Annons
Kalender > Visa aktivitet

Hästmannen - Peter Gerdehag

26 november - 22 mars
Plats: Arbetets museum, Norrköping | www.arbetetsmuseum.se

Arbetets museum i Norrköping visar Peter Gerdehags utställning 'Hästmannen'. Under sjutton års tid har Peter följt och fotograferat småbonden Stig-Anders Svenssons egensinniga leverne på det småländska höglandet. Filmen Hästmannen som spelades in under slutet av denna period slog alla tittarrekord på SVT.

Stig-Anders lever ensam på familjegården i Råskog på det småländska höglandet. Han gör saker på sitt eget vis så som han lärt sig av sina förfäder. Traktorer och maskiner med förbränningsmotorer förkastas. En osannolik man som egentligen borde ha varit bortrationaliserad redan för 50 år sedan, men som mot alla odds överlevt på sin torva tillsammans med sina tre älskade ardennerhästar, eller ”flickera” som han kärleksfullt kallar sin lilla flock.

Stig-Anders är som ett naturväsen och lever inte på naturen utan med den och mitt i dess famn. Han har styrkan att stå emot moderna påfund och förlitar sig på sin Gud och alla de råd och levnadsregler som utmejslats under sekler och som hans förfäder delgett honom.

I utställningen får besökaren följa Hästmannen Stig-Anders Svensson från absolut okänd småbonde i samhällets periferi till hyllad antihjälte och föredöme för många moderna människor.


Om fotografen
Peter Gerdehag, mångfaldigt prisbelönad natur- och landskapsfotograf har under mycket lång tid dokumenterat främst det småländska småjordbruket i film och i böcker. Han har tilldelats en rad nationella och internationella priser. Hans senaste film Hästmannen har rosats av kritikerna och har fått flera priser. Boken Hästmannen kom ut 2007 och har blivit en stor försäljningsframgång. Arbetets museum har tidigare visat hans utställning Bygden där vinden vände (2002).

Öppettider:
Måndag kl 11-17
Tisdag kl 11-20
Onsdag - Söndag kl 11-17 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS