegativen. Besökarna får ta del av olika äldre fototekniker, såsom cyanotypi, sepia och bilder framkallade på förgyllt glas. Nils Thomassons bilder har framställts från ett urval av de omkring 30.000 negativ som idag förvaras hos Jamtli. Bilderna kompletteras av ett antal föremål från Härjedalens Fjällmuseum.

Utställningen väcker frågor om perspektiv, hur man valt att skildra människor ur olika befolkningsgrupper och om det förra sekelskiftets fotografiska teknik. Kort sagt om hur man framställt bilder av "oss och dem"

Bilder på stereoskopkortet:

Medicine Crow, Apsaroke. Foto av Edward S. Curtis 1909. Bilden ingår i utställningen ”Sacred Legacy: Edward S. Curtis and the North American Indian” som visas på Fjällmuseet.

Nils Thomasson, självporträtt, 1900-talets början. Jamtlis  arkiv NTh2813.

 Mars 2014 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS