Annons
Kalender > Visa aktivitet

En blues för Landskrona - Thomas H Johnsson

4 februari - 23 mars
Plats: Landskrona museum, Landskrona | http://www.landskronakultur.se/indexmuseum.html

Landskrona museum visar Thomas H Johnssons utställning 'En blues för Landskrona'

Thomas H Johnsson skriver:

Landskrona. Eller landets krona som det en gång var tänkt. En liten arbetarstad vid kusten, någonstans mellan Malmö och Helsingborg, där socialdemokraterna regerat under alla tider. En stad som gjort sig mest känd för sitt svartvit-randiga fotbollslag och blomstrande varvsindustri. Och för all del, så har nog även tyrannen och astronomen Tycho Brahe satt sina spår i historieböckerna.

Numera är det endast det svartvit-randiga fotbollslaget. Arbetslöshet. Nedskärningar och kriminalitet som upptar mediernas intresse för den lilla staden vid kusten.

Nittonhundraåttio deklarerade styrelsen för Öresundsvarvet att det var omöjligt att konkurrera med de asiatiska varven. Och Sveriges dittills största företagsnerläggning var ett faktum. Samtliga tvåtusenfemhundra anställda varslades om uppsägning. Och samma år, i den avslutande matchen mot IFK Norrköping, ramlade stadens stolthet, Landskrona BoIS ur högsta serien. En stad i kris var ett faktum. Ingenting togs längre för givet. Ville man något fick man fixa det själv. En känsla av att alltid behöva slå från underläge. Men samtidigt en enorm tolerans mot allt och alla. Ingenting får en landskronit att höja på ögonbrynen. Det finns alltid någon som är värre. Mitt i allt detta, stod jag, en vanlig arbetargrabb på åtta år.

Tjugofem år senare står jag här igen. Något äldre än sist och naturligtvis formad av mina rötter. Jag går igenom travar med kontaktkartor. Negativ plåtade i Landskrona under större delen av nittiotalet fram tills nu. Bilder jag känner mig tvungen att ta ut från byrålådorna. Bilder jag känner mig tvungen att visa. Bilder av en stad totalt förändrad, men samtidigt samma stad då. Och det är här jag blivit den jag är. Och jag älskar den lilla staden. Det är därför jag visar bilderna.

 

Öppettider
Måndag - Söndag 12-17

Fri entré 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS