Annons
Kalender > Visa aktivitet

Mikael Törnwall

29 mars - 27 april
Plats: Linnes Kammare, Bälinge (Uppsala) | http://www.flickr.com/photos/120198978@N08/

 

 

 

Pressmeddelande - Uppsala 10 mars 2014:

USA-korrespondent visar fotografi från hela världen

 

 

Mikael Törnwall, fotograf, journalist och författare, ställer ut fotokonst på Linnés Kammare mellan 31 mars och 27 april.

 

Mellan åren 2002 och 2013 arbetade Mikael Törnwall på Dagens Industri som reporter. Ofta hade han sin kamera md sig på sina reportageresor runt om i världen. När han åren 2007 och 2011 var korrespondent i USA var hans kamera en ständig följeslagare.

Han har fotograferat storstäder som New York, San Francisco, London, Paris, Shanghai och Peking och han har haft kameran med sig på resor i Sydafrika, Botswana och i Haiti.

 

Mikaels utställning på Linnés Kammare har två teman, färger och gatufoto. I sina gatubilder söker Mikael personligheter om finns överallt i vår vardag. En man på en parkbänk i Central Park i New York, skrattade flickor på strandpromenaden i Shanghai eller myllret i Gamla Stan i Stockholm. Fotografierna är små berättelser om människor som berör.

”Gatufotografi, eller street photography, handlar om att leta spännande berättelser i vardagen. Jag fotograferar människor som gör mig nyfiken och får mig att stanna upp.  Bland de tusentals ansikten man möter varje dag finns det alltid några som får mig att undra, vem är den här personen, vart är hon på väg, vem väntar hon på? Om jag kan förmedla den nyfikenheten har jag lyckats”, säger Mikael.

 

I färgfotografin letar Mikael efter färger och former i vardagen som de flesta av oss missar. Bland fotografierna finns en färgsprakande lada i USA som någon målat i den amerikanska flaggans färger, en helt unik cykel utanför en butik på Söder i Stockholm och barns klotter på gatan som Mikael förvandlat till konst.

”Världen är full av färger och små konstverk. Utmaningen är att hitta dem mitt i bruset. När jag är ute och promenerar söker jag ofta med blicken efter små detaljer som kan bli ett fotografi. De finns där ute bara man letar tillräckligt länge.”

 

Mikael Törnwall är född i Mariehamn på Åland men bor sedan mer än 30 år i Sverige. Han är numera bosatt i Enskede Gård utanför Stockholm, där han bor med sin fru Simone och sina två barn, Aron och Hanna.

Han bodde och studerade i Uppsala mellan åren 1986 och 1989, och han arbetade då periodvis som journalist på Upsala Nya Tidning.

Mikael Törnwall är författare till boken USA vid ett vägskäl, om amerikansk politik och ekonomi.

Som fotograf är Mikael Törnwall representerad vid Stephen Bartels Gallery i London.

 

För mer information och visningar, kontakta:

Kerstin Landström, gallerist, Linnés Kammare

Mobil: 073-443 93 40
E-post kerstin.otyg@telia.com

 Mars 2014 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS