Annons
Kalender > Visa aktivitet

VANITAS I-IV av Fotograf Peter Wiklund

18 september - 19 oktober
Plats: Galleri RALF, Marie Laveau, Hornsgatan 66, Stockholm | www.galleriralf.se

Peter Wiklund är fotografen som arbetat till och från med fotografi sedan mitten av 80-talet. Han har en fil kand i estetik och konstvetenskap. Hans bilder har antagits till ett 60-tal grupputställningar i bland annat Sverige, USA, Polen, Frankrike och Finland.

Peter Wiklund arbetar ofta med ett mycket långsamt tillvägagångssätt. Vissa bilder har exponeringar från ett dygn till ETT PAR år. Han använder sig av hålkameratekniken där han i små burkar placerar fotopapper. Öppningen kan vara någon tiondels millimeter stor. Fotopapperet ”missfärgas” av det infallande ljuset under exponeringen så att den här typen av bilder kan skapas. Man kan tro att denna fotografering är oerhörd slumpstyrd, men i händerna på Peter som har använt sig av denna teknik under flera år, så är den väldigt bestämd. Detta är hans språk, och det syns i serierna att han mycket väl vet vad han är ute efter.

Peters olika Vanitas-serier bygger på bilder som är tagna – men aldrig sedda. Det är tid- och platslösa skildringar av stämningar. Av förgänglighet i en postapokalyptisk miljö, där ljuset stundtals flyktigt vandrar över en släckt himmel.
Men ljuset finns trots allt. Och skönheten. Det finns förutsättningar för liv efter katastrofen.

Eller så tolkar man hans bilder på ett annat sätt. För de är inte laddade med ett budskap, utan med skikt av möjliga tolkningar. Hans syfte är inte att leda betraktaren mot ett färdigt svar, utan att bjuda in till en upplevelse. 

Den person som förekommer i vissa av serierna är han själv. Så de är formellt sett självporträtt, men egentligen snarare dokumentationer av iscensättningar där han agerar framför kameran. Det handlar inte om att avbilda sig själv, utan om att avbilda en känsla.



//Galleri RALF

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS