Annons
Kalender > Visa aktivitet

Ungkarlar i Sthlm & London - Anna Ledin

13 april - 11 maj
Plats: Mornington hotell, Stockholm | www.annaledin.se

Anna Ledin har arbetat som fotograf sedan 2001 då hon tog examen i fotografi på London College of Printing i London. Framför allt arbetar hon som frilansande porträttfotograf och lärare i fotografisk bild, men hon är även sysselsatt med egna projekt. Ett av dessa är ungkarlsprojektet, som tidigare visats på Ålands Konstmuseum (2007) och Arbetets Museum i Norrköping (2008).
Nu hänger hela serien på Mornington Hotel i Stockholm, 12/4-11/5.

Idén att dokumentera ungkarlar uppstod i London 1999 då Anna fick i uppgift att göra ett projekt på temat ”fotografin som samhällsskildrare”. På den tiden reflekterades det en hel del kring det ökande antalet singelhushåll i de brittiska storstäderna. Precis som i Stockholm i dag, 2008.
Hon fick kontakt med männen via bekanta och har som regel att inte besöka deras hem innan fotograferingen för att undvika att ha en klar bild av hur hon ska plåta dem. I utställningen ingår porträtt av ungkarlarna (restaurangen), interiörbilder (frukostmatsalen) samt exteriörbilder (lobbyn).
 

Öppettider:
Måndag - Söndag 07-01

Presentation av de sju ungkarlarna:

Tommy: En av ungkarlarna i London. Han har sex bilder på väggen, varav tre är nästan identiska polaroider på honom själv. Jag vill att ungkarlarna själva bestämmer hur de agerar framför kameran. Tommy valde att dansa.
 
Peter:
Jag kände inte honom alls då jag besökte honom, utan fick kontakten via en klasskompis. När jag kom till hans lägenhet i London var där extremt mycket prylar, bland annat motorsågar, knivar och kedjor. Ingen visste var jag var, vilket gjorde mig aningen nervös. Det visade sig dock att han jobbade som trädfällare.
 
Tobias: Det är så fint att han ställt fram en fruktskål på köksbordet i sin lägenhet i Stockholm. Jag misstänker att han ställde fram den lagom till fotograferingen.
 
Edmund: I Edmunds vardagsrum i Stockholm finns det två tavlor; en på väggen och en på golvet. Dessa byter plats när pappan är på ingång eftersom tavlan på golvet är en gåva från honom. I vanliga fall hänger istället porträttet av honom själv på väggen.
 
Paul: I Pauls kök finns endast ett fåtal ölglas, för de tillfällen då han har besök. Paul bor ovanpå en pub och tycker att det är trevligare att inta sina måltider i pubens mörka vrår.
 
Gerry:
Som manager på en välkänd pizzarestaurang på Oxford Street behöver Gerry vara välklädd. Hans specialitet är att i stort sett alltid tvätta i handfatet i badrummet. Slipsarna såväl som strumporna och skjortorna. Strykjärnet står framme i köket, redo för en snabb utryckning då jobbet kallar.
 
Ozkar: Ozkars hem i Vasastan är det absolut renaste hemmet av de ungkarlshem jag besökt under projektets gång. Hans intresse för inredning märks i det stilrena hemmet.
 

 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS