Annons
Kalender > Visa aktivitet

Mina kossor - Vibeke Mathiesen

27 april - 24 augusti
Plats: Norrköpings stadsmuseum, Norrköping

Koporträtt av fotografen Vibeke Mathiesen som både förvånar, förtjusar och förför visas på Norrköpings stadsmuseum. 

Vibeke Mathiesen är frilansfotograf, bosatt i Linköping. Hon arbetar framförallt med tidningar och tidskrifter inom fack- och förbundspress samt böcker parallellt med egna projekt.
 
"Under några somrar hyrde min man Lars och jag en sommarstuga i Åsbodalen, i södra Östergötland. Sommarstugan låg mitt i en kohage och för att komma dit måste vi köra igenom hagen. Ko-skräck var inte att rekommendera. Framförallt om kvällarna skockades korna runt staketet och följde intresserat vad som hände innanför. Ska de grilla nu? Går hon till komposten ? Klippa gräset – vilket slöseri !
Jag arbetar som fotograf och min huvuduppgift är att betrakta och vänta in rätt ögonblick.
Här blev det naturligt att fråga sig – vem betraktar vem? Nyfikenheten blev ömsesidig.
Jag upptäckte att kor är individer med olika egenskaper - vissa är keliga, andra busiga, alla är nyfikna, men alla vill inte bli klappade. I efterhand när jag såg på bilderna tyckte jag mig kunna se mänskliga egenskaper hos dem. Ångest, lugn, blyghet, glädje, sorg...
Många av bilderna är tagna i skymnings- och kvällsljus förstärkta med elektronblixt under långtids-exponering. Korna vande sig vid blixtrandet. Men långt senare fick jag höra att mina ”mänskliga grannar” däremot inte kunde förstå varför de såg blixtar på himlen, men aldrig hörde någon åska."


Bilderna är fotograferade med Mamiya C 330 S, en tvåögd spegelreflexkamera laddad med negativ färgfilm (6 x 6 cm), handhållen eller på stativ, separat exponeringsmätare och elektronblixt.

Öppettider:
Tisdag, onsdag och fredag 10.00-17.00
Torsdag 10.00-20.00
Lördag-söndag 11.00-16.00
Måndagar stängt

 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS