Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Kalender > Visa aktivitet

2007 års Hasselbladspristagare - Nan Goldin

10 november - 13 januari
Plats: Hasselblad Center, Göteborg | http://www.hasselbladcenter.se

 

Utställningen, som är retrospektiv, omfattar fotografier ur Nan Goldins drygt trettioåriga verksamhet. Dessutom ingår hennes uppmärksammade bildspel "The Ballad of Sexual Dependency" (42 minuter) och en video med hennes senaste multimediainstallation "Sisters, Saints and Sibyls" från Paris 2004 (26 minuter).


OM FOTOGRAFEN
Nan Goldin är en av vår tids främsta skildrare av det egna privatlivet. Hon har öppnat våra ögon för hur de mest intima ögonblicken kan återges. Med kameran som sin ”dagbok” har hon skapat autentiska dokument ur sitt och sina vänners liv. Hon går utanför de traditionella normerna både när det gäller familjebildning och kön. Det är människan i relationerna som är det väsentliga.

Nan Goldin började fotografera vid 15 års ålder för att dokumentera sin historia och för att minnas såväl människorna som händelserna. I början av 1970-talet hade hon sin första utställning. Efter avslutade konststudier vid Tufts University i Boston flyttade hon 1978 till New York där hon fortsatte att dokumentera sina vänner.

Få offentliga debuter i konstvärlden har blivit så uppmärksammade och förblivit så minnesvärda som Nan Goldins. Hon presenterade sina bilder i form av ett bildspel, först bara för de inblandade och därefter, med musik, på klubbar i New York. I Europa presenterades bildspelet först på filmfestivaler och senare i utställningar tillsammans med boken The Ballad of Sexual Dependency, som utkom 1986. Detta var ett banbrytande verk som har inspirerat en ny generation fotografer.

Utställningen speglar Nan Goldins enastående verksamhet från 1970–talet fram till idag. Den tar sitt avstamp i hennes tidiga svart-vita bilder, tagna under en tid när hon drömde om att bli modefotograf. Men hennes behov av att skildra den egna verkligheten tog överhand och präglar hennes arbete. Nan Goldins verk visar ögonblick av största intimitet – lust, smärta, död och våld – och utsätter betraktaren för en obeveklig uppriktighet. Hennes bilder har genom åren blivit allt mer lågmälda och kontemplativa – såväl människoskildringarna som landskapen bildar ett slags porträtt av olika själstillstånd.
 

Öppettider
Tisdag, Torsdag 11-18
Onsdag 11-21
Fredag-Söndag 11-17

http://www.hasselbladcenter.se

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS